Liste over norske X-Men-tegneserier

Wikimedia-listeartikkel

Dette er en liste over all litteratur om superheltgruppen X-Men (også kalt X-Mennene og Prosjekt X) utgitt på norsk. De originale tegneseriene er utgitt av det amerikanske firmaet Marvel Comics som gav ut det første nummeret i 1963. I Norge ble ikke X-Men utgitt før i 1981 i Atlantic Special serien. X-Men fikk sin første egne serie i 1984 under navnet Prosjekt X. Idag utgis serien av Schibsted under navnet Marvel Spesial som fokuserer på Wolverine (en av de mest populære i gruppen) og X-Men annen hver måned.

De originale amerikanske numrene som er samlet i de norske utgivelsene er gitt i kursiv.

Atlantic Special (1981-1982)Rediger

De første historiene med X-Men på norsk var på trykk i Fantastiske Fire Superseriepocket nr. 1 (1979). Senere kom det historier med X-mennene på norsk i spesialnummer av Atlantic Serien.

Tittel Utgivelse Forlag
Atlantic Special 1981, nr. 2: X-mennene og Fønix piken 1981 Atlantic Forlag AS
Atlantic Special 1981, nr. 3: Dare Devil møter Styltemannen 1981 Atlantic Forlas AS
Atlantic Special 1981, nr. 4: Jernmannen og Madame Masque 15. september 1981 Atlantic Forlas AS
Atlantic Special 1981, nr. 5: Daredevil og Den Sorte Enken 1981 Atlantic Forlas AS
Atlantic Special 1981, nr. 6: X-mennene i stjernerommet 10. november 1981 Atlantic Forlas AS
Atlantic Special 1982, nr. 1: X-mennene møter Alpha våpen 1982 Atlantic Forlas AS
Atlantic Special 1982, nr. 2: Jernmannen og Hjerterknekt 1982 Atlantic Forlas AS
Atlantic Special 1982, nr. 3: X-mennene møter Magneto 1982 Atlantic Forlas AS
Atlantic Special 1982, nr. 4: Spøkelsesrytteren overlister satan 1982 Atlantic Forlas AS

Prosjekt X (1984-1990)Rediger

Semic gav X-mennene en egen serie og det nye navnet Prosjekt X som varte fra 1984 til 1985. Deretter ble historier om Prosjekt X kun gitt ut i spesialnumre som Marvel superheltene og Marvel spesial før de igjen fikk en egen serie i 1990.

