Åpne hovedmenyen

Liste over kinesiske monarker

Wikimedia-listeartikkel

Zhou-dynastiet 周Rediger

Utdypende artikkel: Zhou-dynastiet

Cirka 10461–256 f.Kr., blir tradisjonelt inndelt i:

Posthumt navn Fødenavn Regjeringsperiode 1 Navn
Pinyin Kinesisk Pinyin Kinesisk
Wǔ Wáng 武王 1046–1043 f.Kr.1 Kong Wu av Zhou
Chéng Wáng 成王 Sòng 1042–1021 f.Kr.1 Kong Cheng av Zhou
Kāng Wáng 康王 Zhāo 1020–996 f.Kr.1 Kong Kang av Zhou
Zhāo Wáng 昭王 Xiá 995–977 f.Kr.1 Kong Zhao av Zhou
Mù Wáng 穆王 Mǎn 滿 976–922 f.Kr.1 Kong Mu av Zhou
Gōng Wáng 共王 Yīhù 繄扈 922–900 f.Kr.1 Kong Gong av Zhou
Yì Wáng 懿王 Jiān 899–892 f.Kr.1 Kong Yi av Zhou
Xiào Wáng 孝王 Bìfāng 辟方 891–886 f.Kr.1 Kong Xiao av Zhou
Yí Wáng 夷王 Xiè 885–878 f.Kr.1 Kong Yi av Zhou
Lì Wáng 厲王 877–841 f.Kr.1 Kong Li av Zhou
Gonghe 共和 (regentskap) 841–828 f.Kr. Gonghe
Xuān Wáng 宣王 Jìng 827–782 f.Kr. Kong Xuan av Zhou
Yōu Wáng 幽王 Gōngshēng 宮湦 781–771 f.Kr. Kong You av Zhou
Ping Wang 平王 Yijiu 宜臼 770–720 f.Kr. Kong Ping av Zhou
Huan Wang 桓王 Lin 719–697 f.Kr. Kong Huan av Zhou
Zhuang Wang 莊王 Tuo 696–682 f.Kr. Kong Zhuang av Zhou
Xi Wang 釐王 Huqi 胡齊 681–677 f.Kr. Kong Xi av Zhou
Hui Wang 惠王 Lang 676–652 f.Kr. Kong Hui av Zhou
Xiang Wang 襄王 Zheng 651–619 f.Kr. Kong Xiang av Zhou
Qing Wang 頃王 Renchen 壬臣 618–613 f.Kr. Kong Qing av Zhou
Kuang Wang 匡王 Ban 612–607 f.Kr. Kong Kuang av Zhou
Ding Wang 定王 Yu 606–586 f.Kr. Kong Ding av Zhou
Jian Wang 簡王 Yi 585–572 f.Kr. Kong Jian av Zhou
Ling Wang 靈王 Xiexin 泄心 571–545 f.Kr. Kong Ling av Zhou
Jing Wang 景王 Gui 544–521 f.Kr. Kong Jing av Zhou
Dao Wang 悼王 Meng 520 f.Kr. Kong Dao av Zhou
Jing Wang 敬王 Gai 519–476 f.Kr. Kong Jing av Zhou
Yuan Wang 元王 Ren 475–469 f.Kr. Kong Yuan av Zhou
Zhending Wang 貞定王 Jie 468–442 f.Kr. Kong Zhending av Zhou
Ai Wang 哀王 Quji 去疾 441 f.Kr. Kong Ai av Zhou
Si Wang 思王 Shu 441 f.Kr. Kong Si av Zhou
Kao Wang 考王 Wei 440–426 f.Kr. Kong Kao av Zhou
Weilie Wang 威烈王 Wu 425–402 f.Kr. Kong Weilie av Zhou
An Wang 安王 Jiao 401–376 f.Kr. Kong An av Zhou
Lie Wang 烈王 Xi 375–369 f.Kr. Kong Lie av Zhou
Xian Wang 顯王 Bian 368–321 f.Kr. Kong Xian av Zhou
Shenjing Wang 慎靚王 Ding 320–315 f.Kr. Kong Shenjing av Zhou
Nan Wang 赧王 Yan 314–256 f.Kr. Kong Nan av Zhou
1 Den første generelt akseptert dato i kinesisk historie er 841 f.Kr., begynnelsen av regentskap til Gonghe. Alle datoer før dette er ofte gjenstand for sterk uenighet. Årstallene som oppgis er her de som ble lagt frem av Xia–Shang–Zhou kronologiprosjektet, et arbeid utført av forskere sponset av den kinesiske regjeringen, som avla en rapport i 2000. De er bare gitt som en veiledning.

