Liviu Ciulei

Liviu Ciulei (uttales /ˈlivju t͡ʃjuˈlej/; født 7. juli 1923 i București, Romania, død 24. oktober 2011 i München, Tyskland[23][24]) var en rumensk skuespiller, filmregissør, scenograf, teatersjef og teater- og operaregissør.

Liviu Ciulei
Liviu Ciulei 1963.jpg
Født7. juli 1923[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
București[5][6][7]Rediger på Wikidata
Død25. oktober 2011[3][4][8][9]Rediger på Wikidata (88 år)
München[10][11]Rediger på Wikidata
Gravlagt Cimitirul Șerban VodăRediger på Wikidata
Ektefelle Clody BertolaRediger på Wikidata
Utdannet ved Gheorghe Lazăr National CollegeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Skuespiller[12][13], filmregissør, arkitekt[14][15][16], kostymedesigner[17][18], teaterregissør[19][20][21], manusforfatter, produksjonsdesigner, filmskuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet RomaniaRediger på Wikidata
Medlem av Det rumenske akademiRediger på Wikidata
Utmerkelser Beste regissør under festspillene i Cannes (1965), Stjerneordenen, State Prize of the Romanian People's Republic (1962)[22]Rediger på Wikidata
IMDbIMDb

Liv og virkeRediger

Ciulei var sønn av Liviu Ciulley, eieren av et stort byggefirma, og Cleo Ciulley som ved siden av Liviu også hadde en datter, Ana (Nini).[25] Han begynte på skuespillerstudier uten foreldrenes viten ved Conservatorul de Artǎ Dramaticǎ («Teaterhøyskolen») i București. Faren hadde ønsket at sønnen skulle bli arkitekt, men ga seg etter at Liviu lovet ham å fullføre arkitektstudiene (som han studerte parallelt), noe han gjorde i 1949 ved Universitetet i București.[26] Da hadde han allerede avlagt avsluttende eksamen i skuespillerkunst (1946) ved Teaterhøyskolen.

Ciulei debuterte i 1946 som Puck i Shakespeares En midtsommernattsdrøm ved Odeon-teatret, som var en teatersal i en bygning som faren til Ciulei var eier av.[26]

I 1948 ble Ciulei ansatt ved byteatret i București (som ble stiftet i 1947), først som skuespiller og scenograf, og senere som regissør. Han begynte å regissere i 1957 Fra 1963 til 1972 var han teatersjef ved samme teater, som siden 1963 heter Lucia Sturdza-Bulandra-teatret.[27] I 1990 ble han samme teatrets såkalt «æresteatersjef». I 1972 ble han avskjediget som teatersjef etter at han tillot oppførelsen av Gogols Revisoren, et stykke som handler om korrupsjon.[28] Etter det arbeidet han som frilans regissør.

Fra 1967 av reiste Ciulei ofte til utlandet som gjesteregissør, bl.a. til München, Sydney, Göttingen, Minneapolis, Mannheim, Vest-Berlin, Vancouver, Washington. New York Times teaterkritikeren Clive Barnes kalte ham «en av verdens mest fantasifulle regissører».[27] Da han iscenesatte Shakespeares Hamlet (satt i Bismarck-æraens Tyskland) ved Arena Stage i Washington, DC, i 1978, skrev New York Times-kritikeren Richard Eder at det var «ikke bare sesongens triumf, men tiårets».[29]

Fra 1951 av opptrådte han også som filmskuespiller.

I 1963 var er med og grunnla det rumenske filmforbundet Asociația Cineaștilor (ACIN) og til 1968 var han dens viseformann. I 1980 slo han seg ned i USA, og var til 1985 kunstnerisk leder ved Tyrone Guthrie Theater i Minneapolis, Minnesota.[30] Hans første iscenesetting der var Shakespeares Stormen, og New York Times-kritikeren Frank Rich kalte oppsettingen «fremragende».[30] Selv om han for det meste regisserte film og teater regisserte han også minst en opera, nemlig Pelléas og Mélisande av Claude Debussy ved Maggio Musicale Firenze i 1989.[31]

I 1990-årene iscenesatte Ciulei igjen i Romania. Han underviste også ved Columbia University og New York University fikk en rekke æresbevisninger.[30][32] Til slutt bodde han i München, der han døde på et sykehus.[33]

FamilieRediger

Liviu Ciulei var gift tre ganger: med skuespillerinnen Clody Bertola, med scenografen Ioana Gǎrdescu og med journalisten Helga Reiter.[34][35] Hans adoptivsønn, Thomas (sønnen til Helga Reiter med en DDR-forfatter), er kameramann, manusforfatter og filmregissør. Ciulei er også far til fiolinisten Liliana Ciulei-Atanasiu.[36]

Æresbevisninger (utvalg)Rediger

Filmografi (utvalg)Rediger

Skuespiller
  • 1954: Răsare soarele («Solen går opp»)
  • 1955: Alarmă în munți («Alarmen går i fjellene»)
  • 1960: Soldați fără uniformă («Soldater uten uniform»)
  • 1963: Cerul n - are gratii («Himmelen har ingen gitre»)
  • 1971: Facerea lumii («Hvordan verden ble til») (& scenografi)
  • 1971: Decolarea («Flyavgangen»)
  • 1972: Dragostea începe vineri («Kjærligheten begynner på fredag»)
  • 1973: Dimitrie Cantemir
  • 1975: Mastodontul («Mastodonten»)
Regi
  • 1957: Erupția («Utblåsningen»)
  • 1959: Valurile Dunării («Donaubølgene») (& skuespiller)
  • 1964: Pădurea spânzuraților («De hengtes skog») (& skuespiller)

ReferanserRediger

  1. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
  2. ^ Croatian Encyclopedia, Hrvatska enciklopedija-ID 12015
  3. ^ a b Internet Broadway Database, Internet Broadway Database person-id 14430, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w61g2xx0, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ www.rofilmfest.com
  6. ^ famousdude.com
  7. ^ Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Чулей Ливиу, besøkt 28. september 2015
  8. ^ lifeinlegacy.com
  9. ^ lifeinlegacy.com
  10. ^ www.startribune.com
  11. ^ anothereyeopens.com
  12. ^ www.filmlinc.com
  13. ^ movieblogs.soup.io
  14. ^ www.nytimes.com
  15. ^ www.nytimes.com
  16. ^ www.jstor.org
  17. ^ www.allmovie.com
  18. ^ www.nytimes.com
  19. ^ www.theguardian.com
  20. ^ www.romania-insider.com
  21. ^ www.rri.ro
  22. ^ «Hotărârea nr. 281/1963 privind acordarea Premiului de Stat al Republicii Populare Române pe anul 1962»
  23. ^ «Romanian Film And Theater Director Liviu Ciulei Dies». Mediafax.ro (engelsk). Arkivert fra originalen 5. januar 2018. Besøkt 4. januar 2018. 
  24. ^ «Regizorul Liviu Ciulei a murit la vârsta de 88 de ani». Besøkt 4. januar 2018. 
  25. ^ «Liviu Ciulley ziditorul Bucurestiului modern». Besøkt 4. januar 2018. 
  26. ^ a b «Liviu Ciulei: „Sunt bucuros că am mâzgălit şi eu o pagină în istoria teatrului românesc“ | Ziarul Metropolis» (rumensk). Besøkt 4. januar 2018. 
  27. ^ a b «Romanian Film And Theater Director Liviu Ciulei Dies». Arkivert fra originalen 5. januar 2018. Besøkt 4. januar 2018. 
  28. ^ m.b.H., STANDARD Verlagsgesellschaft. «Theaterlegende Liviu Ciulei gestorben». derStandard.at. Besøkt 4. januar 2018. 
  29. ^ a b Weber, Bruce (26. oktober 2011). «Liviu Ciulei, a Daring Theater Director, Dies at 88». The New York Times (engelsk). ISSN 0362-4331. Besøkt 4. januar 2018. 
  30. ^ a b c «Obituary: Liviu Ciulei, 88, was 'a total theater artist'». Star Tribune. Besøkt 4. januar 2018. 
  31. ^ Diesselhorst, Sophie. «Rumänischer Theatermacher Liviu Ciulei gestorben». nachtkritik.de (tysk). Besøkt 4. januar 2018. 
  32. ^ «Liviu Ciulei, 88; directed film and theater in Romania, Minnesota - The Boston Globe». BostonGlobe.com. Besøkt 4. januar 2018. 
  33. ^ «Rumäniens Theaterlegende Liviu Ciulei gestorben». DZ (tysk). Arkivert fra originalen 4. januar 2018. Besøkt 4. januar 2018. 
  34. ^ a b c d e Ioniţă, Bianca. «PORTRET: Liviu Ciulei, artist total şi creator de teatru absolut | Agenția de presă Rador». www.rador.ro (rumensk). Besøkt 4. januar 2018. 
  35. ^ «Liviu Ciulei, Who Ran Guthrie Theater in the 1980s, Dies at 88 | Playbill». Playbill (engelsk). Besøkt 4. januar 2018. 
  36. ^ «A murit regizorul Liviu Ciulei – Marea Dragoste». Marea Dragoste (rumensk). Besøkt 4. januar 2018. 
  37. ^ «Former Guthrie artistic director Liviu Ciulei dies». Twin Cities (engelsk). 24. oktober 2011. Besøkt 4. januar 2018. 
  38. ^ AGERPRES. «Liviu Ciulei, Ion Lucian, Emil Hossu şi Şerban Ionescu au primit stele pe Aleea Celebrităţilor». www.agerpres.ro (rumensk). Besøkt 4. januar 2018. 
  39. ^ «DECRET nr.564 din 1 decembrie 2000 privind conferirea ordinelor naţionale Steaua României, Serviciul Credincios şi Pentru Merit». www.cdep.ro. Besøkt 4. januar 2018. 
  40. ^ a b c d e f g h i j k l m «REGIZORUL LIVIU CIULEI A MURIT». www.gandul.info (rumensk). Besøkt 4. januar 2018. 

LitteraturRediger

  • Herbert Hauck: Theater in Essen 1974–1978. Eine Dokumentation. Fotorückschau auf die Spielzeiten 1974–1978. Wuppertal 1978.
  • Jürgen Dieter Waidelich: Essen spielt Theater: 1000 und einhundert Jahre; zum 100. Geburtstag des Grillo-Theaters. Bd. 1 (1992) und Bd. 2 (1994), ECON-Verlag, ISBN 3-430-19454-7
  • C. Bernd Sucher (red..): Theaterlexikon. Autoren, Regisseure, Schauspieler, Dramaturgen, Bühnenbildner, Kritiker. Von Christine Dössel und Marietta Piekenbrock unter Mitwirkung von Jean-Claude Kuner und C. Bernd Sucher. Deutscher Taschenbuch-Verlag, München 2. Auflage 1999 ISBN 3-423-03322-3
  • Manfred Brauneck, Wolfgang Beck (Hrsg.): Theaterlexikon 2. Schauspieler und Regisseure, Bühnenleiter, Dramaturgen und Bühnenbildner. Rowohlt, Reinbek 2007, ISBN 3-499-55650-2

Eksterne lenkerRediger