Tittel Utgivelse Forlag
Prosjekt X 1984, nr 1 (Marveluniverset 3) 1984 Semic/Nordisk forlag
Prosjekt X 1984, nr. 2 (Marveluniverset 6) 1984 Semic/Nordisk forlag
Prosjekt X 1985, nr 1 (Marveluniverset 9) 1985 Semic/Nordisk forlag
Prosjekt X 1985, nr 2 (Marveluniverset 12) 1985 Semic/Nordisk forlag
Prosjekt X 1985, nr. 3 (Marveluniverset 15) 1985 Semic/Nordisk forlag
Prosjekt X 1985, nr. 4 (Marveluniverset 18) 1985 Semic/Nordisk forlag
Prosjekt X 1985, nr. 5 (Marveluniverset 21) 1985 Semic/Nordisk forlag
Prosjekt X 1985, nr. 6 (Marveluniverset 24) 1985 Semic/Nordisk forlag
Prosjekt X 1985, nr. 7 (Marveluniverset 27) 1985 Semic/Nordisk forlag
Prosjekt X 1985, nr. 8 (Marveluniverset 30) 1985 Semic/Nordisk forlag
Prosjekt X 1985, nr. 9 (Marveluniverset 33) 1985 Semic/Nordisk forlag
Prosjekt X 1985, nr. 10 (Marveluniverset 36) 1985 Semic/Nordisk forlag
Prosjekt X 1985, nr. 11 (Marveluniverset 39) 1985 Semic/Nordisk forlag
Prosjekt X 1986 Årsalbum 1986 Semic/Nordisk forlag
Marvel superheltene 1987, nr. 1: Prosjekt X (Marveluniverset 72) 1987 Semic/Nordisk forlag
Marvel spesial 1987, nr. 1: Jerven (Marveluniverset 78) 1987 Semic/Nordisk forlag
Marvel superheltene 1987, nr. 5: Prosjekt X (Marveluniverset 87) 1987 Semic/Nordisk forlag
Marvel spesial 1988, nr. 1: Prosjekt X (Marveluniverset 97) 1988 Semic/Nordisk forlag
Uncanny X-Men #175-176: Fønix angriper, men det er noe som ikke stemmer. Når kampen er over er det duket for bryllup og deretter bryllupsreise med uplanlagte elementer. Samtidig er det krisemøte i Washington D.C. om mutanter, og morlockenes tidligere leder legger skumle planer.
Marvel spesial 1988, nr. 3: Prosjekt X (Marveluniverset 105) 1988 Semic/Nordisk forlag
Uncanny X-Men #180, side 23; #183, side 1-5+8-10+12-22; #181, side 21-22; #180, side 1-2+4-5 (første stripe); #182, side 4 (to første stripene)+5-21; #183, side 11; #182, side 22: Colossus slår opp med Kitty og Jerv tar ham med ut for å lære ham en moralsk lekse, hvor de treffer på Juggernaut. Imens oppdager Rogue en merkelig beskjed på telefonsvareren og drar av gårde for å redde en mann hun tror hun elsker men aldri har møtt.
Marvel spesial 1988, nr. 4: Prosjekt X (Marveluniverset 109) 1988 Semic/Nordisk forlag
Uncanny X-Men #184-185: Dr. Valerie Cooper og Mystique (i forkledning) drar til Forge for å få et våpen som kan nøytralisere mutanters krefter. Samtidig blir Rachel forfulgt av en mystisk kvinne med vampyriske evner og Prosjekt X kommer til unnsetning. Men så blir Rogue angrepet av føderale agenter med Forges våpen. Storm og Forge kommer for å hjelpe.
Marvel spesial 1988, nr. 5: Prosjekt X (Marveluniverset 113) 1988 Semic/Nordisk forlag
Rom #47, side 1-6; Uncanny X-Men #186: Forge har tatt Storm hjem til seg og prøver å hjelpe henne med å takle at hun har mistet kreftene sine. Imens gjør skyggeåndene sitt neste trekk i sin plan og Rogue oppsøker Valerie Cooper, men ikke for en vennskapelig visitt.
Marvel spesial 1988, nr. 6: Prosjekt X (Marveluniverset 118) 1988 Semic/Nordisk forlag
Uncanny X-Men #187; New Mutants #21, side 1-6+8-9+10-13+15-35; Uncanny X-Men #188, side 1-21: Skyggeåndene angriper bygningen til Forge, så Storm og sjamanen Naze prøver å stoppe dem. På skolen til Xaviour kommer romvesenet Warlock fallende fra himmelen mens de Unge Mutanter har pysjamasparty. Til slutt forteller Rachel om den skumle framtiden mutantene må unngå.
Marvel spesial 1989, nr. 1: Prosjekt X (Marveluniverset 123) 1989 Semic/Nordisk forlag
Uncanny X-men #192, side 1-21: #189, side 1+6+8-21; #192, side 21-23; #193, side 39-40: Et stort lys blusser opp idet noe faller fra himmelen, noe som viser seg å innebære et ikke spesielt hyggelig besøk for Warlock. Samtidig er Rachel og Amara på tur i byen når de oppdager den onde Selene i nærheten.
Marvel spesial 1989, nr. 2: Prosjekt X (Marveluniverset 128) 1989 Semic/Nordisk forlag
Marvel spesial 1989, nr. 3: Prosjekt X (Marveluniverset 133) 1989 Semic/Nordisk forlag
Marvel spesial 1989, nr. 4: Prosjekt X (Marveluniverset 138) 1989 Semic/Nordisk forlag
Marvel spesial 1989, nr. 5: Prosjekt X (Marveluniverset 143) 1989 Semic/Nordisk forlag
Marvel spesial 1989, nr. 6: Prosjekt X (Marveluniverset 147) 1989 Semic/Nordisk forlag
Prosjekt X 1990, nr. 1 (Marveluniverset 150) 1990 Semic/Nordisk forlag
Prosjekt X 1990, nr. 2 (Marveluniverset 150/153*) 1990 Semic/Nordisk forlag
Prosjekt X 1990, nr. 3 (Marveluniverset 155) 1990 Semic/Nordisk forlag
Prosjekt X 1990, nr. 4 (Marveluniverset 158) 1990 Semic/Nordisk forlag
Prosjekt X 1990, nr. 5 (Marveluniverset 160) 1990 Semic/Nordisk forlag
Prosjekt X 1990, nr. 6 (Marveluniverset 165) 1990 Semic/Nordisk forlag
Prosjekt X 1990, nr. 7 (Marveluniverset 168) 1990 Semic/Nordisk forlag

