Liste over Canadas generalguvernører

Wikimedia-listeartikkel

Liste over Canadas generalguvernører.

Nr. Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Monark Ref.
Governor General of Canada
Gouverneur général du Canada
(Canadas generalguvernør)
1 Charles Stanley Monck sitting.jpg Charles Monck
(1819–1894)
1. juli 1867–2. februar 1869 Victoria [1][2]
Governor General in and over the Dominion of Canada
Gouverneur Général dans et sur la Puissance du Canada
Generalguvernør i og over Dominionen Canada
2 John Young, 1st Baron Lisgar.png John Young
(1807–1876)
2. februar 1869–25. juni 1872 Victoria [1][2]
3 Lord Dufferin.jpg Frederick Hamilton-Temple-Blackwood
(1826–1902)
25. juni 1872–25. november 1878 [1][2]
4 DENT(1881) 1.011 John Campbell, Marquess of Lorne (Governor General of Canada).jpg John Campbell
(1845–1914)
25. november 1878–23. oktober 1883 [1][2]
5 Marquess of Lansdowne.jpg Henry Petty-FitzMaurice
(1845–1927)
23. oktober 1883–11. juni 1888 [1][2]
6 Lord Stanley of Preston.jpg Frederick Stanley
(1841–1908)
11. juni 1888–18. september 1893 [1][2]
7 Lord Aberdeen.jpg John Hamilton-Gordon
(1847–1934)
18. september 1893–12. november 1898 [1][2]
8 Picture of Gilbert Elliot-Murray-Kynynmound, 4th Earl of Minto.jpg Gilbert Elliot-Murray-Kynynmound
(1845–1914)
12. november 1898–10. desember 1904 [1][2]
Edvard VII
9 Earl Grey 1905.jpg Albert Grey
(1851–1917)
10. desember 1904–16. juni 1906 [1][2]
Governor General and Commander-in-Chief of the Dominion of Canada
Gouverneur général et Commandant en chef du Dominion du Canada
(Dominionen Canadas generalguvernør og øverstkommanderende)
(9) Earl Grey 1905.jpg Albert Grey
(1851–1917)
16. juni 1906–13. oktober 1911 Edvard VII [1][2]
Georg V
10 Duke of Connaught scan.jpg Arthur av Connaught
(1850–1942)
13. oktober 1911–11. november 1916 [1][2]
11 GG Duke of Devonshire.jpg Victor Cavendish
(1868–1938)
11. november 1916–11. august 1921 [1][2]
12 Julian Byng, 1st Viscount Byng of Vimy by Philip Alexius de László.jpg Julian Byng
(1862–1935)
11. august 1921–2. oktober 1926 [1][2]
13 GG-Freeman Freeman-Thomas.jpg Freeman Freeman-Thomas
(1866–1941)
2. oktober 1926–4. april 1931 [1][2]
14 Earlofbessbourgh.jpg Vere Ponsonby
(1880–1956)
4. april 1931–2. november 1935 [1][2]
15 Lord tweedsmuiir.jpg John Buchan
(1875–1940)
2. november 1935–11. februar 1940
(døde)
[1][2]
Edvard VIII
Georg VI
Administrator of the Government of Canada
Administrateur du Gouvernement du Canada
(Administrator for Canadas regjering)
Lyman Poore Duff.jpg Lyman Duff
(1865–1955)
Chief Justice of Canada
Juge en chef du Canada
(Canadas høyesterettsjustitiarius)
11. februar 1940–21. juni 1940 Georg VI [1][2]
Governor General and Commander-in-Chief of the Dominion of Canada
Gouverneur général et Commandant en chef du Dominion du Canada
(Dominionen Canadas generalguvernør og øverstkommanderende)
16 Earlofathlone.jpg Aexander Cambridge
(1874–1957)
21. juni 1940–12. april 1946 Georg VI [1][2]
17 Harold Alexander E010750678-v8.jpg Harold Alexander
(1891–1969)
12. april 1946–28. januar 1952
(utnevnt som Storbritannias forsvarsminister)
[1][2]
Administrator of the Government of Canada
Administrateur du Gouvernement du Canada
(Administrator for Canadas regjering)
Thibaudeau Rinfret.jpg Thibaudeau Rinfret
(1879–1962)
Chief Justice of Canada
Juge en chef du Canada
(Canadas høyesterettsjustitiarius)
28. januar 1952–28. februar 1952 Georg VI [1][2]
Elizabeth II
Governor General and Commander-in-Chief of Canada
Gouverneur général et Commandant en chef du Canada
(Canadas generalguvernør og øverstkommanderende)
18 Vincent Massey 1927.jpg Vincent Massey
(1887–1967)
28. februar 1952–15. september 1959 Elizabeth II [1][2]
19 Georges P. Vanier .jpg Georges-Philéas Vanier
(1888–1967)
15. september 1959–5. mars 1967
(døde)
[1][2]
Administrator of the Government of Canada
Administrateur du Gouvernement du Canada
(Administrator for Canadas regjering)
Robert Taschereau.png Robert Taschereau
(1896–1970)
Chief Justice of Canada
Juge en chef du Canada
(Canadas høyesterettsjustitiarius)
5. mars 1967–17. april 1967 Elizabeth II [1][2]
Governor General and Commander-in-Chief of Canada
Gouverneur général et Commandant en chef du Canada
(Canadas generalguvernør og øverstkommanderende)
20 Governor General Roland Michener at Alma College graduation ceremonies 1972 (crop).jpg Roland Michener
(1900–1991)
17. april 1967—14. januar 1974 Elizabeth II [1][2]
21 Can GG NoPic.svg Jules Léger
(1913–1980)
14. januar 1974–22. januar 1979 [1][2]
22 Ed Schreyer (3).jpg Edward Schreyer
(1935–)
22. januar 1979–14. mai 1984 [1][2]
Governor General and Commander-in-Chief of Canada
Gouverneure générale et Commandante en chef du Canada
(Canadas generalguvernør og øverstkommanderende)
23 Jeanne Sauve 1987.jpg Jeanne Sauvé
(1922–1993)
14. mai 1984–29. januar 1990 Elizabeth II [1][2]
Governor General and Commander-in-Chief of Canada
Gouverneur général et Commandant en chef du Canada
(Canadas generalguvernør og øverstkommanderende)
24 Can GG NoPic.svg Ray Hnatyshyn
(1934–2002)
29. januar 1990–8. februar 1995 Elizabeth II [1][2]
25 Can GG NoPic.svg Roméo LeBlanc
(1927–)
8. februar 1995–7. oktober 1999 [1][2]
Governor General and Commander-in-Chief of Canada
Gouverneure générale et Commandante en chef du Canada
(Canadas generalguvernør og øverstkommanderende)
26 GG-Adrienne Clarkson2.jpg Adrienne Clarkson
(1939–)
7. oktober 1999–27. september 2005 Elizabeth II [1][2]
27 Michaëlle Jean Oct 2005.jpg Michaëlle Jean
(1957–)
27. september 2005–1. oktober 2010 [1][2]
Governor General and Commander-in-Chief of Canada
Gouverneur général et Commandant en chef du Canada
(Canadas generalguvernør og øverstkommanderende)
28 David Johnston (cropped).jpg David Lloyd Johnston
(1941–)
1. oktober 2010–2. oktober 2017 Elizabeth II [1][2]
Governor General and Commander-in-Chief of Canada
Gouverneure générale et Commandante en chef du Canada
(Canadas generalguvernør og øverstkommanderende)
29 Julie Payette in Ukraine - 2018 - (1516277010d) (cropped).jpg Julie Payette
(1963–)
2. oktober 2017– Elizabeth II [1][2]

