Johan Michael Keyser

norsk biskop

Johan Michael Keyser (født 15. januar 1749 i Drammen, død 1. desember 1810) var en norsk teolog og biskop i Christiansand stift 180510.

Johan Michael Keyser
Født15. jan. 1749Rediger på Wikidata
Drammen
Død1. des. 1810Rediger på Wikidata (61 år)
BeskjeftigelseTeolog, prest Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop i Agder og Telemark (1805–1810) Rediger på Wikidata
BarnRudolf Keyser
Christian Nicolai Keyser
Fredrik Wilhelm Keyser
NasjonalitetNorge

Johan Michael Keyser ble født på Bragernes i Drammen. Hans foreldre var kjøpmannen Christen Nielsen og Anna Rosine Nielsen. Hun var født Keyser, og var datter av en vinhandler fra Frankfurt am Main. Sønnen tok hennes pikenavn som sitt etternavn.

Keyser ble tidlig foreldreløs, og han ble oppdratt av sin mormor. Hun satte ham i lære hos presten Peder Hesselberg, en av de fremste blant Herrnhutterne i Norge.

Mangel på midler gjorde det vanskelig for den unge Keyser å få utdannelse, men han ble cand.philos. i Fredriksborg i 1766 og hadde så forskjellige lærerstillinger. 1 1777 fikk han på anbefaling fra biskop Christian Schmidt stillingen som residerende kapellan i Ullensaker. Fra 1791 var han fengselsprest i Oslo, og fra 1795 var han slottsprest og sokneprest i Aker. 1 1805 ble han biskop i Kristianssand. I sin bispetid var han imidlertid svært syk, og fikk ikke utrettet mye.

D.Thrap skriver om han i Dansk biografisk leksikon at

Han var en mild, sagtmodig, gjennempastoral Personlighed, der vandt Hjærterne overalt. Som Prædikant fik han af sin Biskop 1777 det Vidnesbyrd, at de enfoldige kunde forstaa ham, og de lærde kjededes ikke ved at høre ham. I de Prædikener fra hans senere Aar, der findes, ses han at have lagt sig efter det moraliserende Foredrag, hvori han uden at afvige fra Kristendommens Grundsandheder stundum optager rationalistiske Talemaader.

Keyser var far til universitetshistorikeren Fredrik Wilhelm Keyser, historikeren Rudolf Keyser og teologen Christian Nicolai Keyser, samt onkel til fysikeren og kjemikeren Jens Jacob Keyser.

Kilder rediger

Forgjenger:
 Jens Bloch 
Luthersk biskop av Kristiansand Stift
Etterfølger:
 Christian Sørenssen