Liao-dynastiet 辽Rediger

Liao-dynastiet 907-1125
Tempelnavn (Miao Hao 廟號 miàohào) Posthumt navn (Shi Hao 諡號 shìhào) Fødenavn Regjeringsperiode Epokenavn (Nian Hao 年號 niánhào) og tidsperiode
Konvensjon: "Liao" + tempelnavn unntatt Liao Tianzuodi som blir referert til som "Liao" + posthumt navn
Taizu (太祖 Tàizǔ) Ikke benyttet Yelü Abaoji (耶律阿保機 Yēlǜ Ābǎojī) 907-926 Shence (神冊 Shéncè) 916-922

Tianzan (天贊 Tiānzàn) 922-926
Tianxian (天顯 Tiānxiǎn) 926

Taizong (太宗 Tàizōng) Ikke benyttet 耶律德光 Yēlǜ Déguāng 926-947 Tianxian (天顯 Tiānxiǎn) 927-938

Huitong (會同 Huìtóng) 938-947
Datong (大同 Dàtóng) 947

Shizong (世宗 Shìzōng) Ikke benyttet 耶律阮 Yēlǜ Ruǎn 947-951 Tianlu (天祿 Tiānlù) 947-951
Muzong (穆宗 Mùzōng) Ikke benyttet 耶律璟 Yēlǜ Jǐng 951-969 Yingli (應曆 Yìnglì) 951-969
Jingzong (景宗 Jǐngzōng) Ikke benyttet 耶律賢 Yēlǜ Xián 969-982 Baoning (保寧 Bǎoníng) 969-979

Qianheng (乾亨 Qiánhēng) 979-982

Shengzong (聖宗 Shèngzōng) Ikke benyttet 耶律隆緒 Yēlǜ Lóngxù 982-1031 Qianheng (乾亨 Qiánhēng) 982

Tonghe (統和 Tǒnghé) 983-1012
Kaitai (開泰 Kāitài) 1012-1021
Taiping (太平 Tàipíng) 1021-1031

Xingzong (興宗 Xīngzōng) Ikke benyttet 耶律宗真 Yēlǜ Zōngzhēn 1031–1055 Jingfu (景福 Jǐngfú) 1031-1032

Chongxi (重熙 Chóngxī) 1032-1055

Daozong (道宗 Dàozōng) Ikke benyttet 耶律洪基 Yēlǜ Hóngjī 1055–1101 Qingning (清寧 Qīngníng) 1055-1064

Xianyong (咸雍 Xiányōng) 1065-1074
Taikang (太康 Tàikāng) eller Dakang (大康 Dàkāng) 1075-1084
Da'an (大安 Dà'ān) 1085-1094
Shouchang (壽昌 Shòuchāng) eller Shoulong (壽隆 Shòulóng) 1095-1101

Eksisterte ikke Tianzuodi (天祚帝 Tiānzuòdì) 耶律延禧 Yēlǜ Yánxǐ 1101–1125 Qiantong (乾統 Qiántǒng) 1101-1110

Tianqing (天慶 Tiānqìng) 1111-1120
Baoda (保大 Bǎodà) 1121-1125

Song-dynastiet 宋Rediger

Song-dynastiet 宋 960-1279
Tempelnavn (Miao Hao 廟號 Miào Hào) Posthumt navn (kortform)(Shi Hao 諡號) Fødenavn Regjeringsperiode Epokenavn (Nian Hao 年號) og tidsperiode
Konvensjon: "Song" + tempelnavn eller posthumt navn unntatt den siste keiseren som ble æret som Song Di Bing (宋帝昺 Sòng Dì Bǐng)
Bei (norlige) Song-dynastiet 北宋, 960- 1127
Taizu (太祖 Tàizǔ) 孝帝 Zhao Kuangyin (趙匡胤 Zhào Kuāngyìn) 960-976 Jianlong (建隆 Jiànlóng) 960-963

Qiande (乾德 Qiándé) 963-968
Kaibao (開寶 Kāibǎo) 968-976

Taizong (太宗 Tàizōng) 德帝 Zhao Kuangyi (趙匡義 Zhào Kuāngyì) eller Zhao Guangyi (趙光義 Zhào Guāngyì) eller Zhao Jiong (趙炅 Zhào Jiǒng) 976-997 Taipingxingguo (太平興國 Tàipíngxīngguó) 976-984

