Åpne hovedmenyen

Dette er en liste over Iraks statsministre siden 1920.

Nr. Navn og merknader Bilde Livsløp Tiltredelse Avgang Tilknytning
Mesopotamiamandatet (1920-1932)
1 Abd Al-Rahman Al-Gillani Sheikhgillani.jpg 1841–1927 11. november 1920 20. november 1922 Partiløs
2 Abd al-Muhsin as-Sa'dun
(første periode)
Abdelmuhsinalsaadon.jpg 1879–1929 20. november 1922 22. november 1923 Militærstyre
3 Jafar al-Askari
(første periode)
Jafaralaskari.jpg 1887–1936 22. november 1923 2. august 1924 Militærstyre
4 Yasin al-Hashimi
(første periode)
Yasin al-Hashimi.jpg 1894–1937 2. august 1924 26. juni 1925 Militærstyre/Folkets parti
5 Abd al-Muhsin as-Sa'dun
(andre periode)
Abdelmuhsinalsaadon.jpg 1879–1929 26. juni 1925 21. november 1926 Militærstyre/Fremskrittspartiet
6 Jafar al-Askari
(andre periode)
Jafaralaskari.jpg 1887–1936 21. november 1926 11. januar 1928 Militærstyre/Konvensjonspartiet
7 Abd al-Muhsin as-Sa'dun
(tredje periode)
Abdelmuhsinalsaadon.jpg 1879–1929 11. januar 1928 28. april 1929 Militærstyre/Fremskrittspartiet
8 Tawfiq al-Suwaidi
(første periode)
Tawfiq al-Suwaidi.jpg 1892–1968 28. april 1929 19. september 1929 Partiløs
9 Abd al-Muhsin as-Sa'dun
(fjerde periode)
Abdelmuhsinalsaadon.jpg 1879–1929 19. september 1929 13. november 1929 Militærstyre/Fremskrittspartiet
10 Naji al-Suwaidi Naji al-Suwaidi.jpg 1879–1929 18. november 1929 23. mars 1930 Partiløs
11 Nuri as-Said
(første periode)
Nuri al-Said.png 1888–1958 23. mars 1930 3. november 1932 Militærstyre/Konvensjonspartiet
Kongeriket Irak (1932-1958)
12 Naji Shawkat 1893–1980 3. november 1932 20. mars 1933 Partiløs
13 Rashid Ali al-Gaylani
(første periode)
Rashid Ali Al-Gaylani.jpg 1892–1965 20. mars 1933 9. november 1933 Hizb al-Ikha al-Watani (Det nasjonale broderskapet)
14 Jamil al-Midfai
(første periode)
Jamil Al-Madfai.jpg 1890–1958 9. november 1933 27. august 1934 Militærstyre
15 Ali Jawdat al-Aiyubi
(første periode)
Ali Al-Ayoubi.jpg 1886–1969 27. august 1934 4. mars 1935 Militærstyre
16 Jamil al-Midfai
(andre periode)
Jamil Al-Madfai.jpg 1890–1958 4. mars 1935 17. mars 1935 Militærstyre
17 Yasin al-Hashimi
(andre periode)
Yasin al-Hashimi.jpg 1894–1937 17. mars 1935 30. oktober 1936 Militærstyre/Hizb al-Ikha al-Watani
18 Hikmat Sulayman Hikmet Sulayman.jpg 1889–1964 30. oktober 1936 17. august 1937 Hizb al-Ikha al-Watani
19 Jamil al-Midfai
(tredje periode)
Jamil Al-Madfai.jpg 1890–1958 17. august 1937 25. desember 1938 Militærstyre
20 Nuri as-Said
(andre periode)
Nuri al-Said.png 1888–1958 25. desember 1938 31. mars 1940 Militærstyre/Konvensjonspartiet
21 Rashid Ali al-Gaylani
(andre periode)
Rashid Ali Al-Gaylani.jpg 1892–1965 31. mars 1940 3. februar 1941 Hizb al-Ikha al-Watani
22 Taha al-Hashimi Taha al-Hashimi.jpg 1888–1961 3. februar 1941 13. april 1941 Militærstyre
23 Rashid Ali al-Gaylani
(tredje periode)
Rashid Ali Al-Gaylani.jpg 1892–1965 13. april 1941 30. mai 1941 Hizb al-Ikha al-Watani
24 Jamil al-Midfai
(fjerde periode)
Jamil Al-Madfai.jpg 1890–1958 4. juni 1941 10. oktober 1941 Militærstyre
25 Nuri as-Said
(tredje periode)
