Liste over Rwandas presidenter

Wikimedia-listeartikkel
Rwandas president
Rwandas president
Paul Kagame
Sittende
Paul Kagame

siden 24. mars 2000
TerminlengdeSju år
Første
embedsholder
Dominique Mbonyumutwa
28. januar 1961

Dette er en liste over Rwandas presidenter siden landet ble selvstendig fra Belgia i 1962.

ListeRediger

      Mouvement démocratique republicain–Parmehutu (MDR–Parmehutu)       Forces armees rwandaises (FAR)       Mouvement Révolutionaire National pour le Développement (MRND) / Mouvement républicain national pour la démocratie et le développement (MRNDD)       

Republikken Rwanda (en del av Ruanda-Urundi) (1961–1952)
Republikken Rwanda (uavhengig) (1962–)
Navn
(født–død)
Bilde Embetstid Parti Valg Etnisitet Merknad Ref.
Président de la République [a]
(Republikkens president)
  Dominique Mbonyumutwa
(1921–1986)
28. januar 1961–26. oktober 1961 MDR–Parmehutu Hutu Midlertidig president [1][2]
1   Grégoire Kayibanda
(1924–1976)
26. oktober 1961–5. juli 1973
(avsatt)
MDR-Parmehutu 1961
1965
1969
Hutu [1][2]
Président du Comité pour la Paix et l'Unité Nationale
  Juvénal Habyarimana
(1937–1994)
5. juli 1973–1. august 1973 FAR Hutu [1][2]
Président de la République
(Republikkens president)
2   Juvénal Habyarimana
(1937–1994)
1. august 1973–6. april 1994
(drept under et attentat)
FAR
(til 1975)
Hutu [1][2]
MRND
(fra 1975)
(i 1991 omdøpt til)
MRNDD
1978
1983
1988
Président du Conseil National de Développement [b]Front patriotique rwandais (FPR)
  Théodore Sindikubwabo [c]
(1928–1998)
8. april 1994–18. juli
(avsatt)
MRNDD Hutu Nasjonalforsamlingens president [1][2]
Président de la République
(Republikkens president)
3   Pasteur Bizimungu
(1950–)
19. juli 1994–23. mars 2000
(fratrådte)
FPR Hutu [1][2]
4   Paul Kagame
(1957–)
24. mars 2000–22. april 2000 FPR Tutsi Vice-Président de la République
(Republikkens visepresident)
Fungerende president
[3][2]
22. april 2000– 2000
2003
2010
2017

Se ogsåRediger

FotnoterRediger

  1. ^ kinayarwandaPerezida wa Repubulika
  2. ^ kinayarwandaPerezida wa Nama y'Igihugu Iharanira Amajyambere
  3. ^ Théodore Sindikubwabo flyktet til Zaire mot slutten av Borgerkrigen i Rwanda og Folkemordet i Rwanda.

ReferanserRediger

  1. ^ a b c d e f «Rwanda: Heads of State: 1961–2020». Archontology.org. Besøkt 25. mai 2020. 
  2. ^ a b c d e f g «Rwanda». World Statesmen.org. Besøkt 25. mai 2020. 
  3. ^ Turner, B., red. (2007). «The Statesman's Yearbook 2007». London: Macmillan. s. 1048. Besøkt 25. mai 2020 – via Google Books.