Yongxi (雍熙 Yōngxī) 984-987
Duangong (端拱 Duāngǒng) 988-989
Chunhua (淳化 Chúnhuà) 990-994
Zhidao (至道 Zhìdào) 995-997

Zhenzong (真宗 Zhēnzōng) 章帝 Zhao Heng (趙恆 Zhào Héng) 997-1022 Xianping (咸平 Xiánpíng) 998-1003

Jingde (景德 Jǐngdé) 1004-1007
Dazhongxiangfu (大中祥符 Dàzhōngxiángfú) 1008-1016
Tianxi (天禧 Tiānxǐ) 1017-1021
Qianxing (乾興 Qiánxīng) 1022

Renzong (仁宗 Rénzōng) 文帝 Zhao Zhen (趙禎 Zhào Zhēn) 1022–1063 Tiansheng (天聖 Tiānshèng) 1023-1032

Mingdao (明道 Míngdào) 1032-1033
Jingyou (景祐 Jǐngyòu) 1034-1038
Baoyuan (寶元 Bǎoyuán) 1038-1040
Kangding (康定 Kāngdìng) 1040-1041
Qingli (慶曆 Qìnglì) 1041-1048
Huangyou (皇祐 Huángyòu) 1049-1054
Zhihe (至和 Zhìhé) 1054-1056
Jiayou (嘉祐 Jiāyòu) 1056-1063

Yingzong (英宗 Yīngzōng) 宣帝 Zhao Shu (趙曙 Zhào Shù) 1063–1067 Zhiping (治平 Zhìpíng) 1064-1067
Shenzong (神宗 Shénzōng) 欽帝 Zhao Xu (趙頊 Zhào Xū) 1067–1085 Xining (熙寧 Xīníng) 1068-1077

Yuanfeng (元豐 Yuánfēng) 1078-1085

Zhezong (哲宗 Zhézōng) 昭帝 Zhao Xu (趙煦 Zhào Xǔ) 1085–1100 Yuanyou (元祐 Yuányòu) 1086-1094

Shaosheng (紹聖 Shàoshèng) 1094-1098
Yuanfu (元符 Yuánfú) 1098-1100

Huizong (徽宗 Huīzōng) 顯帝 Zhao Ji (趙佶 Zhào Jí) 1100–1125 Jianzhongjingguo (建中靖國 Jiànzhōngjìngguó) 1101

Chongning (崇寧 Chóngníng) 1102-1106
Daguan (大觀 Dàguān) 1107-1110
Zhenghe (政和 Zhènghé) 1111-1118
Chonghe (重和 Chónghé) 1118-1119
Xuanhe (宣和 Xuānhé) 1119-1125

Qinzong (欽宗 Qīnzōng) 仁帝 Zhao Huan (趙桓 Zhào Huán) 1126–1127 Jingkang (靖康 Jìngkāng) 1125-1127
Nan (sørlige) Song-dynastiet 南宋, 1127-1279
Gaozong (高宗 Gāozōng) 憲帝 Zhao Gou (趙構 Zhào Gòu) 1127–1162 Jianyan (建炎 Jiànyán) 1127-1130

Shaoxing (紹興 Shàoxīng) 1131-1162

Xiaozong (孝宗 Xiàozōng) 成帝 Zhao Shen (趙昚 Zhào Shèn) 1162–1189 Longxing (隆興 Lóngxīng) 1163-1164

Qiandao (乾道 Qiándào) 1165-1173
Chunxi (淳熙 Chúnxī) 1174-1189

Guangzong (光宗 Guāngzōng) 慈帝 Zhao Dun (趙惇 Zhào Dūn) 1189–1194 Shaoxi (紹熙 Shàoxī) 1190-1194
Ningzong (寧宗 Níngzōng) 恭帝 Zhao Kuo (趙擴 Zháo Kuó) 1194–1224 Qingyuan (慶元 Qìngyuán) 1195-1200

Jiatai (嘉泰 Jiātài) 1201-1204
Kaixi (開禧 Kāixǐ) 1205-1207
Jiading (嘉定 Jiādìng) 1208-1224

Lizong (理宗 Lǐzōng) 安帝 Zhao Yun (趙昀 Zhào Yún) 1224–1264 Baoqing (寶慶 Bǎoqìng) 1225-1227

