Lothepus

norsk entreprenør, reality-TV-deltager og sanger

Leif Einar Lothe (født 30. september 1969), kjent som Lothepus, er en norsk TV-personlighet fra Rogdo i Ullensvang i Hardanger.[1] Lothe har gitt ut to album; debuten Sallaren kom i 2009,[2] mens Cowboyhjarta ble utgitt i juni 2014.[3] I tillegg har Lothe gitt ut en biografi, lansert merchandise og alkoholprodukter under navnet «Lotherus», samt utviklet ølet «Lothepils» i samarbeid med Hansa bryggeri.[4] I 2021 lanserte han snusmerket «Lo The Snus» hos Swedish Match.[5]

Lothepus
Lothepus
Nordiske Mediedager 2017 (33778761863) (cropped).jpg
FødtLeif Einar Lothe
30. sep. 1969Rediger på Wikidata (52 år)
OddaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger, skytebas, realitydeltakerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
InstrumentVokal
Aktive år2009
Nettstedhttps://shop.lothepus.no/
IMDbIMDb

Lothe er kjent fra Fjorden Cowboys, en dokumentarserie som hadde premiere på TV 2 i 2014 og som har vunnet Gullruten.[6][7] I 2018 var Lothe aktuell med sjette sesong av Fjorden CowboysTV 2 Zebra.[8] I 2017 fikk Lothe sitt gjennombrudd da han vant Farmen kjendis, en reality-serie der tolv norske mediekjendiser driver en gård og konkurrerer mot hverandre i ulike oppgaver. Programserien satte publikumsrekord for TV 2 med et snitt på knappe 950 000 seere pr. episode.[9]

I 2017 ble Lothe kåret av Kampanje til «årets medienavn» og «årets kjendis», og var den personen som hadde blitt søkt opp flest ganger på Google.[10][11] Samme år ble han også nominert til «publikumsprisen» under Gullruten.[12]

I 2021 er Lothe deltager i en ny sesong av gameshowet Fangene på fortet.[13]

FamilieRediger

Leif Einar Lothe er sønn av entreprenøren Einar Lothe og kunstner Anne Karin Lothe. Han har tre barn.[14]

BibliografiRediger

DiskografiRediger

  • 2009: Sallaren
  • 2014: Cowboyhjarta
  • 2016: Julatre - single
  • 2018: Kjeft gjer ikkje ilt - single
  • 2018: Jakusi - single
  • 2018: Hyllest til dei som ikkje kan sei nei - single
  • 2018: Heimatt til Hardanger - single

TV-programRediger

  • 2014: Fjorden Cowboys, sesong 1
  • 2015: Fjorden Cowboys, sesong 2
  • 2016: Fjorden Cowboys, sesong 3
  • 2016: Fjorden Cowboys: Go Lofoten! (sesong 4)
  • 2017: Farmen Kjendis, sesong 1
  • 2017: Fjorden Cowboys, sesong 5
  • 2018: Fjorden Cowboys, sesong 6
  • 2019: Fjorden Cowboys, sesong 7
  • 2019: 4-stjerners middag, sesong 11
  • 2019: Senkveld-slaget: Øst mot Vest, sesong 3
  • 2021: Camp Kulinaris, sesong 4
  • 2021: Ekspedisjon Lothepus, sesong 1
  • 2021: Sofa, sesong 3
  • 2021: Værjegeren, sesong 3
  • 2021: Fangene på fortet
  • 2022: Lothepus Camping, sesong 1
  • 2022: Drag Me Out, sesong 1

PriserRediger

  • Årets medienavn, Kampanje, 2017
  • Årets Kjendis, Se og Hør Kjendisgalla, 2018
  • Dialektprisen, Norsk Målungdom, 2018[15]