Nuri al-Said.png 1888–1958 10. oktober 1941 4. juni 1944 Militærstyre/Konvensjonspartiet
26 Hamdi al-Pachachi Hamdi Al-Pachachi.jpg 1886–1948 4. juni 1944 23. februar 1946 Partiløs
27 Tawfiq al-Suwaidi
(andre periode)
Tawfiq al-Suwaidi.jpg 1892–1968 23. februar 1946 1. juni 1946 Det liberale partiet
28 Arshad al-Umari
(første periode)
Arshad Al-Umari.jpg 1888–1978 1. juni 1946 21. november 1946 Partiløs
29 Nuri as-Said
(fjerde periode)
Nuri al-Said.png 1888–1958 21. november 1946 29. mars 1947 Militærstyre/
30 Sayyid Salih Jabr Sayyid Salih Jabr.jpg 1860–1949 29. mars 1947 29. januar 1948 Nasjonens sosialistparti
31 Sayyid Muhammad as-Sadr Sayyid Mohammad Al-Sadr.jpg 1900–2000 29. januar 1948 26. juni 1948 Partiløs
32 Muzahim al-Pachachi Muzahim al-Pachachi.jpg 1890–1982 26. juni 1948 6. januar 1949 Partiløs
33 Nuri as-Said
(5th time)
Nuri al-Said.png 1888–1958 6. januar 1949 10. desember 1949 Militærstyre/Det konstitusjonelle enhetspartiet
34 Ali Jawdat al-Aiyubi
(andre periode)
Ali Al-Ayoubi.jpg 1886–1969 10. desember 1949 5. februar 1950 Militærstyre
35 Tawfiq al-Suwaidi
(tredje periode)
Tawfiq al-Suwaidi.jpg 1892–1968 5. februar 1950 15. september 1950 Partiløs
36 Nuri as-Said
(6th time)
Nuri al-Said.png 1888–1958 15. september 1950 12. juli 1952 Militærstyre/Det konstitusjonelle enhetspartiet
37 Mustafa Mahmud al-Umari Mustafa al-Umari.jpg 1898–1979 12. juli 1952 23. november 1952 Partiløs
38 Nureddin Mahmud Nureddin Mahmud.jpg 1901–1978 23. november 1952 29. januar 1953 Militærstyre
39 Jamil al-Midfai
(5th time)
Jamil Al-Madfai.jpg 1890–1958 29. januar 1953 17. september 1953 Militærstyre
40 Muhammad Fadhel al-Jamali 1903–1997 17. september 1953 29. april 1954 Partiløs
41 Arshad al-Umari
(andre periode)
Arshad Al-Umari.jpg 1888–1978 29. april 1954 4. august 1954 Partiløs
42 Nuri as-Said
(7th time)
Nuri al-Said.png 1888–1958 4. august 1954 20. juni 1957 Militærstyre/Det konstitusjonelle enhetspartiet
43 Ali Jawdat al-Aiyubi
(tredje periode)
Ali Al-Ayoubi.jpg 1886–1969 20. juni 1957 15. desember 1957 Militærstyre/Forent nasjonal front
44 Abdul-Wahab Mirjan Abdul-Wahab Mirjan.jpg 1909–1964 15. desember 1957 3. mars 1958 Partiløs
45 Nuri as-Said
(8th time)
Nuri al-Said.png 1888–1958 3. mars 1958 18. mai 1958 Militærstyre/Det konstitusjonelle enhetspartiet
46 Ahmad Mukhtar Baban Ahmad Mukhtar Baban.jpg 1900–1976 18. mai 1958 14. juli 1958 (avsatt) Partiløs
Republikken Irak (1958-2003)
47 Abd al-Karim Qasim عبد الكريم قاسم.jpg 1914–1963 14. juli 1958 8. februar 1963
(avsatt)
Militærstyre
48 Ahmed Hassan al-Bakr
(første periode)
Hassan bakr.gif 1914–1982 8. februar 1963 18. november 1963 Militærstyre/Ba'ath Party
49 Tahir Yahya
(første periode)
Coat of arms of Iraq (1965-1991).svg 1915–1986 20. november 1963 6. september 1965 Militærstyre/Arab Socialist Union
50 Arif Abd ar-Razzaq Aref Abdel-Razzaq.jpg 1921–2007 6. september 1965 21. september 1965 Militærstyre/Arab Socialist Union
51 Abd ar-Rahman al-Bazzaz Abdel-Rahman Al-Bazzaz.jpg 1913–1973 21. september 1965 9. august 1966 Partiløs
