Liste over filmpriser og prisnominasjoner tildelt Black Swan

Wikimedia-listeartikkel

Liste over filmpriser og prisnominasjoner tildelt Black Swan omfatter tildelinger av og nominasjoner til åtte amerikanske, én britisk og én italiensk filmpris. Black Swan er en amerikansk psykologisk thriller fra 2010, regissert av Darren Aronofsky. Blant skuespillerne er Natalie Portman, Mila Kunis, Barbara Hershey, Vincent Cassel og Winona Ryder. Den var åpningsfilmen under den 67. filmfestivalen i Venezia,[2] og hadde senere en begrenset utgivelse i Nord-Amerika 3. desember 2010, hvor den tjente inn 415 800 dollar på sin første dag.[3] Senere har filmen fått blockbusterstatus etter å ha tjent inn over 325 millioner dollar på verdensbasis.[4][5] Black Swan gjorde det også godt blant kritikere: dette gjenspeiles i at filmen har fått 87 % på Rotten Tomatoes.[6]

Priser tildelt Black Swan
Natalie Portman - TIFF2010 01.jpg

Hovedrolleinnehaver Natalie Portman ble tildelt Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sin prestasjon i rollen som psykisk ustabile Nina Sayers.

Filmen mottok kritisk ros fra flere kanter, deriblant for sin kinematografi, regi og klipping, samt skuespillernes prestasjoner, spesielt Portmans rolletolkning som filmens psykisk ustabile protagonist, ballettdanser Nina Sayers. Den ble på forhånd vurdert som en favoritt til å vinne Gulløven under filmfestivalen i Venezia, men tapte den til Sofia Coppolas Somewhere. Kunis ble senere tildelt prisen for beste unge skuespiller for rollen som Ninas rival Lily under den samme seremonien. Filmen ble også nominert til Amandaprisen for beste utenlandske film under utdelingen i 2011, men tapte prisen til fordel for Mike Leighs Another Year.[7][8]

Natalie Portman mottok flere store industripriser under kategorien for beste kvinnelig hovedrolle. Ut ifra fire nominasjoner fra den 68. Golden Globe-utdelingen, vant den kun prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en dramafilm (Portman). Den mottok også fem Oscarnominasjoner: beste film, beste kvinnelige hovedrolle, beste regi, beste kinematografi og beste filmklipp.[9] Av disse vant kun Portman. Under den 17. årlige utdelingen av Screen Actors Guild Awards ble, i tillegg til Portman, resten av ensemblet også nominert til en pris. Det mye omtalte kysset mellom Nina og Lily ble imidlertid nominert til priser i seerstemte MTV Movie Awards og Teen Choice Awards.

Black Swan vant alle prisene den var nominert til under den 26. Independent Spirit Awards-utdelingen: beste film, beste kvinnelige hovedrolle, beste regi og beste kinematografi. Filmen fikk også mye oppmerksomhet under den 64. BAFTA-utdelingen og den 16. Critics' Choice Movie Awards-utdelingen, hvor den var nominert i 12 priskategorier hver. Kun Portmans prestasjon i rollen som Nina ble imidlertid belønnet med priser. Black Swan vant også publikumsprisen under Tromsø Internasjonale Filmfestival i 2011.[10]