* Dette nummeret var egentlig Marveluniverset 153, men var feilnummerert til 150.

Marveluniverset 171 skulle vært Prosjekt X 1990, nr. 8 men ble aldri utgitt.

Wolverine (2001-2002)Rediger

Tittel Utgivelse Forlag
Wolverine 2001, nr. 1 2001 Egmont Serieforlaget AS
Wolverine 2001, nr. 2 2001 Egmont Serieforlaget AS
Wolverine 2001, nr. 3 26. juni 2001 Egmont Serieforlaget AS
Wolverine 2001, nr. 4 2001 Egmont Serieforlaget AS
Wolverine 2001, nr. 5 16. oktober 2001 Egmont Serieforlaget AS
Wolverine 2001, nr. 6 11. desember 2001 Egmont Serieforlaget AS
Wolverine 2002, nr. 1 4. februar 2002 Egmont Serieforlaget AS
Wolverine 2002, nr. 2 2002 Egmont Serieforlaget AS
Wolverine 2002, nr. 3 10. juni 2002 Egmont Serieforlaget AS
Wolverine 2002, nr. 4 5. august 2002 Egmont Serieforlaget AS
Wolverine 2002, nr. 5 30. september 2002 Egmont Serieforlaget AS
Wolverine 2002, nr. 6 25. november 2002 Egmont Serieforlaget AS

X-Men (2003-2006)Rediger

Tittel Utgivelse Forlag
X-men 2003, nr. 1 31. mars 2003 Egmont Serieforlaget AS
X-men 2003, nr. 2 10. juni 2003 Egmont Serieforlaget AS
X-men 2003, nr. 3 11. august 2003 Egmont Serieforlaget AS
X-men 2003, nr. 4 29. september 2003 Egmont Serieforlaget AS
X-men 2003, nr. 5 29. september 2003 Egmont Serieforlaget AS
X-men 2004, nr. 1 26. januar 2004 Egmont Serieforlaget AS
X-men 2004, nr. 2 22. mars 2004 Egmont Serieforlaget AS
X-men 2004, nr. 3 18. mai 2004 Egmont Serieforlaget AS
X-men 2004, nr. 4 18. mai 2004 Egmont Serieforlaget AS
X-men 2004, nr. 5 20. september 2004 Egmont Serieforlaget AS
X-men 2004, nr. 6 8. november 2004 Egmont Serieforlaget AS
X-men 2005, nr. 1 31. januar 2005 Egmont Serieforlaget AS
X-men 2005, nr. 2 18. mars 2005 Egmont Serieforlaget AS
X-men 2005, nr. 3 30. mai 2005 Egmont Serieforlaget AS
X-men 2005, nr. 4 18. juli 2005 Egmont Serieforlaget AS
X-men 2005, nr. 5 19. september 2005 Egmont Serieforlaget AS
X-men 2005, nr. 6 28. november 2005 Egmont Serieforlaget AS
X-men 2006, nr. 1 16. januar 2006 Egmont Serieforlaget AS
X-men 2006, nr. 2 20. mars 2006 Egmont Serieforlaget AS
X-men 2006, nr. 3 29. mai 2006 Egmont Serieforlaget AS
X-men 2006, nr. 4 3. juli 2006 Egmont Serieforlaget AS
X-men 2006, nr. 5 18. september 2006 Egmont Serieforlaget AS
X-men 2006, nr. 6 27. november 2006 Egmont Serieforlaget AS