ReferanserRediger

  1. ^ «Leif Einar (43) har blitt millionær på å sprenge tunneler». Dagbladet. 5. februar 2014. Arkivert fra originalen 21. januar 2015. Besøkt 21. januar 2015. 
  2. ^ Tellevik, Frode (11. juni 2009). «Rallar med egen CD». Anleggsmagasinet (norsk). «Etter et langt yrkesliv bak spakene i gravemaskinen, kommer Leif-Einar Lothe nå ut av skapet som artist.» 
  3. ^ «Har solgt bøtter med CD-er og kondomer». Bergens Tidende. 14. august 2014. Arkivert fra originalen 21. januar 2015. Besøkt 21. januar 2015. 
  4. ^ Pedersen, Pål Fredrik; Rovick, Arne (26. april 2017). «Lothepus får sitt eget øl». TV 2 (norsk). Besøkt 11. februar 2018. «Leif Einar Lothe, aka Lothepus (47), og Hansa Borg Bryggerier signerte tirsdag en samarbeidsavtale som innebærer at cowboyen fra Odda skal utvikle et øl sammen med bryggeriet som får navnet Lothepils.» 
  5. ^ Jaastad, Inga Øygard (31. mai 2022). «(+) Leif Einar har lansert eigen snus». Hardanger Folkeblad (norsk). Besøkt 1. juli 2022. 
  6. ^ Hauso, Tale (4. februar 2014). «Kvardagswestern frå Hardanger». NRK (norsk nynorsk). Besøkt 22. november 2021. «Dokumentarserien følgjer bestekompisane Joar Førde og Leif Einar Lothe («Lothepus») som er fødd og oppvaksen ved Sørfjorden i Hardanger. Dei arbeidar saman i anleggsbransjen kor kvardagen består av gravemaskinar, boreriggar og dynamitt, diesel, stål og sveitte. I tillegg sjonglerer dei eit rallarliv med pappahelger og lar ingenting stoppa dei frå å realisera draumane sine, heiter det i omtalen av programmet.» 
  7. ^ Sæverås, Nils Olav (4. april 2014). «Gullrute-rush til «Fjorden Cowboys»». Bergensavisen (norsk). Besøkt 5. april 2014. ««Fjorden Cowboys» følger barndomskameratene Joar Førde og Leif Einar Lothe, alias Lothepus, på ulike anleggs- og sprengingsoppdrag. Gullruten-nominasjonen i klassen «Beste Dokusåpe», er allerede kjent, nå er det i tillegg klart at serien i er nominert i fire ulike kategorier under Gullrutens fagpris.» 
  8. ^ «Disse deltar i «Kjendis-Farmen»». Kjendis. Arkivert fra originalen 31. mai 2016. Besøkt 3. januar 2017. 
  9. ^ Johnsen, Frank (12. februar 2017). «Lothepus vant «Farmen kjendis»: - Jeg er en vinnerskalle». Aftenposten (norsk). Besøkt 22. november 2021. «At han skulle vinne hele «Farmen kjendis» var egentlig som forventet, men Lothepus innrømmer at han var mentalt sliten på slutten.» 
  10. ^ Jerijervi, Dag Robert; Nyman, Hilde (22. desember 2017). «Her er vinneren av Årets medienavn!». Kampanje (norsk). Besøkt 2. januar 2018. «Ingen av dem kunne likevel slå Leif Einar «Lothepus» Lothe, som ikke bare vant «Farmen kjendis» og halve kongeriket, han går også helt til topps i kåringen av Årets medienavn!» 
  11. ^ Løvhaug, Sara Viken (13. desember 2017). «Hun slår bloggere og realitydeltakere - her er årets Google-trender». Kampanje (norsk). Besøkt 2. januar 2018. «Selv om 2017 var valgår, var det bare èn politiker blant kvinner og menn vi var mest opptatt av på Google; Jonas Gahr Støre. Farmen kjendis-vinner Lothepus troner den mannlige topplisten, etterfulgt av den folkekjære skuespilleren og regissøren Åsleik Engmark som døde tidligere i år. Årets medienavn-nominerte Aleksander Schau rakk akkurat listen, og havnet på en tiendeplass.» 
  12. ^ «– Det er viktig å være en motsetning til østlendingene». Bergens Tidende (norsk). 11. mai 2017. Besøkt 19. april 2021. 
  13. ^ Myklebostad, Marie; Nerland, Andrine (12. november 2021). «Disse kjendisene blir å se i «Fangene på fortet»: – Skummelt og vått». TV 2 (norsk). Besøkt 22. november 2021. «Leif Einar Lothe – TV-personlighet og sanger» 
  14. ^ Karlsen, Kristine Bruerberg (22. juli 2017). «Lothepus: - Jeg er en bedre far nå enn hva jeg var». Se og Hør (norsk). Besøkt 19. august 2021. «TV-profilen har tre barn fra før, deriblant Stian (23), som har fått mange beundrere siden faren var med på «Farmen Kjendis».» 
  15. ^ Skjold, Gunnhild (16. november 2018). «Lothepus fekk Dialektprisen 2018». NRK (norsk nynorsk). Besøkt 18. november 2018. «Leif Einar «Lothepus» Lothe fekk Dialektprisen 2018 av Norsk Målungdom. Prisen blei overrekt på Det Norske Teatret fredag. – Ver stolt av språket ditt, og drit i kva andre seier, oppmoda Lothepus i takketala si.» 

Eksterne lenkerRediger