K. Arne Blom

Karl Arne Blom (født 22. januar 1946 i Nässjö i Sverige) er en svensk journalist, forfatter og oversetter.

K. Arne Blom
Født22. jan. 1946Rediger på Wikidata (75 år)
Beskjeftigelse SkribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
SpråkSvensk
Utmerkelser Sherlock-prisenRediger på Wikidata

Blom arbeidet som journalist i Sydsvenska Dagbladet inntil han i 1976 ble forfatter og oversetter på heltid.

Han er mest kjent som krimforfatter. Han debuterte i 1974 med kriminalromanen Någon borde sörja under forfatternavnet K. Arne Blom, som siden er blitt hans faste signatur i alle litterære sammenhenger. Utover kriminalromaner har han skrevet ungdomsbøker, historiske romaner og sakprosa, særlig om Skåne og Lunds historie. Bøkene hans er oversatt til et tyvetalls språk.

I 1972 var Blom med på å grunnlegge Skånska Deckarsällskapet, og i 1990 Svenska Deckarakademin. Han har vært formann i begge disse foreningene, president i Asociación Internacional de Escritores Policíacos, formann i Författarcentrum Riks og styremedlem i Sveriges Författarförbund. Han har også vært redaktør i Sydsvenska Författarförbundets tidsskrift Sydförfattaren.

Sammen med Jenny Berthelius og Jean Bolinder har han utgitt kriminalromaner under pseudonymet Bo Lagevi.

BibliografiRediger

  • Någon borde sörja (1971)
  • Någon är skyldig (1972)
  • Någon slog tillbaka (1973)
  • Sanningens ögonblick (1974)
  • Skumraskbravader – sakprosa (1974)
  • Lund – sakprosa (1975) (sammen med Christer Magnusson)
  • Våldets triumf (1975)
  • Resan till ingenstans (1975)
  • Kortaste strået (1975)
  • Attentatet (1975) (sammen med Janerik Larsson)
  • Lyckligt lottade (1976)
  • Nödhamn (1976)
  • Frihetssökarna (1977)
  • 40 grader kallt i solen (1977)
  • Nödvärn (1977)
  • Från bondbröllop till olympiska förspel – sakprosa (1978) (sammen med Ulf Hjelmqvist)
  • Smärtgränsen (1978)
  • Slutet på början (1978)
  • Rosa lägger sig i (1978)
  • Stora tågkalabaliken – ungdomsbok (1978)
  • Spökjägarna på Glömmingehus – ungdomsbok (1978)
  • Det var en gång (1978)
  • Mannen i gränden (1979)
  • Bristningspunkten (1979)
  • Nödlögn (1979)
  • Kvinnan på bussen (1980)
  • Nödvändigt ont (1980)
  • Mordänglarna (1981)
  • Med andra ögon (1981)
  • Ingenmansland (1982)
  • Nattbok (1982)
  • Skrönor om Skåneland (1982) (sammen med Jean Bolinder og Jan Moen)
  • Deckarbaren (1983) (sammen med Jan Linders og Jan Moen)
  • Försvunna städer i Skåneland – sakprosa (1983) (sammen med Jan Moen)
  • Utvägen (1983)
  • Återresan (1983)
  • 21 oslagbara deckare (1983)
  • Ändamålet (1984)
  • Skrönor vid Sundet (1984) (sammen med Jean Bolinder og Jan Moen)
  • Brännpunkt Prag – sakprosa (1984) (sammen med Mikael Bahner)
  • Skrönor vid sundet (1984)
  • Övertaget (1985)
  • Madonna (1986)
  • Slagfält i Skåneland – sakprosa (1986) (sammen med Jan Moen)
  • Krigsbarn (1987)
  • Slagfält i Lundabygd – sakprosa (1987)
  • Skuggan av en stövel (1988)
  • April, april! (1988)
  • Siste turisten i Europa (1989)
  • Svarta änglar i Berlin (1990)
  • Städer och stadsbor under medeltid – sakprosa (1990) (sammen med Jan Moen)
  • Skånska stenar berättar – sakprosa (1991) (sammen med Jan Moen)
  • När idrotten kom till Lund – sakprosa (1991) (sammen med Carl-Eric Erlandsson og Jan Mårtensson)
  • Lilla Marlene (1991)
  • Byar och bönder under medeltid – sakprosa (1991) (sammen med Jan Moen)
  • Det gamla bryggeriet i Lund (1992)
  • Stormcentrum (1992)
  • Strider och stormän under medeltid – sakprosa (1992) (sammen med Jan Moen)
  • Nödslakt (1993)
  • Skånska deckarsällskapet 20 år (1993)
  • Kyrka och kultur under medeltid – sakprosa (1993) (sammen med Jan Moen)
  • Från 20-tal till dubbelmoral – sakprosa (1994) (sammen med Fredrik Tersmeden og Per Ola Olsson)
  • Ingenstans i Sverige (1994)
  • Offerlamm (1995)
  • Idrottens historia – sakprosa (1995) (sammen med Jan Lindroth)
  • Fienden är svensk (1996)
  • En renande eld (1996)
  • Rip Britannia (1996)
  • Andlighetens rum (1997)
  • Lund; genom tid och rum – sakprosa (1997)
  • Vredens dag (1998)
  • Lundaguiden – sakprosa (1998) (sammen med Göran Larsson, Jan Mårtensson, Sanna Töringe og Claes Wahlöö)
  • Alla tiders Grand. Till Grand Hotels i Lund 100-årsjubileum – sakprosa (1998) (sammen med Per Lindström, Jan Mårtensson og Nils Palmborg)
  • Lund – sakprosa (1999)
  • Dö i Norden och andra berättelser om brott (1999)
  • Medeltidens Lund – sakprosa (1999) (sammen med Claes Wahlöö)
  • Svenska brott (1999)
  • Ett bländande mörker (2000)
  • Företagsamhetens Lund– sakprosa (2000) (sammen med Göran Larsson og Jan Mårtensson)
  • Vägen till katolska kyrkan i Sverige – sakprosa (2000) (sammen med flere)
  • Den dagen blev inte som de andra – ungdomsroman (2000)
  • Klosterstaden – sakprosa (2001)
  • W & D – sakprosa (2001)
  • Mysteriet med de fyra försvunna – ungdomsroman (2001)
  • Studentens Lund – sakprosa (2002)
  • Lund – metropol – sakprosa (2003)
  • Med en gammeldansk bland brännvin och sill. En nordisk resa – sakprosa (2003)
  • Andrum. Kyrkor och kyrkogårdar i Lund – sakprosa (2004)
  • Till fots genom Lund – sakprosa (2004)

DramaRediger

  • Ernst är död, – hørespillserie i fem deler (1976) (sammen med Stellan Olsson)
  • Nätet – hørespillserie i fem deler (1977) (sammen med Stellan Olsson)
  • Öga mot öga – hørespillserie i 4 deler (1983) (sammen med Jan Moen)
  • På motsatta sidan – fjernsynsfilm (1982)
  • Drömmar om guld – fjernsynsserie i 6 deler (1987), sammen med [[Jan Moen)
  • Rosenholm – episode 19 til 30 av en fjernsynsserie (1991)

Oversettelser til norskRediger

Norsk tittel Utgitt Originaltittel Utgitt
Sannhetens øyeblikk 1976 Sanningens ögonblick 1974
Vold! 1977 Våldets triumf 1975

Priser og utmerkelserRediger

Eksterne lenkerRediger