Åpne hovedmenyen

Liste over byer i Portugal

Wikimedia-listeartikkel

Dette er en liste over byer i Portugal. I Portugal får et sted bystatus når det oppfyller visse krav, som et visst innbyggertall, god infrastruktur (skoler, legehjelp, kultur og idrett) eller er et historisk viktig sted. Per 2009 har 156 steder i Portugal bystatus.

I Portugal er ikke en by en administrativ inndeling, så en by ligger ofte i en kommune med et annet navn. Enkelte kommuner inneholder flere byer.

Åtte byer har blitt regnet som byer helt siden Portugal ble et selvstendig kongedømme (de facto 1128): Braga, Coimbra, Lamego, Porto og Viseu, i tillegg til Évora, Lisboa og Silves, som ble annektert senere.

ListeRediger

Våpen By Kommune Folketall[1] Bystatus siden
  Abrantes Abrantes 14 775 1916-06-1414. juni 1916
  Agualva-Cacém Sintra 121 000 2001-07-1212. juli 2001
  Águeda Águeda 11 357 1985-08-1414. august 1985
  Albufeira Albufeira 16 237 1986-08-2020. august 1986
  Alcácer do Sal Alcácer do Sal 9 118 1997-07-1212. juli 1997
  Alcobaça Alcobaça 9 775 1995-08-3030. august 1995
  Almada Almada 101 500 1973-06-1616. juni 1973
Almeirim Almeirim 11 607 1991-08-1616. august 1991
  Alverca do Ribatejo Vila Franca de Xira 29 086 1990-08-099. august 1990
  Amadora Amadora 179 937 1979-09-1111. september 1979
  Amarante Amarante 11 000 1985-08-1414. august 1985
  Amora Seixal 53 638 1993-07-022. juli 1993
Anadia Anadia 5 533 2004-12-099. desember 2004
  Angra do Heroísmo Angra do Heroísmo 21 200 1534-08-2121. august 1534
  Aveiro Aveiro 55 673 1759-04-1111. april 1759
  Barcelos Barcelos 20 000 1928-09-066. september 1928
  Barreiro Barreiro 50 232 1984-06-2828. juni 1984
  Beja Beja 23 475 1521-04-1010. april 1521
  Borba Borba 2009-06-1212. juni 2009
  Braga Braga 171 000 før 1128
  Bragança Bragança 19 998 1464-02-2323. februar 1464
  Caldas da Rainha Caldas da Rainha 28 376 1927-08-2626. august 1927
  Câmara de Lobos Câmara de Lobos 16 842 1996-08-022. august 1996
Caniço Santa Cruz 11 586 2005-06-099. juni 2005
  Cantanhede Cantanhede 7 066 1991-08-1616. august 1991
  Cartaxo Cartaxo 10 115 1995-08-3030. august 1995
  Castelo Branco Castelo Branco 34 525 1771-03-2020. mars 1771
  Chaves Chaves 19 307 1929-03-1818. mars 1929
  Coimbra Coimbra 150 000 før 1128
Costa da Caparica Almada 14 000 2004-12-099. desember 2004
  Covilhã Covilhã 25 147 1870-10-2020. oktober 1870
  Elvas Elvas 15 505 1513-04-033. april 1513
  Entroncamento Entroncamento 20 065 1991-08-1616. august 1991
  Ermesinde Valongo 40 139 1990-08-1010. august 1990
Esmoriz Ovar 11 000 1993-07-022. juli 1993
  Espinho Espinho 21 589 1973-06-1616. juni 1973
  Esposende Esposende 9 148 1993-07-022. juli 1993
  Estarreja Estarreja 7 000 2004-12-099. desember 2004
  Estremoz Estremoz 9 011 1926-08-3131. august 1926
  Évora Évora 46 417 før 1128
  Fafe Fafe 15 323 1986-08-2323. august 1986
  Faro Faro 41 747 1540-09-077. september 1540
  Fátima Ourém 10 302 1997-07-1212. juli 1997
  Felgueiras Felgueiras 15 500 1990-08-1010. august 1990
  Figueira da Foz Figueira da Foz 30 600 1882-09-2020. september 1882
Fiães Santa Maria da Feira 12 000 2001-07-1212. juli 2001
Freamunde Paços de Ferreira 7 452 2001-07-1212. juli 2001
  Funchal Funchal 100 526 1508-08-2121. august 1508
  Fundão Fundão 8 957 1988-04-1919. april 1988
  Gafanha da Nazaré Ílhavo 14 021 2001-07-1212. juli 2001
Gandra Paredes 5 000 2003-08-2626. august 2003
  Gondomar Gondomar 25 000 1991-08-1616. august 1991
  Gouveia Gouveia 3 500 1988-02-011. februar 1988
  Guarda Guarda 30 174 1199-11-2727. november 1199
  Guimarães Guimarães 52 181 1853-06-2323. juni 1853
  Horta Horta 9 000 1833-07-044. juli 1833
  Ílhavo Ílhavo 17 000 1990-08-099. august 1990
  Lagoa Lagoa 5 000 2001-07-1212. juli 2001
  Lagos Lagos 17 000 1573-01-2727. januar 1573
  Lamego Lamego 11 000 før 1128
  Leiria Leiria 50 167 1545-06-1313. juni 1545
  Lisboa Lisboa 508 209 før 1128
Lixa Felgueiras 15 500 1995-08-3030. august 1995
  Loulé Loulé 24 000 1988-02-011. februar 1988
  Loures Loures 26 000 1990-08-099. august 1990
Lourosa Santa Maria da Feira 12 000 2001-07-1212. juli 2001
  Macedo de Cavaleiros Macedo de Cavaleiros 8 000 1999-06-2424. juni 1999
  Machico Machico 13 000 1996-08-022. august 1996
  Maia Maia 38 523 1986-08-2323. august 1986
  Mangualde Mangualde 8 000 2001-07-1212. juli 2001
  Marco de Canaveses Marco de Canaveses 9 000 1993-07-022. juli 1993
  Marinha Grande Marinha Grande 29 000 1988-04-1919. april 1988
  Matosinhos Matosinhos 47 703 1984-06-2828. juni 1984
  Mealhada Mealhada 5 000 2003-08-2626. august 2003
  Mêda Mêda 2 004 2004-12-099. desember 2004
  Miranda do Douro Miranda do Douro 2 000 1545-07-1010. juli 1545
  Mirandela Mirandela 11 000 1984-06-2828. juni 1984
  Montemor-o-Novo Montemor-o-Novo 14 000 1988-04-1818. april 1988
  Montijo Montijo 30 486 1985-08-1414. august 1985
  Moura Moura 9 000 1988-02-011. februar 1988
  Odivelas Odivelas 53 400 1990-08-1010. august 1990
  Olhão Olhão 29 825 1985-08-1414. august 1985
  Oliveira de Azeméis Oliveira de Azeméis 12 000 1984-05-1616. mai 1984
  Oliveira do Bairro Oliveira do Bairro 5 005 2003-08-2626. august 2003
  Oliveira do Hospital Oliveira do Hospital 4 000 1993-07-022. juli 1993
  Ourém Ourém 11 100 1991-08-1616. august 1991
  Ovar Ovar 18 000 1984-06-2828. juni 1984
  Paços de Ferreira Paços de Ferreira 9 000 1993-07-022. juli 1993
  Paredes Paredes 12 500 1991-08-1616. august 1991
  Penafiel Penafiel 10 000 1770-03-033. mars 1770
Peniche Peniche 15 500 1988-02-011. februar 1988
  Peso da Régua Peso da Régua 10 000 1985-08-1414. august 1985
  Pinhel Pinhel 3 500 1770-08-2525. august 1770
  Pombal Pombal 18 100 1991-08-1616. august 1991
  Ponta Delgada Ponta Delgada 46 102 1546-04-022. april 1546
  Ponte de Sor Ponte de Sor 11 000 1985-08-1414. august 1985
  Portalegre Portalegre 15 700 1550-05-2323. mai 1550
  Portimão Portimão 39 783 1924-12-1111. desember 1924
  Porto Porto 242 883 før 1128
  Porto Santo Vila Baleira/Porto Santo 4 475 1996-08-022. august 1996
  Póvoa de Santa Iria Vila Franca de Xira 18 000 1999-06-2424. juni 1999
  Póvoa de Varzim Póvoa de Varzim 38 000 1973-06-1616. juni 1973
  Praia da Vitória Praia da Vitória 6 500 1981-06-2020. juni 1981
  Quarteira Loulé 21 000 1999-06-2424. juni 1999
  Queluz Sintra 111 424 1997-07-2424. juli 1997
Rebordosa Paredes 12 000 2003-08-2626. august 2003
  Reguengos de Monsaraz Reguengos de Monsaraz 7 900 2004-12-099. desember 2004
  Ribeira Grande Ribeira Grande 5 500 1981-06-2929. juni 1981
  Rio Maior Rio Maior 11 000 1985-08-1414. august 1985
Rio Tinto Gondomar 51 339 1995-08-3030. august 1995
  Sabugal Sabugal 2 200 2004-12-099. desember 2004
  Sacavém Loures 17 000 1997-06-044. juni 1997
  Samora Correia Benavente 2009-06-1212. juni 2009
  Santa Comba Dão Santa Comba Dão 3 200 1999-06-2424. juni 1999
  Santa Cruz Santa Cruz 6 500 1996-08-022. august 1996
  Santa Maria da Feira Santa Maria da Feira 17 000 1985-08-1414. august 1985
  Santana Santana 3 000 2001-01-011. januar 2001
  Santarém Santarém Ukjent 1868-12-2424. desember 1868
  Santiago do Cacém Santiago do Cacém 7 000 1991-08-1616. august 1991
  Santo Tirso Santo Tirso 14 000 1985-08-1414. august 1985
  São João da Madeira São João da Madeira 21 102 1984-06-2828. juni 1984
  São Mamede de Infesta Matosinhos 27 000 2001-07-1212. juli 2001
  São Pedro do Sul São Pedro do Sul 2009-06-1212. juni 2009
São Salvador de Lordelo Paredes 11 000 2003-08-2626. august 2003
  Seia Seia 7 000 1986-08-2323. august 1986
  Seixal Seixal 31 100 1993-07-022. juli 1993
  Senhora da Hora Matosinhos 2009-06-1212. juni 2009
  Serpa Serpa 9 000 2003-08-2626. august 2003
  Setúbal Setúbal 118 696 1860-04-1919. april 1860
  Silves Silves 10 000 før 1128
  Sines Sines 15 000 1997-07-1212. juli 1997
  Tarouca Tarouca 3 400 2004-12-099. desember 2004
  Tavira Tavira 12 500 1520-03-1616. mars 1520
  Tomar Tomar 20 000 1844-02-1212. februar 1844
  Tondela Tondela 10 000 1988-02-011. februar 1988
  Torres Novas Torres Novas 14 900 1985-08-1414. august 1985
  Torres Vedras Torres Vedras 26 500 1979-02-033. februar 1979
  Trancoso Trancoso 3 400 2004-12-099. desember 2004
  Trofa Trofa 22 000 1993-07-022. juli 1993
Valbom Gondomar 14 000 2004-12-099. desember 2004
  Vale de Cambra Vale de Cambra 4 100 1993-07-022. juli 1993
  Valença Valença 2009-06-1212. juni 2009
  Valongo Valongo 28 000 1990-08-1010. august 1990
  Valpaços Valpaços 4 000 1999-06-2424. juni 1999
  Vendas Novas Vendas Novas 10 000 1993-07-022. juli 1993
  Viana do Castelo Viana do Castelo 36 750 1848-01-2020. januar 1848
  Vila do Conde Vila do Conde 28 826 1988-02-011. februar 1988
  Vila Franca de Xira Vila Franca de Xira 18 000 1984-06-2828. juni 1984
  Vila Nova de Famalicão Vila Nova de Famalicão 30 100 1985-08-1414. august 1985
  Vila Nova de Foz Côa Vila Nova de Foz Côa 3 200 1997-07-1212. juli 1997
  Vila Nova de Gaia Vila Nova de Gaia 178 526 1984-06-2828. juni 1984
  Vila Nova de Santo André Santiago do Cacém 11 000 2003-08-2626. august 2003
  Vila Real Vila Real 24 000 1925-07-2020. juli 1925
  Vila Real de Santo António Vila Real de Santo António 10 000 1988-04-1919. april 1988
  Viseu Viseu 47 250 før 1128
  Vizela Vizela 10 000 1998-09-011. september 1998

ReferanserRediger

  1. ^ Listen består av folketallene i sognene som byene består av, og er hentet fra anmp.pt og er fra 2004.
  • Bortsett fra byen Figueira da Foz.

KilderRediger

  1. «Cidades Portuguesas» (spansk). Instituto Nacional de Estatística. Arkivert fra originalen 23. mai 2007. Besøkt 4. april 2010. 
  2. «Municípios Portugueses» (spansk). Associação Nacional de Municípios Portugueses. Besøkt 4. april 2010.