Diverse annet fra 2000 til 2006Rediger

Tittel Utgivelse Forlag
X-Men The Movie 2000 Egmont Serieforlaget AS
X-Men 2 (Filmspesial) 19. mai 2003 Egmont Serieforlaget AS
Gigant – Ultimate X-Men 2003, nr. 3 26. mai 2003 Egmont Serieforlaget AS
Mega Marvel – Ultimate X-Men 2004, nr. 1 19. januar 2004 Egmont Serieforlaget AS
Mega-Marvel: Hulk/Wolverine - Six hours 2004, nr. 5 21. juni 2004 Egmont Serieforlaget AS
Mega-Marvel: Wolverine/Punisher - Revelation 2004, nr. 8 29. november 2004 Egmont Serieforlaget AS
X-Men: Opp av asken (Hardcover) 2006 Egmont Serieforlaget AS

Marvel Spesial: X-Men og Wolverine (2007-2008)Rediger

I 2007 overtok Schibsted Forlagene AS Marvel utgivelsene. Historier om X-Men og Wolverine ble nå gitt ut i den felles månedsserien Marvel Spesial. Noen nummere av Spider-Man er tatt med i listen siden de inneholder Civil War storylinen som også griper inn i de øvrige historiene.

Tittel Utgivelse Forlag
Marvel Spesial Nr. 1 - 2007: Wolverine #1 19. mars 2007 Schibsted Forlagene AS
Marvel Spesial Nr. 2 - 2007: X-Men #1 23. april 2007 Schibsted Forlagene AS
Marvel Spesial Nr. 3 - 2007: Wolverine #2 21. mai 2007 Schibsted Forlagene AS
Spider-Man Nr. 4 - 2007: Civil War Del 1 4. juni 2007 Schibsted Forlagene AS
Marvel Spesial Nr. 4 - 2007: X-Men #2 18. juni 2007 Schibsted Forlagene AS
Spider-Man Nr. 5 - 2007: Civil War Del 2 2. juli 2007 Schibsted Forlagene AS
Marvel Spesial Nr. 5 - 2007: Wolverine #3 16. juli 2007 Schibsted Forlagene AS
Spider-Man Nr. 6 - 2007: Civil War Del 3 16. juli 2007 Schibsted Forlagene AS
Spider-Man Nr. 7 - 2007: Civil War Del 4 30. juli 2007 Schibsted Forlagene AS
Marvel Spesial Nr. 6 - 2007: X-Men #3 13. august 2007 Schibsted Forlagene AS
Spider-Man Nr. 8 - 2007: Civil War Del 5 29. august 2007 Schibsted Forlagene AS
Marvel Spesial Nr. 7 - 2007: Wolverine #4 10. september 2007 Schibsted Forlagene AS
Spider-Man Nr. 9 - 2007: Civil War Del 6 24. september 2007 Schibsted Forlagene AS
Marvel Spesial Nr. 8 - 2007: X-Men #4 8. oktober 2007 Schibsted Forlagene AS
Astonishing X-Men #13, #14: Hellfire Club får Emma til å prøve å kullkaste X-men. Hun gir Kitty mareritt og gir Scott et ytterst dyster selvransakelse. Imens tar Kitty og Colossus forholdet sitt til neste nivå.
Spider-Man Nr. 10 - 2007: Civil War Del 7 15. oktober 2007 Schibsted Forlagene AS
Amazing Spider-Man #538: Mens Spider-Man slåss i finalen av borgerkrigen står King Pins snikskytter klar til å fyre av mot MJ og Tante May.
Civil War #7: Finalekampen mellom de to partene i borgerkrigen kjempes, og rett før den avgjørende seieren finner sted får kampen en uventet vending.
Amazing Spider-Man #539: Peter frakter Tante May til sykehuset og drar for å jakte på snikskytteren.
Marvel Spesial Nr. 9 - 2007: Wolverine #5 12. november 2007 Schibsted Forlagene AS
Wolverine #47, #48, #49: Civil War historien avsluttes; Wolverine tenker gjennom hva det koster for ham å nesten dø gang på gang; og han går på juleshopping og slåss mot en masse bevæpnede alver.
Marvel Spesial Nr. 10 - 2007: X-Men #5 10. desember 2007 Schibsted Forlagene AS
Astonishing X-Men #15, #16: Hellfire Club angriper og uskadeliggjør de fleste lederne i X-Men. Imens er den kommende ødeleggeren av Breakworld funnet.