Følgende har tjenestegjort som fungerende generalguvernører (Administrator of the Government of the Dominion of Canada / Administrateur du Gouvernement de la Puissance du Canada) mens andre formelt sett har sittet i embetet:

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Fungerte for Ref.
Major General Charles Ashe (sic) Windham LCCN2002695390 (cropped).jpg Charles Ash Windham
(1810–1870)
14. november 1868–1. desember 1868 Charles Monck [3]
John Young, 1st Baron Lisgar.png John Young
(1807–1876)
1. desember 1868–2. februar 1869 [3]
Charles Hastings Doyle Province House Nova Scotia Canada.jpg Charles Hastings Doyle
(1803–1883)
22. juni 1872–25. juni 1872 John Young [2]
Patrick Leonard MacDougall.jpg Patrick Leonard MacDougall
(1819–1894)
19. oktober 1878–25. november 1878 Frederick Hamilton-Temple-Blackwood [2]
John Jones Ross2.jpg John Jones Ross
(1831–1901)
26. mai 1888–11. juni 1888 Henry Petty-FitzMaurice [2]
Alexander George Montgomery Moore.jpg Alexander George Montgomery Moore
(1833–1919)
15. juli 1893–18. september 1893 Frederick Arthur Stanley [2]
Henri Elzéar Taschereau.jpg Henri Elzéar Taschereau
(1836–1911)
18. november 1904–10. desember 1904 Gilbert Elliot-Murray-Kynynmound [2]
Charles Fitzpatrick.jpg Charles Fitzpatrick
(1851–1942)
11. oktober 1916–11. november 1916 Arthur av Connaught [2]
Louis Henry Davies.jpg Louis Henry Davies
(1845–1924)
19. juli 1921–11. august 1921 Victor Cavendish [2]
Francis Anglin.jpg Francis Alexander Anglin
(1865–1933)
29. september 1926–2. oktober 1926 Julian Byng [2]
16. januar 1931–4. april 1931 Freeman Freeman-Thomas [2]
Lyman Poore Duff.jpg Lyman Duff
(1865–1955)
29. september 1935–2. november 1935 Vere Ponsonby [2]
Thibaudeau Rinfret.jpg Thibaudeau Rinfret
(1879–1962)
16. mars 1946–12. april 1946 Alexander Cambridge [2]
Beverley McLachlin (crop).jpg Beverley McLachlin [a]
(1943–)
Juli 2005 Adrienne Clarkson [4]
No image.png John C. Major [b]
(1931–)
27. september 2005 [5]

FotnoterRediger

  1. ^ Beverly McLachlin tjenestegjorde mens Adrienne Clarkson var innlagt på sykehuset for en hjerteoperasjon.
  2. ^ John C. Major tjenestegjorde på vegne av Adrienne Clarkson fra morgenen 27. september 2005 til innsettelsen av Michaëlle Jean samme dag.

ReferanserRediger

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad «Canada: Governors-General: 1867–2020». Archontology.org. Besøkt 30. september 2020. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao «Canada». World Statesmen.org. Besøkt 30. september 2020. 
  3. ^ a b «Biography of Monck of Ballytrammon, baron». Archontology.org. Besøkt 2. oktober 2020. 
  4. ^ Grittani-Livingston, Megan (17. januar 2006). «Canada's Chief Justice lays down the law». The Queens' Journal. Kingston: The Queen's University. Arkivert fra originalen 8. desember 2015. 
  5. ^ Fidelis (juni 2006). «The Installation of the Governor General in 2005: Innovation and Evolution?» (PDF). Canadian Monarchist News. Høst–vinter 2005 (24 utg.). Oakville: Monarchist League of Canada. s. 4. Arkivert fra originalen (PDF) 8. juli 2009. 

Eksterne lenkerRediger