Liste over mafrianer

Wikimedia-listeartikkel

Denne listen omfatter alle mafrianer og Østens katolikoi, dvs. fra den syrisk-ortodokse kirke begynte å utnevne egne biskoper i perserriket i 559 og frem til tittelen ble avskaffet i 1860. For katolikoi før 559 se liste over Østens katolikos-patriarker.

Østens metropolitter (559–624)Rediger

75 år etter at den syrisk-ortodokse kirke hadde brutt med Østens kirke, begynte den å utnevne egne metropolitter for perserriket. De gjorde krav på å være biskoper av Selevkia-Ktesifon, men kunne ikke ha setet sitt der. Bispesetet ble derfor lagt til Tikrit, og tittelen lød metropolitten av Tikrit.

  • Ahudemeh (559–575)
  • Khameeso (578–609)
  • Samuel (614-624)

Mafrianer i Tikrit (629–1089)Rediger

Fra 629 fikk metropolitten tittelen mafrian. Det er usikkert når tittelen Østens katolikos ble tatt i bruk av mafrianen.

  • Mor Morooso (629–649)
  • Denha I (649–659)
  • Bar Easo (669–683)
  • Abraham (685–686)
  • David (686)
  • Yuhanon I (686–688)
  • Denha II (688–728)
  • Paulose (728–757)
  • Yuhanon II (758–785)
  • Joseph (785–786)
  • Sarbiel (794–810)
  • Shemavun (811–?)
  • Baselios I (?–830)
  • Daniel (829–834)
  • Thoma I (834–847)
  • Baselios II (848–868)
  • Malkeesadek (857–869)
  • Sargis (872–883)
  • Athanasius I (887–903)
  • Thoma II (910–911)
  • Denha III (912–932)
  • Baselios III (936–960)
  • Kuriakose (962–979)
  • Yuhanon III (980–988)
  • Ignatius (991–1016)
  • Athanasius II (1027–1041)
  • Baselios IV (1046–1069)
  • Yuhanon Sleeba I (1075–1089)

Mafrianer og Østens katolikoi i Mosul (1089–1152)Rediger

  • Yuhanon Sleeba I (1089–1106)
  • Dionysius Mosa (1112–1134)
  • Ignatius Lazar (1142–1152)

Mafrianer og Østens katolikoi i Mar Mattai-klosteret (1156–1859)Rediger

Igantius Lazar flyttet midlertidig til Tikrit igjen i 1152, men måte forlate byen for godt i 1156 og slo seg ned i Mar Mattai-klosteret nord for Mosul. Mafrianens tittel ble endret fra metropolitten av Tikrit til metropolitten av Mosul og Nineve.

  • Ignatius Lazar (1156–1164)
  • Yuhanon Sarugoyo (1164–1188)
  • Dionysius (1189–1203)
  • Gregorios Yakub (1189–1214)
  • Ignatius David (1215–1222; deretter patriark av Antiokia som Ignatius III)
  • Dionysius Sleeba (1222–1231)
  • Yuhanon Bar Ma'dani (1232–1252; deretter patriark av Antiokia som Yuhanon XII)
  • Ignatius Sleeba (1252–1258)
  • Gregorios Bar Ebrayo (1264–1286)
  • Gregorios Bar Souma (1288–1308)
  • Gregorios Mathai I (1317–1345)
  • Athanasius Abraham (1364–1379)
  • Gregorios bar Kainaya (?–1361)
  • Baselios Behnam al-Hadli (1404–1412; fra 1445 patriark av Antiokia)
  • Behnam Araboyo (1415–1417)
  • Bar Souma Moudyano (1422–1455)
  • Baselios Azeez (1471–1487)
  • Nuh (1489–1493; deretter patriark av Antiokia som Ignatius Nuh)
  • Abraham (1496–1508)
  • Baselios Blias (?–1523)
  • Athanasius Habeeb I (1528–1533)
  • Baselios Elias (1533–1552)
  • Baselios Nemet Allah I (1555–1557; deretter patriark av Antiokia som Ignatius Nemet Allah I)
  • Baselios Abded al Ghani (1557–1575)
  • Baselios David Shah Ibin Nur'Adin (1575–1576; deretter patriark av Antiokia som Ignatius David II Shah)
  • Baselios Philathose (1576–1591; deretter patriark av Antiokia som Ignatius Pilatus)
  • Baselios Abd al Ghani (1591–1597)
  • Pathros V Hadaya (1597; deretter patriark av Antiokia som Ignatius Hadayat Allah)
  • Baselios Isaya (1626)
  • Baselios Sakralla I (1639–1652)
  • Baselios Abdul Masih I (1655–1662; deretter patriark av Antiokia som Ignatius Abdul Masih I)
  • Baselios Habeeb II (1665–1674)
  • Baselios Yeldho (1678–1685)
  • Baselios Gevarghese II (1674–1687; deretter patriark av Antiokia som Ignatius Gevarghese II)
  • Baselios Isahac II (1687–1709; deretter patriark av Antiokia som Ignatius Isahac Azar)
  • Baselios Mathai II (1709)
  • Baselios Lazar III (1713)
  • Baselios Mathai III (1714–?)
  • Baselios Sakralla II (?–1722; deretter patriark av Antiokia som Ignatius Shukr Allah II)
  • Gregorios Lazar IV (1730–1742)
  • Baselios Sakralla III (1748–1764)
  • Baselios Gevarghese III (1760–1768; deretter patriark av Antiokia som Ignatius Gevarghese IV)
  • Baselios Sleeba IV (1773–?)
  • Baselios Bishara (1782–1811)
  • Baselios Yavanan (1803)
  • Baselios Kurillos Abd al Azeez (1811–1816)
  • Baselios Mathai IV (1820)
  • Baselios Elias II (1825–1827)
  • Baselios Elias III Ankas (1827–1838; deretter patriark av Antiokia som Ignatius Elias II)
  • Baselios Behanam IV (1852–1859)

1860 bestemte den syrisk-ortodokse kirkes synode å avskaffe tittelen.

Se ogsåRediger

Eksterne lenkerRediger