Martin Cruz Smith

amerikansk skribent

Martin Cruz Smith (født 1942 i Reading i Pennsylvania, USA) er en amerikansk forfatter. Hans døpenavn er Martin William Smith, men Smith valgte å endre mellomnavnet til Cruz etter sin bestemors etternavn.

Martin Cruz Smith
MartinCruzSmith.jpg
Født3. nov. 1942[1][2][2][3]Rediger på Wikidata (79 år)
ReadingRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent[4], romanforfatter, manusforfatterRediger på Wikidata
Utdannet ved University of PennsylvaniaRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

Cruz far var jazz-musiker, moren jazz-sanger og aktivist for indianernes rettigheter. Han er utdannet ved University of Pennsylvania, hvor han ble Bachelor of Arts i 1964. Fra 1965 til 1969 arbeidet han som journalist. I 1970 debuterte han med den kontrafaktiske romanen The Indians Won, lagt til et Amerika der indianerkrigene fikk et annet resultat. Fra begynnelsen på 1970-tallet livnærte han seg som forfatter, men inntil gjennombruddet med den bestselgende thrilleren Gory Park i 1981 var han avhengig av å spe på inntektene med serieproduksjon av kiosklitteratur under et stort antall pseudonymer. Det mest kjente av disse er Simon Quinn.

Thrilleren Gorky Park med den sovjetiske militsmannen Arkady Renko i hovedrollen ble en stor bestselger, belønnet med blant annet Crime Writers' Associations Gold Dagger for årets beste krimroman. Time Magazine utropte boken til «thriller of the '80s». I 2005 ble den som en av syv nominert til The Dagger of Daggers, CWAs jubileumspris for beste kriminalroman utgitt de siste 50 år. Boken ble i 1983 filmatisert med William Hurt i hovedrollen.

BibliografiRediger

  • The Indians Won (1970)
  • Gypsy in Amber (1971)
  • Canto for a Gypsy (1972)
  • Analog Bullet (1972)
  • The Devil in Kansas (1974) (som Simon Quinn)
  • The Last Time I Saw Hell (1974) (som Simon Quinn)
  • Nuplex Red (1974) (som Simon Quinn)
  • His Eminence, Death (1974) (som Simon Quinn)
  • The Midas Coffin (1975) (som Simon Quinn)
  • The Human Factor (1975) (som Simon Quinn)
  • Last Rites for the Vulture (1975) (som Simon Quinn)
  • Nightwings (1977)
  • Gorky Park (1981)
  • Stallion Gate (1986)
  • Polar Star (1989)
  • Red Square (1992)
  • Rose (1996)
  • Havana Bay (1999)
  • December 6 (2002) (også utgitt som Tokyo Station)
  • Wolves Eat Dogs (2004)

Engelsk wikipedia lister dessuten et antall bøker publisert under fellespseudonymer som Nick Carter og Jake Logan med videre. Disse er ikke tatt med her siden identifikasjonen av forfatteren er usikker.

Oversettelser til norskRediger

Norsk tittel Utgitt Originaltittel Utgitt
Flaggermusnatt 1978 Nightwing 1977
Mordene i Gorkij Park 1982 Gorky Park 1981
Sannheten om Stallion Gate 1988 Stallion Gate 1986
Den røde plass 1994 Red Square 1992
Rose 1997 Rose 1996

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 15172[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b NooSFere, oppført som Martin CRUZ SMITH, NooSFere author ID -49670, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 4655, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 25. juni 2015[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenkerRediger