Liviu Ciulei

Liviu Ciulei
Liviu Ciulei 1963.jpg
Født7. juli 1923[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
București[5][6][7]Rediger på Wikidata
Død25. oktober 2011[3][4][8][9]Rediger på Wikidata (88 år)
München[10][11]Rediger på Wikidata
Gravlagt Cimitirul Șerban VodăRediger på Wikidata
Ektefelle Clody BertolaRediger på Wikidata
Utdannet ved Gheorghe Lazăr National CollegeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Skuespiller[12][13], filmregissør, arkitekt[14][15][16], kostymedesigner[17][18], teaterregissør[19][20][21], manusforfatter, produksjonsdesigner, filmskuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet RomaniaRediger på Wikidata
Medlem av Det rumenske akademiRediger på Wikidata
Utmerkelser Beste regissør under festspillene i Cannes (1965), Stjerneordenen, State Prize of the Romanian People's Republic (1962)[22]Rediger på Wikidata
IMDbIMDb

Liviu Ciulei (uttales /ˈlivju t͡ʃjuˈlej/; født 7. juli 1923 i București, Romania, død 24. oktober 2011 i München, Tyskland[23][24]) var en rumensk skuespiller, filmregissør, scenograf, teatersjef og teater- og operaregissør.

Liv og virkeRediger

Ciulei var sønn av Liviu Ciulley, eieren av et stort byggefirma, og Cleo Ciulley som ved siden av Liviu også hadde en datter, Ana (Nini).[25] Han begynte på skuespillerstudier uten foreldrenes viten ved Conservatorul de Artǎ Dramaticǎ («Teaterhøyskolen») i București. Faren hadde ønsket at sønnen skulle bli arkitekt, men ga seg etter at Liviu lovet ham å fullføre arkitektstudiene (som han studerte parallelt), noe han gjorde i 1949 ved Universitetet i București.[26] Da hadde han allerede avlagt avsluttende eksamen i skuespillerkunst (1946) ved Teaterhøyskolen.

Ciulei debuterte i 1946 som Puck i Shakespeares En midtsommernattsdrøm ved Odeon-teatret, som var en teatersal i en bygning som faren til Ciulei var eier av.[26]

I 1948 ble Ciulei ansatt ved byteatret i București (som ble stiftet i 1947), først som skuespiller og scenograf, og senere som regissør. Han begynte å regissere i 1957 Fra 1963 til 1972 var han teatersjef ved samme teater, som siden 1963 heter Lucia Sturdza-Bulandra-teatret.[27] I 1990 ble han samme teatrets såkalt «æresteatersjef». I 1972 ble han avskjediget som teatersjef etter at han tillot oppførelsen av Gogols Revisoren, et stykke som handler om korrupsjon.[28] Etter det arbeidet han som frilans regissør.

Fra 1967 av reiste Ciulei ofte til utlandet som gjesteregissør, bl.a. til München, Sydney, Göttingen, Minneapolis, Mannheim, Vest-Berlin, Vancouver, Washington. New York Times teaterkritikeren Clive Barnes kalte ham «en av verdens mest fantasifulle regissører».[27] Da han iscenesatte Shakespeares Hamlet (satt i Bismarck-æraens Tyskland) ved Arena Stage i Washington, DC, i 1978, skrev New York Times-kritikeren Richard Eder at det var «ikke bare sesongens triumf, men tiårets».[29]

Fra 1951 av opptrådte han også som filmskuespiller.

I 1963 var er med og grunnla det rumenske filmforbundet Asociația Cineaștilor (ACIN) og til 1968 var han dens viseformann. I 1980 slo han seg ned i USA, og var til 1985 kunstnerisk leder ved Tyrone Guthrie Theater i Minneapolis, Minnesota.[30] Hans første iscenesetting der var Shakespeares Stormen, og New York Times-kritikeren Frank Rich kalte oppsettingen «fremragende».[30] Selv om han for det meste regisserte film og teater regisserte han også minst en opera, nemlig Pelléas og Mélisande av Claude Debussy ved Maggio Musicale Firenze i 1989.[31]

I 1990-årene iscenesatte Ciulei igjen i Romania. Han underviste også ved Columbia University og New York University fikk en rekke æresbevisninger.[30][32] Til slutt bodde han i München, der han døde på et sykehus.[33]

FamilieRediger

Liviu Ciulei var gift tre ganger: med skuespillerinnen Clody Bertola, med scenografen Ioana Gǎrdescu og med journalisten Helga Reiter.[34][35] Hans adoptivsønn, Thomas (sønnen til Helga Reiter med en DDR-forfatter), er kameramann, manusforfatter og filmregissør. Ciulei er også far til fiolinisten Liliana Ciulei-Atanasiu.[36]

Æresbevisninger (utvalg)Rediger

Filmografi (utvalg)Rediger

Skuespiller
  • 1954: Răsare soarele («Solen går opp»)
  • 1955: Alarmă în munți («Alarmen går i fjellene»)
  • 1960: Soldați fără uniformă («Soldater uten uniform»)
  • 1963: Cerul n - are gratii («Himmelen har ingen gitre»)
  • 1971: Facerea lumii («Hvordan verden ble til») (& scenografi)
  • 1971: Decolarea («Flyavgangen»)
  • 1972: Dragostea începe vineri («Kjærligheten begynner på fredag»)
  • 1973: Dimitrie Cantemir
  • 1975: Mastodontul («Mastodonten»)
Regi
  • 1957: Erupția («Utblåsningen»)
  • 1959: Valurile Dunării («Donaubølgene») (& skuespiller)
  • 1964: Pădurea spânzuraților («De hengtes skog») (& skuespiller)