Shaoding (紹定 Shàodìng) 1228-1233
Duanping (端平 Duānpíng) 1234-1236
Jiaxi (嘉熙 Jiāxī) 1237-1240
Chunyou (淳祐 Chúnyòu) 1241-1252
Baoyou (寶祐 Bǎoyòu) 1253-1258
Kaiqing (開慶 Kāiqìng) 1259
Jingding (景定 Jǐngdìng) 1260-1264

Duzong (度宗 Dùzōng) 景帝 Zhao Qi (趙禥 Zhào Qí) 1264–1274 Xianchun (咸淳 Xiánchún) 1265-1274
Gongzong (恭宗 Gōngzong) Gong Di (恭帝 Gōngdì) Zhao Xian (趙顯 Zhào Xiǎn) 1274–1276 Deyou (德祐 Déyòu) 1275-1276
Duan Zong (端宗 Duān Zōng) Ikke benyttet Zhao Shi (趙昰 Zhào Shì) 1276–1278 Jingyan (景炎 Jǐngyán) 1276-1278
Eksisterte ikke Di (帝 Dì) eller Wei Wang (衛王 Wèiwáng) Zhao Bing (趙昺 Zhào Bǐng) 1278–1279 Xiangxing (祥興 Xiángxīng) 1278-1279

Yuan-dynastiet 元Rediger

Yuan-dynastiet 元 1271-1368
Tempelnavn Posthumt navn Khannavn Fødenavn Regjeringsperiode Æranavn og tidsperiode
Konvensjon: bruk fødenavn (f.eks. Temüjin) eller khannavn for khaner før Kublai Khan. Bruk "Yuan" + tempelnavn eller posthumt navn etter. En blanding av de tre for Kublai Khan.
Note:
1) De mongolske storkhaner før Khubilai ble først regnet som Yuan-keisere etter at Yuan-dynastiet oppstod i 1271
2) For ikke-kinesiske lesere, er vanligvis khannavnene de mest kjente.
3) Timur eller Temür har samme betydning som mongolske ord, men Temür blir brukt for å unngå forveksling med Timur den halte, eller Tamerlane.
Tàizǔ (太祖) brukes ikke når det refereres til denne herskeren Djengis Khan Borjigin Temüjin (孛兒只斤鐵木真 Bóérzhījīn Tiěmùzhēn) 1206–1227 eksisterte ikke
Ruìzōng (睿宗) brukes ikke når det refereres til denne herskeren Tolui Borjigin Tolui (孛兒只斤拖雷 Bóérzhījīn Tuōléi) 1228 eksisterte ikke
Tàizōng (太宗) brukes ikke når det refereres til denne herskeren Ögedei Khan Borjigin Ögedei (孛兒只斤窩闊台 Bóérzhījīn Wōkuòtái) 1229–1241 eksisterte ikke
Dìngzōng (定宗) brukes ikke når det refereres til denne herskeren Güyük Khan Borjigin Güyük (孛兒只斤貴由 Bóérzhījīn Guìyóu) 1246–1248 eksisterte ikke
Xiànzōng (憲宗) brukes ikke når det refereres til denne herskeren Möngke Khan Borjigin Möngke (孛兒只斤蒙哥 Bóérzhījīn Ménggē) 1251–1259 eksisterte ikke
Shìzǔ (世祖 Shìzǔ) brukes ikke når det refereres til denne herskeren Kublai-khan Borjigin Kublai (孛兒只斤忽必烈 Bóérzhījīn Hūbìliè) 1260–1294 Zhōngtǒng (中統) 1260-1264

Zhìyuán (至元) 1264-1294

Chéngzōng (成宗) brukes ikke når det refereres til denne herskeren Temür Öljeytü Khân Borjigin Temür (孛兒只斤鐵穆耳 Bóérzhījīn Tiěmù'ěr) 1294–1307 Yuánzhēn (元貞) 1295-1297

Dàdé (大德) 1297-1307

Wǔzōng (武宗) brukes ikke når det refereres til denne herskeren Qayshan Gülük Borjigin Qayshan (孛兒只斤海山 Bóérzhījīn Hǎishān) 1308–1311 Zhìdà (至大) 1308-1311
Rénzōng (仁宗) brukes ikke når det refereres til denne herskeren Ayurparibhadra Borjigin Ayurparibhadra (孛兒只斤愛育黎拔力八達 Bóérzhījīn Àiyùlíbálìbādá) 1311–1320 Huángqìng (皇慶) 1312-1313