Marvel Spesial Nr. 1 - 2008: Wolverine #1 4. februar 2008 Schibsted Forlagene AS
Wolverine Origins #1, #2: Wolverine er på hevntokt mens S.H.I.E.L.D. og politikere fortviler. For å stoppe ham klargjøres et hemmelig våpen, Wolverines tidligere torturfange Nuke.
Marvel Spesial Nr. 2 - 2008: X-Men #1 3. mars 2008 Schibsted Forlagene AS
Astonishing X-Men #17, #18: X-Mennene kjemper for å gjenvinne sin forstand og må så innse hva «Hellfire Club» sitt angrep egentlig gikk ut på. Samtidig kommer Ord og Danger med S.W.O.R.D. i hælene for å finne Colossus.
Marvel Spesial Nr. 3 - 2008: Wolverine #2 31. mars 2008 Schibsted Forlagene AS
Wolverine Origins #3, #4: Wolverine konfronterer Nuke og tenker gjennom deres felles fortid før Caprain America kommer for å bringe dem begge tilbake. Imens begynner Emma Frost å bli bekymret.
Marvel Spesial Nr. 4 - 2008: X-Men #2 28. april 2008 Schibsted Forlagene AS
Astonishing X-Men #19, #20: På vei mot Breakworld blir skipet til S.W.O.R.D. angrepet av planetens krigsskip. X-Men sammen med Agent Brand og hennes resterende menn setter kursen mot et gammelt tempel for å finne ut sannheten om ødeleggeren av Breakworld.
Marvel Spesial Nr. 5 - 2008: Wolverine #3 26. mai 2008 Schibsted Forlagene AS
Wolverine Origins #5: Emma, Cyclobs og Hellion kommer til Wolverine med overraskende nyheter.
Giant-Size Wolverine #1: En mystisk mann sammen med en mystisk maskin lander utenfor en liten landsby. Den mystiske jenta Leelee drar for å hjelpe mens andre frykter det er en invasjon fra rommet.
Marvel Spesial Nr. 6 - 2008: X-Men #3 23. juni 2008 Schibsted Forlagene AS
Astonishing X-Men #21-23: På Breakworld fortsetter X-Mennene å kjempe mot Powerlord Kruuns angrep mens de forsøker å avdekke sannheten om profetien.
Marvel Spesial Nr. 7 - 2008: Wolverine #4 21. juli 2008 Schibsted Forlagene AS
Wolverine Origins #6-8: Wolverine er prøver å få tak i en gjenstand som kan syntetisere carbonadium, et stoff som hemmer mutanters helbredelsesfaktor. Men han er ikke den eneste.
Marvel Spesial Nr. 8 - 2008: X-Men #4 18. august 2008 Schibsted Forlagene AS
Astonishing X-Men #24, Giant-Size Astonishing X-Men #1: X-Mennene må kjemte mot Kruuns hær for å prøve å stoppe et angrep på jorden. Imens begynner Colossus å se profetiens sanne ansikt.
Marvel Spesial Nr. 9 - 2008: Wolverine #5 15. september 2008 Schibsted Forlagene AS
Marvel Spesial Nr. 10 - 2008: Wolverine #6 13. oktober 2008 Schibsted Forlagene AS

Diverse annet fra 2007Rediger

Tittel Utgivelse Forlag
Her kommer X-Men (Hardcover) 2007 Gyldendal Norsk Forlag
En «Lett å lese videre» bok, for barn fra 8 år. Med enkelt språk og store bokstaver forteller den 32 sider lange boka om de viktigste figurene X-Men tegneserien, deres liv og evner. Skrevet av Clare Hibbert, oversatt av Fredrik B. Strand.

2009 til nåRediger

Schibsted gir ikke ut noen fast serie, men kommer til tider ut med noen "Spesial-Album".

Tittel Utgivelse Forlag
Spesialalbum - X-Men: "Truet Art" 16. februar 2009 Schibsted Forlagene AS
Logan Den Eldre - Wolverine 2009 Schibsted Forlagene AS
Wolverine: Hiroshima Logan 6. september 2010 Schibsted Forlagene AS