ReferanserRediger

  1. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
  2. ^ Croatian Encyclopedia, Hrvatska enciklopedija-ID 12015
  3. ^ a b Internet Broadway Database, Internet Broadway Database person-id 14430, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w61g2xx0, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ www.rofilmfest.com
  6. ^ famousdude.com
  7. ^ Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Чулей Ливиу, besøkt 28. september 2015
  8. ^ lifeinlegacy.com
  9. ^ lifeinlegacy.com
  10. ^ www.startribune.com
  11. ^ anothereyeopens.com
  12. ^ www.filmlinc.com
  13. ^ movieblogs.soup.io
  14. ^ www.nytimes.com
  15. ^ www.nytimes.com
  16. ^ www.jstor.org
  17. ^ www.allmovie.com
  18. ^ www.nytimes.com
  19. ^ www.theguardian.com
  20. ^ www.romania-insider.com
  21. ^ www.rri.ro
  22. ^ «Hotărârea nr. 281/1963 privind acordarea Premiului de Stat al Republicii Populare Române pe anul 1962»
  23. ^ «Romanian Film And Theater Director Liviu Ciulei Dies». Mediafax.ro (engelsk). Arkivert fra originalen 5. januar 2018. Besøkt 4. januar 2018. 
  24. ^ «Regizorul Liviu Ciulei a murit la vârsta de 88 de ani». Besøkt 4. januar 2018. 
  25. ^ «Liviu Ciulley ziditorul Bucurestiului modern». Besøkt 4. januar 2018. 
  26. ^ a b «Liviu Ciulei: „Sunt bucuros că am mâzgălit şi eu o pagină în istoria teatrului românesc“ | Ziarul Metropolis» (rumensk). Besøkt 4. januar 2018. 
  27. ^ a b «Romanian Film And Theater Director Liviu Ciulei Dies». Arkivert fra originalen 5. januar 2018. Besøkt 4. januar 2018. 
  28. ^ m.b.H., STANDARD Verlagsgesellschaft. «Theaterlegende Liviu Ciulei gestorben». derStandard.at. Besøkt 4. januar 2018. 
  29. ^ a b Weber, Bruce (26. oktober 2011). «Liviu Ciulei, a Daring Theater Director, Dies at 88». The New York Times (engelsk). ISSN 0362-4331. Besøkt 4. januar 2018. 
  30. ^ a b c «Obituary: Liviu Ciulei, 88, was 'a total theater artist'». Star Tribune. Besøkt 4. januar 2018. 
  31. ^ Diesselhorst, Sophie. «Rumänischer Theatermacher Liviu Ciulei gestorben». nachtkritik.de (tysk). Besøkt 4. januar 2018. 
  32. ^ «Liviu Ciulei, 88; directed film and theater in Romania, Minnesota - The Boston Globe». BostonGlobe.com. Besøkt 4. januar 2018. 
  33. ^ «Rumäniens Theaterlegende Liviu Ciulei gestorben». DZ (tysk). Arkivert fra originalen 4. januar 2018. Besøkt 4. januar 2018. 
  34. ^ a b c d e Ioniţă, Bianca. «PORTRET: Liviu Ciulei, artist total şi creator de teatru absolut | Agenția de presă Rador». www.rador.ro (rumensk). Besøkt 4. januar 2018. 
  35. ^ «Liviu Ciulei, Who Ran Guthrie Theater in the 1980s, Dies at 88 | Playbill». Playbill (engelsk). Besøkt 4. januar 2018. 
  36. ^ «A murit regizorul Liviu Ciulei – Marea Dragoste». Marea Dragoste (rumensk). Besøkt 4. januar 2018. 
  37. ^ «Former Guthrie artistic director Liviu Ciulei dies». Twin Cities (engelsk). 24. oktober 2011. Besøkt 4. januar 2018. 
  38. ^ AGERPRES. «Liviu Ciulei, Ion Lucian, Emil Hossu şi Şerban Ionescu au primit stele pe Aleea Celebrităţilor». www.agerpres.ro (rumensk). Besøkt 4. januar 2018. 
  39. ^ «DECRET nr.564 din 1 decembrie 2000 privind conferirea ordinelor naţionale Steaua României, Serviciul Credincios şi Pentru Merit». www.cdep.ro. Besøkt 4. januar 2018. 
  40. ^ a b c d e f g h i j k l m «REGIZORUL LIVIU CIULEI A MURIT». www.gandul.info (rumensk). Besøkt 4. januar 2018. 

LitteraturRediger

  • Herbert Hauck: Theater in Essen 1974–1978. Eine Dokumentation. Fotorückschau auf die Spielzeiten 1974–1978. Wuppertal 1978.
  • Jürgen Dieter Waidelich: Essen spielt Theater: 1000 und einhundert Jahre; zum 100. Geburtstag des Grillo-Theaters. Bd. 1 (1992) und Bd. 2 (1994), ECON-Verlag, ISBN 3-430-19454-7
  • C. Bernd Sucher (red..): Theaterlexikon. Autoren, Regisseure, Schauspieler, Dramaturgen, Bühnenbildner, Kritiker. Von Christine Dössel und Marietta Piekenbrock unter Mitwirkung von Jean-Claude Kuner und C. Bernd Sucher. Deutscher Taschenbuch-Verlag, München 2. Auflage 1999 ISBN 3-423-03322-3
  • Manfred Brauneck, Wolfgang Beck (Hrsg.): Theaterlexikon 2. Schauspieler und Regisseure, Bühnenleiter, Dramaturgen und Bühnenbildner. Rowohlt, Reinbek 2007, ISBN 3-499-55650-2

Eksterne lenkerRediger