Yányòu (延祐) 1314-1320

Yīngzōng (英宗) brukes ikke når det refereres til denne herskeren Suddhipala Gege'en Borjigin Suddhipala (孛兒只斤碩德八剌 Bóérzhījīn Shuòdébālá) 1321–1323 Zhìzhì (至治) 1321-1323
eksisterte ikke (1) Tàidìng Dì (泰定帝) (2) Yesün-Temür Borjigin Yesün-Temür (孛兒只斤也孫鐵木兒 Bóérzhījīn Yěsūntiěmùér) 1323–1328 Tàidìng (泰定) 1321-1328

Zhìhé (致和) 1328

eksisterte ikke (1) Tiānshùn Dì (天順帝) (2) Arigaba Borjigin Arigaba (孛兒只斤阿速吉八 Bóérzhījīn Āsùjíbā) 1328 Tiānshùn (天順) 1328
Wénzōng (文宗) brukes ikke når det refereres til denne herskeren Jijaghatu Toq-Temür Borjigin Toq-Temür (孛兒只斤圖帖睦爾 Bóérzhījīn Tútiěmùér) 1328–1329 and 1329–1332 Tiānlì (天曆) 1328-1330

Zhìshùn (至順) 1330-1332

Míngzōng (明宗) brukes ikke når det refereres til denne herskeren Qoshila Qutuqtu Borjigin Qoshila (孛兒只斤和世剌 Bóérzhījīn Héshìlà) 1329 eksisterte ikke
Níngzōng (寧宗) brukes ikke når det refereres til denne herskeren Irinchibal Borjigin Irinchibal (孛兒只斤懿璘質班 Bóérzhījīn Yìlínzhìbān) 1332 Zhìshùn (至順) 1332
Huìzōng (惠宗) (1) Shundi (順帝 Shùndì) Toghan-Temür Borjigin Toghan-Temür (孛兒只斤妥懽帖睦爾 Bóérzhījīn Tuǒhuān Tiěmùér) 1333–1370 Zhìshùn (至順) 1333

Yuántǒng (元統) 1333-1335
Zhìyuán (至元) 1335-1340
Zhìzhèng (至正) 1341-1368
Zhìyuán (至元) 1368-1370

(1) Konvensjon: bare for disse herskerne, bruk "yuan" + posthumt navn, i.e. 元泰定帝 Yuán Tài Dìng Dì.

(2) Faktisk ikke et posthumt navn, men antatt fra æranavn.

Det nordlige Yuan-dynastiet 北元 (etter å ha blitt av Ming-dynastiet i Kina i 1368) 1368 – tidlig 1400-tall
Tempelnavn (Miao Hao 廟號 Miào Hào) Posthumt navn (Shi Hao 諡號) Khannavn Fødselsnavn Regjeringsperiode Æranavn (Nian Hao 年號) og tidsperiode
Konvensjon: bruk khannavn eller fødselsnavn.
Kommentar: 1) />2) For ikke-kinesiske lesere, er vanligvis khannavnene de mest kjente. 2) Timur eller Temür har samme betydning som mongolske ord, men Temür blir brukt for å unngå forveksling med Timur den halte, eller Tamerlane som forsøkte å gjenopprette mongolriket i det sentrale Asia.
Konvensjon: bare for disse suverenene, bruk "yuan" + posthumt navn.
Huìzōng (惠宗) (samme personen som er den siste Yuan-keiseren i Kina) Shundi (順帝 Shùndì) Toghan-Temür Borjigin Toghan-Temür (孛兒只斤妥懽帖睦爾 Bóérzhījīn Tuǒhuān Tiěmùér) 1333–1370 Zhìshùn (至順) 1333

Yuántǒng (元統) 1333-1335
Zhìyuán (至元) 1335-1340
Zhìzhèng (至正) 1341-1368
Zhìyuán (至元) 1368-1370

Zhàozōng (昭宗) eksisterte ikke Biligtü Khan Ayushiridara fra Borjiginklanen (孛兒只斤愛猷識里達臘 Bóérzhījīn Àiyùshílǐdálà) 1370–1378 Xuānguāng (宣光) 1371-1378
eksisterte ikke eksisterte ikke Usakhal Khan Tögüs Temür fra Borjiginklanen (孛兒只斤脫古思鐵木兒 Bóérzhījīn Tuōgǔsī Tiěmùér) 1378–1387 Tiānguāng (天光) 1378-1387
(1) Konvensjon: bare for disse suverenene, bruk "yuan" + posthumt navn, f.eks. 元泰定帝 Yuán Tài Dìng Dì.

