Jean Bolinder

Jean Bolinder
Født5. desember 1935[1]Rediger på Wikidata
LinköpingRediger på Wikidata
Død7. juni 2020Rediger på Wikidata (84 år)
Beskjeftigelse Skribent, dramatiker, regissørRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
SpråkSvensk

Jean Bolinder (født 5. desember 1935 i Linköping i Sverige, død 7. juni 2020[2][3] i Flädie nær Malmø) var en svensk forfatter, dramatiker og kunstner. Han skrev også under pseudonymene Elisabeth Schalin og Jesper Borghamn.

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Bolinder ble født på Laggarps säteri i Östergötland, men flyttet senere med sin familie til Enköping. Han gikk på gymnaset i Motala, en by hvis historie han senere skulle skrive. Bolinder studerte ved Uppsala universitet og tok deretter graden licentiatus philologiæ i historie ved Lunds universitet.

KarriereRediger

Han var lektor i historie, svensk og drama i Lund ved gymnasene Katedralskolan og Polhemskolan i Lund og arbeidet med film og teater.[trenger referanse]

Han var redaktør for forlaget Hermods/Liber. Han skapte da Libers idrottslexikon og Motalas officiella historia. Som sjef for Libers teaterböcker utgav han blant annet tre stykker av Astrid Lindgren.

Som forfatter er han mest kjent for sine kriminalromaner. Han fikk Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman to ganger, i 1985 for För älskarns och mördarns skull og i 1990 for Dödisgropen. Han var en del av forfatterkollektivet Bo Lagevi og var æresmedlem av Svenska Deckarakademin. I 2012 fikk han foreningens Grand Master-diplom.

Utover sitt kriminallitterære forfatterskap skrev Bolinder drama, hørespill, skjønnlitterære romaner, lokalhistorie, litteraturhistorie og barnebøker. Som forsker arbeidet han med å klarlegge detaljene omkring August Strindbergs død (Strindbergina 1922).

NRK Radioteatret har sendt to av Bolinders kriminalhørespill: Klassefesten, fire episoder, 1980 og Den onde sirkelen, også fire episoder, 1984.

BibliografiRediger

  • Skulle jag sörja då… (1967)
  • Livet är kort (1968)
  • Liksom en leksak (1969)
  • Högsta rätt (1970)
  • Och sedan, då också du är död (1971)
  • Och pistolen full av smärta (1972)
  • Att läsa bilder (1973)
  • Livet är långt… (1973)
  • Du och ditt språk (1974)
  • Tio till att följa dig (1974)
  • I rättan tid (1975)
  • Purungen (1976)
  • Mannen med klumpfoten (1976) (som Jesper Borghamn)
  • Då fick jag se en blekgul häst (1976)
  • Picassofisken (1977) (som Elisabeth Schalin)
  • Peppar, peppar (1977)
  • Ett låst rum (1977)
  • Slutspel (1977)
  • Stenskeppet (1978) (som Elisabeth Schalin)
  • Du behövs i laget, Karin (1978)
  • Ge inte upp, Birgitta (1978)
  • Gift dig inte, pappa (1978)
  • Gå på mål, Milijana (1978)
  • Näktergalen (1978)
  • En detektivroman (1979)
  • Bärnstensmannen (1980)
  • Fiktionen (1980)
  • Strindbergsmördaren (1982)
  • Trollsländan (1982)
  • Den rätvinkliga triangeln (1983)
  • Snövit och dvärgarna (1984)
  • För älskarns och mördarns skull (1985)
  • Lilla, söta kusin (1987)
  • Manet och flugor (1987)
  • Gåves det en trolldom (1988)
  • Glimt av himmel och sol (1988)
  • Dödisgropen (1990)
  • Författaren A. Svenssons självbiografi (1992)
  • Berättelse för herr Hugo (1993)
  • Tack snälla döden (1994)
  • Fjärilseffekten (1995)
  • Grottan (1996)
  • Oskulden (1997)
  • Bröd över mycket tvivelaktigt vatten (1998)
  • Dockan-en sommarsaga (1999)
  • Du Janne! (2000)
  • Vilddjuret (2001)
  • Martin Luffas hemlighet eller Mannen som älskade Crofts (2002)
  • I skuggan av Bolinders verkstad – selvbiografisk (2003)
  • Bara början på en saga (2005)
  • Passageraren (2005)
  • Djävulen och det egna köttet (2007)
  • Längdhopp – på en söndag (2007)
  • Hultvik, Kristianstads län – noveller (2008)

Oversettelser til norskRediger

Norsk tittel Utgitt Oversetter Originaltittel Utgitt
Mord i småbyen 1976 Jo van der Eynden Liksom en leksak 1969
Livet er langt... 1977 Olaf Jensen Livet är långt... 1973
Angsten 1979 Finn B. Larsen Tio till att följa dig 1974
En kniv i hjertet 1982 Per Chr. Karlsen Fiktionen 1980
Rytteren er døden 1983 Lotta Rød Då fick jag se en blekgul häst 1976
Glasshavet 1986 Per Glad ? ?
Kjære, lille kusine 1987 Per Glad Lilla, söta kusin 1987
Syndebukken 1992 Eva Marie Motzfeldt Dödisgropen 1990

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Autorités BnF, 30. des. 2019, 125529140, https://catalogue.bnf.fr/ark:/12148/cb125529140
  2. ^ Deckarförfattare är död, Värmlandskuriren, svensk, besøkt 10. juni 2020
  3. ^ «Minnesord om Jean Bolinder». HD (svensk). 10. juni 2020. Besøkt 10. juni 2020. «Jean Bolinder, Bjärred, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 84 år.» 

Eksterne lenkerRediger


Forrige mottaker:
Staffan Westerlund
Vinner av Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman
Neste mottaker:
Staffan Westerlund
Forrige mottaker:
Kjell-Olof Bornemark
Vinner av Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman
Neste mottaker:
Henning Mankell