ListeRediger

Pris Seremonidato[b] Kategori Mottakere Resultat
Academy Awards («Oscar»)[11] 27. februar 2011 Beste kvinnelige hovedrolle Natalie Portman Vant
Beste kinematografi Matthew Libatique Nominert
Beste regi Darren Aronofsky Nominert
Beste filmklipp Andrew Weisblum Nominert
Beste film Black Swan Nominert
British Academy Film Awards («BAFTA»)[12] 13. februar 2011 Beste kvinnelige hovedrolle Natalie Portman Vant
Beste kinematografi Matthew Libatique Nominert
Beste kostymedesign Amy Westcott Nominert
Beste regi Darren Aronofsky Nominert
Beste filmklipp Andrew Weisblum Nominert
Beste film Black Swan Nominert
Beste sminke og hår Judy Chin og Geordie Sheffer Nominert
Beste originalmanus Mark Heyman, Andrés Heinz og John McLaughlin Nominert
Beste produksjonsdesign Therese DePrez og Tora Peterson Nominert
Beste lyd Ken Ishii, Craig Henighan og Dominick Tavella Nominert
Beste kvinnelige birolle Barbara Hershey Nominert
Beste spesialeffekter Dan Schrecker Nominert
Critics' Choice Movie Awards[13] 14. januar 2011 Beste kvinnelige hovedrolle Natalie Portman Vant
Beste artistiske produksjon Therese DePrez og Tora Peterson Nominert
Beste kinematografi Matthew Libatique Nominert
Beste komponist Clint Mansell Nominert
Beste kostymedesign Amy Westcott Nominert
Beste regi Darren Aronofsky Nominert
Beste filmklipp Andrew Weisblum Nominert
Beste sminke Judy Chin Nominert
Beste film Black Swan Nominert
Beste manus Mark Heyman, Andres Heinz og John McLaughlin Nominert
Beste lyd Brian Emrich Nominert
Beste kvinnelige birolle Mila Kunis Nominert
Filmfestivalen i Venezia[14][15] 11. september 2010 Gulløven (beste film) Black Swan Nominert
Beste unge skuespiller Mila Kunis Vant
Golden Globe Award[16] 16. januar 2011 Beste kvinnelige hovedrolle i en dramafilm Natalie Portman Vant
Beste regi Darren Aronofsky Nominert
Beste dramafilm Black Swan Nominert
Beste kvinnelige birolle Mila Kunis Nominert
Independent Spirit Awards[17] 26. februar 2011 Beste kinematografi Matthew Libatique Vant
Beste regi Darren Aronofsky Vant
Beste kvinnelige hovedrolle Natalie Portman Vant
Beste film Black Swan Vant
MTV Movie Awards[18][19] 5. juni 2011 Beste kvinnelige opptreden Natalie Portman Nominert
Beste overraskende scene Scenen hvor Nina drar av skinn fra fingeren Nominert
Beste kyss Natalie Portman og Mila Kunis Nominert
Beste film Black Swan Nominert
Saturn Awards[20] 23. juni 2011 Beste kvinnelige hovedrolle Natalie Portman Vant
Beste regi Darren Aronofsky Nominert
Beste skrekk- eller thrillerfilm Black Swan Nominert
Beste kvinnelige birolle Mila Kunis Vant
Beste manus Mark Heyman, Andres Heinz og John McLaughlin Nominert
Satellite Awards[21] 19. desember 2010 Beste kvinnelige hovedrolle i en dramafilm Natalie Portman Nominert
Beste artistiske produksjon David Stein og Thérèse DePrez Nominert
Beste kostymedesign Amy Westcott Nominert
Beste regi Darren Aronofsky Nominert
Beste originalmusikk Clint Mansell Nominert
Screen Actors Guild Awards[22] 30. januar 2011 Beste ensemble Vincent Cassel, Barbara Hershey, Mila Kunis, Natalie Portman og Winona Ryder Nominert
Beste kvinnelige hovedrolle Natalie Portman Vant
Beste kvinnelige birolle Mila Kunis Nominert
Teen Choice Awards[23][24] 7. august 2011 Beste kvinnelige hovedrolle i en dramafilm Natalie Portman Vant
Beste dramafilm Black Swan Vant
Beste «scenestjeler» Mila Kunis Nominert
Beste kyss Natalie Portman og Mila Kunis Nominert

FotnoterRediger

Type numrering
  1. ^ Ut ifra det som regnes som de største eksisterende filmprisene.[1]
  2. ^ Lenkede datoer henviser til prisens seremoni på den angitte datoen.

ReferanserRediger

Generelt
Spesifikt
  1. ^ Film awards season's main events BBC. Besøkt 15. august 2014.
  2. ^ Lyman, Eric J. (22. juli 2010). «Aronofsky's 'Black Swan' to open Venice fest». The Hollywood Reporter. Prometheus Global Media. Besøkt 15. august 2014. 
  3. ^ «Black Swan Daily Box Office Results». Box Office Mojo. Brandon Grey. Besøkt 15. august 2014. 
  4. ^ Furlan, Julia (8. mars 2011). «'Black Swan' Becomes 'SWAN!!!' at P.S. 122». WNYC. New York Public Radio. Arkivert fra originalen 11. april 2012. Besøkt 15. august 2014. 
  5. ^ «Black Swan». Box Office Mojo. Brandon Grey. Besøkt 15. august 2014. 
  6. ^ «Black Swan (2010)». Rotten Tomatoes. Flixster. Besøkt 15. august 2014. 
  7. ^ Lars Sætren (24. juni 2011). «- «Gazas tårer» ble vurdert som ikke kinovennlig». Dagbladet. Besøkt 15. august 2014. 
  8. ^ «Amandavinnerne 2011». Den norske filmfestivalen. Arkivert fra originalen 19. august 2014. Besøkt 15. august 2014. 
  9. ^ «83rd Academy Award Nominations». Variety. 25. februar 2011. Besøkt 15. august 2014. 
  10. ^ «Tromsø-pris til den sørkoreanske filmen Poetry». NRK. 23. januar 2011. Besøkt 24. desember 2014. 
  11. ^ Bruno, Mike (28. februar 2011). «Oscars 2011 winners: 'King's Speech' rules the night». Entertainment Weekly. Time Warner Inc. Besøkt 15. august 2014. 
  12. ^ «2011 Film Awards Winners and Nominees». British Academy of Film and Television Arts. Arkivert fra originalen 10. januar 2011. Besøkt 15. august 2014. 
  13. ^ «16th Annual Critics’ Choice Movie Awards (2011) – Best Picture: The Social Network». Broadcast Film Critics Association. Besøkt 15. august 2014. 
  14. ^ Child, Ben (1. september 2010). «Venice film festival opens with Darren Aronofsky's Black Swan». The Guardian. London: Guardian News and Media Limited. Besøkt 15. august 2014. 
  15. ^ Roddy, Michael (11. september 2010). «Factbox: Winners at the 2010 Venice film festival». Reuters. Thompson Reuters. Besøkt 15. august 2014. 
  16. ^ «The 68th Annual Golden Globe Awards (2011)». Hollywood Foreign Press Association. Arkivert fra originalen 14. januar 2013. Besøkt 15. august 2014. 
  17. ^ Mandell, Andrea (28. februar 2011). «'Black Swan' sweeps Film Independent Spirit Awards». USA Today. Gannett Company. Besøkt 15. august 2014. 
  18. ^ Ward, Kate (3. mai 2011). «Natalie Portman, Rob Pattinson nominated for MTV Movie Awards – Exclusive». Entertainment Weekly. Time Warner Inc. Besøkt 15. august 2014. 
  19. ^ «2011 MTV Movie Awards Winners». MTV. MTV Networks. Besøkt 15. august 2014. 
  20. ^ Reynolds, Simon (24. juni 2011). «Saturn Awards 2011 - Movie Winners in full». Digital Spy. Nat Mags. Besøkt 15. august 2014. 
  21. ^ Knegt, Peter (20. desember 2010). «"Social Network," "Scott Pilgrim" Lead Wacky Satellite Awards». indieWIRE. SnagFilms. Besøkt 15. august 2014. 
  22. ^ «2011 SAG Awards winners & nominees list». Los Angeles Times. Tribune Company. 16. desember 2010. Besøkt 15. august 2014. 
  23. ^ Votta, Rae (29. juni 2011). «Teen Choice Awards 2011 Nominees Announced: Harry Potter vs Twilight». Huffington Post. Arianna Huffington. Besøkt 16. august 2011. 
  24. ^ «Teen Choice Awards Winners». ABC News. American Broadcasting Company. 8. august 2011. Arkivert fra originalen 6. januar 2012. Besøkt 27. september 2014. 

Eksterne lenkerRediger