52 Naji Talib Coat of arms of Iraq (1965-1991).svg 1917– 9. august 1966 10. mai 1967 Partiløs
53 Abdul Rahman Arif Abdul Rahman Arif.jpg 1916–2007 10. mai 1967 10. juli 1967 Militærstyre/Arab Socialist Union
54 Tahir Yahya
(andre periode)
Coat of arms of Iraq (1965-1991).svg 1915–1986 10. juli 1967 17. juli 1968
(avsatt)
Militærstyre/Arab Socialist Union
55 Abd ar-Razzaq an-Naif Coat of arms of Iraq (1965-1991).svg 1933–1978 17. juli 1968 30. juli 1968 Militærstyre
56 Ahmed Hassan al-Bakr
(andre periode)
Hassan bakr.gif 1914–1982 31. juli 1968 16. juli 1979 Militærstyre/Ba'athpartiet/Nasjonal progressiv front
57 Saddam Hussein
(første periode)
Iraq, Saddam Hussein (222).jpg 1937–2006 16. juli 1979 23. mars 1991 Ba'athpartiet/Nasjonal progressiv front
58 Sa'dun Hammadi Bundesarchiv B 145 Bild-F075403-0015, Bonn, irakische Parlamentarier bei Jenninger.jpg 1930–2007 23. mars 1991 13. september 1991 Ba'athpartiet/Nasjonal progressiv front
59 Muhammad Hamzah az-Zubaydi Coat of arms of Iraq (1991–2004).svg 1938–2005 16. september 1991 5. september 1993 Ba'athpartiet/Nasjonal progressiv front
60 Ahmad Husayn Khudayir as-Samarrai Coat of arms of Iraq (1991–2004).svg 1941– 5. september 1993 29. mai 1994 Ba'athpartiet/Nasjonal progressiv front
61 Saddam Hussein
(andre periode)
Iraq, Saddam Hussein (222).jpg 1937–2006 29. mai 1994 9. april 2003
(avsatt)
Ba'athpartiet/Nasjonal progressiv front
Det irakiske styringsrådet (IGC) (2003-2004)
62 Mohammad Bahr al-Ulloum
(første periode, acting)
Coat of arms of Iraq (2008).svg 1923– 13. juli 2003 31. juli 2003 Partiløs
63 Ibrahim al-Jaafari
(første periode)
Ibrahim al-Jaafari2.jpg 1947– 1. august 2003 31. august 2003 Det islamske Dawapartiet
64 Ahmed Chalabi Chalabi.jpg 1944– 1. september 2003 30. september 2003 Iraks nasjonale kongress
65 Ayad Allawi
(første periode)
Allawi7.jpg 1945– 1. oktober 2003 31. oktober 2003 Iraks nasjonale akkord
66 Jalal Talabani Jalal Talabani.jpg 1933– 1. november 2003 30. november 2003 Kurdistans patriotiske union
67 Abdul Aziz al-Hakim Abdul Aziz al-Hakim 2004-Jan-20.jpg 1950–2009 1. desember 2003 31. desember 2003 Islamsk øversteråd i Irak
68 Adnan Pachachi Adnan Pachachi.jpg 1923– 1. januar 2004 31. januar 2004 Forsamling av uavhengige demokrater
69 Mohsen Abdel Hamid 1937– 1. februar 2004 29. februar 2004 Iraks islamske parti
70 Mohammad Bahr al-Ulloum
(andre periode)
Coat of arms of Iraq (2008).svg 1923– 1. mars 2004 31. mars 2004 Partiløs
71 Massoud Barzani Mesud Barzani.jpg 1946– 1. april 2004 30. april 2004 Kurdistans demokratiske parti
72 Ezzedine Salim Izzedine.jpg 1943–2004 1. mai 2004 17. mai 2004 Det islamske Dawapartiet
73 Ghazi Mashal Ajil al-Yawer Ghazi al Jawar.jpg 1958– 17. mai 2004 28. mai 2004 Irakerne
Republikken Irak (siden 2004)
74 Ayad Allawi
(andre periode)
Allawi1.jpg 1945– 28. mai 2004 7. april 2005 Iraks nasjonale akkord
75 Ibrahim al-Jaafari
(andre periode)
Ibrahim al-Jaafari2.jpg 1947– 7. april 2005 20. mai 2006 Det islamske Dawapartiet
76 Nouri al-Maliki Nouri al-Maliki with Bush, June 2006, cropped.jpg 1950– 20. mai 2006 Sittende Det islamske Dawapartiet