Kjell Jacobsen

norsk historiker og bygdebokforfatter i Vefsn

Kjell Jacobsen (født 8. august 1941 i Osen i Sør Trøndelag, død 14. november 2019 i Mosjøen), var en norsk historiker og bygdebokforfatter i Vefsn.

Han var cand.philol. fra Universitetet i Oslo (UiO) og var fra 1970 ansatt som bygdebokredaktør i Vefsn kommune. Han var en aktiv lokalhistoriker over mange år og var redaktør og delforfatter av Vefsn bygdebok [1][2] som også omfatter gårdshistorie for Vefsn, Grane[3] og Hattfjelldal. Han var også med på etableringen av Helgeland historielag i 1970 og var bidragsyter i Årbok for Helgeland fra 1970 til 2006.

I tillegg til mange publikasjoner og foredrag,[4] arbeidet han også med bevaring av bebyggelsen i Sjøgata i Mosjøen og var drivkraften bak opprettelsen av foreningen Sjøgatas Vel hvor han var første formann.[5][6] Han var også initiativtaker til andelslaget Lydiabryggas venner.

I studietiden tok Kjell Jacobsen aktivt del i studentpolitikken. Han var også medlem av Unge Venstres landsstyre og redaktør for Unge Venstres medlemsavis.

Jacobsen var æresmedlem i Helgeland historielag og var tildelt Vefsn kommunes kulturpris. I 2008 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull.[7][8]

Referanser rediger