Liste over Bhutans statsministre

Liste over Bhutans statsministere omfatter først ledere for regjeringskollegiet («Chief minister») fra (ca.) 1872 til 1952. Etter 1952 benyttes tittelen statsminister, men embedet var ubesatt (suspendert) mellom 1964 og 1998. Demokratiske valg ble avholdt første gang i 1998, og fram til 2008 roterte lederskapet mellom regjeringsmedlemmene for ett år av gangen. I denne perioden lå mye av den utøvende makten hos kongen, og statsministerens selvstendige rolle var liten.

Bhutans politiske system endret seg i og med Parlamentsvalget i Bhutan 2008, og fra og med april 2008 er det politiske systemet i Bhutan i prinsippet en form for parlamentarisk monarki.

Statsminister i Bhutan
Gongzim (1872–1952)
Lyonchen (1952–)
Statsminister i Bhutan
Lotay Tshering
Typeregjeringssjef
Sittende
Lotay Tshering

siden 7. november 2018
VirkeområdeBhutan
Etablert1872 Sjefsminister (Gongzim)
1952 Statsminister (Lyonchen)
Første
embedsholder
Kitsep Dorji Namgyal (Gongzim)
Jigme Palden Dorji (Lyonchen)

Sjefsminister (gongzim), 1872–1952Rediger

Nr. Navn
(født–død)
Bilde Regjeringstid Parti Anm.
fra til
1 Kitsep Dorji Namgyal
(?–?)
  1872 1873 [1]
2 Tandin Ngodup
(?–?)
  ? 1885
3 Ugyen Wangchuk
(1862–1926)
  1886 1907 Ble konge av Bhutan (Druk Gyalpo) i 1907[2]
4 Ugyen Dorji
(1855–1916)
  1907 1916 Uavhengig Utnevnt av Ugyen Wangchuk som ble utropt til Bhutans første arvelige konge 17. desember 1907.
5 Sonam Topgay Dorji
(1896–1953)
  1917 1952 Uavhengig

Statsminister (lyonchen), 1952–Rediger

Nr. Navn
(født–død)
Bilde Regjeringstid Parti Anm.
fra til
1 Jigme Palden Dorji
(1919–1964)
  1952 5. april 1964 Uavhengig
Embedet ubesatt fra 5. april 1964 til 25. juli 1964
2 Lhendup Dorji
(1935–2007)
  25. juli 1964 27. november 1964 Uavhengig Fungerende
Stillingen suspendert fra 1964 til 1998
3 Jigme Thinley
(1952–)
  20. juli 1998 9. juli 1999 Uavhengig Årlig rullering av embedet fram til 2008.
4 Sangay Ngedup
(1953–)
  9. juli 1999 20. juli 2000 Uavhengig
5 Yeshey Zimba
(1952–)
  20. juli 2000 8. august 2001 Uavhengig
6 Khandu Wangchuk
(1950–)
  8. august 2001 14. august 2002 Uavhengig
7 Kinzang Dorji
(1951–)
  14. august 2002 30. august 2003 Uavhengig
8 Jigme Thinley
(1952–)
  30. august 2003 18. august 2004 Uavhengig Andre periode
9 Yeshey Zimba
(1952–)
  18. august 2004 5. september 2005 Uavhengig Andre periode
10 Sangay Ngedup
(1953–)
  5. september 2005 7. september 2006 Uavhengig Andre periode
11 Khandu Wangchuk
(1950–)
  7. september 2006 31. juli 2007 Uavhengig Andre periode
14 Kinzang Dorji
(1951–)
  31. juli 2007 9. april 2008 Uavhengig Andre periode
Demokratiske valg fra 2008
15 Jigme Thinley
(1952–)
  9. april 2008 28. april 2013 Druk Phuensum Tshogpa (Bhutans anstendige parti) Tredje periode
16 Sonam Tobgye
(1949–)
  28. april 2013 27. juli 2013 Uavhengig Forretningsministerium
17 Tshering Tobgay
(1965–)
  27. juli 2013 9. august 2018 Folkets demokratiske parti (PDP)
18 Tshering Wangchuk
(–)
  9. august 2018 7. november 2018 Uavhengig Forretningsministerium
18 Lotay Tshering
(1968–)
  7. november 2018 Sittende Druk Nyamrup Tshogpa (Bhutans forente (sosialdemokratiske) parti)

ReferanserRediger

  1. ^ «Bhutan». World Statesmen.org. Besøkt 19. januar 2021. 
  2. ^ Lham Dorji (2008). WANGCHUCK DYNASTY. 100 Years of Enlightened Monarchy in Bhutan (PDF). Centre for Bhutan Studies. 

Eksterne lenkerRediger