Jens Christian Grøndahl

Jens Christian Grøndahl (født 9. november 1959 i Lyngby) er en dansk skjønnlitterær forfatter.[3]

Jens Christian Grøndahl
Jens Christian Grondahl 20100329 Salon du livre de Paris 5.jpg
Jens Christian Grøndahl i 2010
Foto: Georges Seguin
Født9. nov. 1959[1]Rediger på Wikidata (61 år)
Kongens LyngbyRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, barnebokforfatterRediger på Wikidata
Utdannet ved Den Danske Filmskole (19811984)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata
SpråkDansk[2]
Utmerkelser Søren Gyldendal-prisen (2007), De Gyldne Laurbær (1998), ridder av Ordre des Arts et des Lettres, Herman Bangs MinnelegatRediger på Wikidata
PseudonymChristian Tornbakke
DebutKvinden i midten, roman, 1985
IMDbIMDb

Etter studenteksamen studerte han filosofi og utdannet seg til filminstruktør ved Statens Filmskole.[4]

Grøndahl debuterte med romanen Kvinden i midten i 1985 og har senere utgitt flere bøker. I tillegg til romaner har han skrevet essays og dramatikk.[4]

Han mottar Statens Kunstfonds hædersydelse.[5]

BibliografiRediger

  • Kvinden i midten – 1985
  • Syd for floden – 1986
  • Rejsens bevægelser – 1988
  • Det indre blik – 1990
  • Skyggen i dit sted – 1991
  • Dagene skilles – 1992
  • Stilheden i glas – 1993
  • Indian summer – 1994
  • Tavshed i oktober – 1996
  • Lucca – 1998
  • Hjertelyd – 1999
  • Virginia – 2000
  • Et andet lys – 2002
  • Piazza Bucarest – 2004
  • Røde hænder – 2006
  • Tre skridt tilbage – 2007
  • Den tid det tager – 2008
  • Fire dage i marts – 2008

Priser og utmerkelser (utvalg)Rediger

KulturkanonenRediger

Grøndahl var medlem av kanonutvalget for litteratur som utarbeidet Danmarks kulturkanon i 2006.[7]

ReferanserRediger

  1. ^ Babelio, oppført som Jens Christian Grondahl, Babelio forfatter-ID 119684[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb123230034; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 123230034.
  3. ^ a b «Jens Christian Grøndahl (f. 1959)». Litteraturpriser.dk (dansk). Besøkt 14. november 2014. 
  4. ^ a b Mette Elsig Olsen. «Jens Christian Grøndahl». Litteratursiden (dansk). Arkivert fra originalen 29. november 2014. Besøkt 14. november 2014. 
  5. ^ «Modtagere af hædersydelse». Kunst.dk / Statens Kunstfond (dansk). Arkivert fra originalen 29. november 2014. Besøkt 14. november 2014. 
  6. ^ DRACHMANNLEGATET hos skagenskunstmuseer
  7. ^ «Kanonutvalget for litteratur» (PDF) (dansk). Kulturministeriet. s. 108. Arkivert fra originalen (PDF) 23. oktober 2013. Besøkt 7. mars 2020. 

Eksterne lenkerRediger