Japanbille

insektart

Japanbille (Popillia japonica) er en bille som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Arten stammer opprinnelig fra Japan, men er innført til Nord-Amerika der den er regnet som et betydelig skadedyr. Den er aldri funnet i Norge.

Japanbille
Nomenklatur
Popillia japonica
Newman, 1838
Populærnavn
japanbille
Hører til
praktskarabider (Rutelinae), skarabider (Scarabaeidae), Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Habitat: hager og løvskog
Utbredelse: Japan, innført til Nord-Amerika

Utseende rediger

En middelsstor (ca. 15 millimeter), tettbygd skarabide. Hodet og pronotum er svarte med metallgrønn glans, dekkvingene rødbrune.

Levevis rediger

 
Larven

Larvene lever i jorda der de spiser røtter. De voksne billene, som kan bli meget tallrike, spiser blader på busker og trær og kan noen ganger gjøre betydelig skade. Arten er ikke regnet som en betydelig skadegjører i Japan, trolig fordi bestandene blir holdt i sjakk av naturlige fiender. Men rundt 1900 ble den innført til østkysten av USA, der den senere har bredt seg mye. Den kan gjøre skade på en lang rekke nyttevekster. Arten kan bekjempes biologisk med bakterier som angriper larvene.

Utbredelse rediger

Artens naturlige forekomst er begrenset til Japan. Den har nå spredt seg til store deler av det østlige USA og det sørøstlige Canada. I Europa er arten innført til Azorene.

Systematisk plassering rediger

Treliste

Kilder rediger

Eksterne lenker rediger