For de seinere mongolske khaner, se Liste over mogelske khaner

Ming-dynastiet 明Rediger

Personlig navn Posthumt navn1

(kortform)

Tempelnavn1 Æranavn Regjeringsperiode Mest kjent
under navnet
Zhū Yuánzhāng

朱元璋

Gāodì

高帝

Tàizǔ

太祖

Hóngwǔ

洪武

1368–1398 Hongwu-keiseren
Zhū Yǔnwén

朱允炆

Huìdì

惠帝

Huizong² Jiànwén

建文

1398–1402 Jianwen-keiseren
Zhū Dì

朱棣

Wēndì

文帝

Chéngzǔ, 成祖 or

Tàizōng, 太宗

Yǒnglè

永樂

1402–1424 Yongle-keiseren
Zhū Gāochì

朱高熾

Zhāodì

昭帝

Rénzōng

仁宗

Hóngxī

洪熙

1424–1425 Hongxi-keiseren
Zhū Zhānjī

朱瞻基

Zhāngdì

章帝

Xuānzōng

宣宗

Xuāndé

宣德

1425–1435 Xuande-keiseren
Zhū Qízhèn

朱祁鎮

Ruìdì

睿帝

Yīngzōng

英宗

Zhèngtǒng, 正統

1436-1449;
Tiānshùn, 天順
1457-1464

1435–1449;

1457-1464³

Zhengtong-keiseren
Zhū Qíyù

朱祁鈺

Jǐngdì

景帝

Dàizōng

代宗

Jǐngtài

景泰

1449–1457 Jingtai-keiseren
Zhū Jiànshēn

朱見深

Chúndì

純帝

Xiànzōng

憲宗

Chénghuà

成化

1464–1487 Chenghua-keiseren
Zhū Yòutáng

朱祐樘

Jìngdì

敬帝

Xiàozōng

孝宗

Hóngzhì

弘治

1487–1505 Hongzhi-keiseren
Zhū Hòuzhào

朱厚照

Yìdì

毅帝

Wǔzōng

武宗

Zhèngdé

正德

1505–1521 Zhengde-keiseren
Zhū Hòucōng

朱厚熜

Sùdì

肅帝

Shìzōng

世宗

Jiājìng

嘉靖

1521–1566 Jiajing-keiseren
Zhū Zǎihòu

朱載垕

Zhuāngdì

莊帝

Mùzōng

穆宗

Lóngqìng

隆慶

1566–1572 Longqing-keiseren
Zhū Yìjūn

朱翊鈞

Xiǎndì

顯帝

Shénzōng

神宗

Wànlì

萬曆

1572–1620 Wanli-keiseren
Zhū Chángluò

朱常洛

Zhēndì

貞帝

Guāngzōng

光宗

Tàichāng

泰昌

1620 Taichang-keiseren
Zhū Yóujiào

朱由校

Zhédì

悊帝

Xīzōng

熹宗

Tiānqǐ

天啓

1620–1627 Tianqi-keiseren
Zhū Yóujiǎn

朱由檢

Zhuānglièmǐnhuángdì

莊烈愍皇帝

Sīzōng, 思宗 or

Yìzōng, 毅宗

Chóngzhēn

崇禎

1627–1644 Chongzhen-keiseren
1 Ettersom posthumt og tempelnavn ofte var delt av keisere fra forskjellige dynastier, blir navnet ofte angitt med dynastinavnet foran selve navnet, i dette tilfellet, Ming, for å unngå forvirring. For eksampel, blir Hongwu-keiseren ofte referert til som Ming Taizu.
2 Yongle-keiseren overtok tronen av sin nevø Jianwen-keiseren, som offisielt skal ha dødd i en palassbrann, men som sannsynligvis flyktet for å leve som en eneboer. Yongle-keiseren fjernet alle spor etter nevøen styre og ikke noe tempelnavn er gitt til ham. I 1644 overdro Fyrsten av Fu (福王), den nye selvutnevnte keiseren av det sørlige Ming, til Jianwen-keiseren tempelnavnet Huizong
3 Etter å ha lyttet til de dårlige rådene til sine rådgivere av evnukker, ledet Zhengtong-keiseren personlig hærtoget i 1449 mot mongolene og ble tatt til fange. Broren hans, Jingtai-keiseren, inntok tronen og siden Zhengtong-keiseren da var et gissel uten verdi, friga mongolene ham og han returnerte og levde tilbaketrukket. Zhengtong-keiseren klarte imidlertid å gjenerobre sin tidligere posisjon etter brorens død, og valgte å regjere under navnet Tianshun.

Eksterne lenkerRediger