Jan Broberg

Jan Broberg
Født9. desember 1932Rediger på Wikidata
Død1. april 2012Rediger på Wikidata (79 år)
Beskjeftigelse Skribent, historikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata

Jan Broberg (født 9. desember 1932, død 1. april 2012)[1] var en svensk litteraturkritiker.

Broberg var en av Sveriges fremste eksperter på kriminallitteratur og en av grunnleggerne av Svenska Deckarakademin.

BibliografiRediger

Bøker om krimRediger

  • Mord för ro skull (1964)
  • Meningar om mord (1968) (intervjusamling)
  • Mordisk familjebok (1972)
  • Spionen i spegeln (1973)
  • Ord om mord (1974)
  • Lilla deckarguiden (1975)
  • Korsförhör (1976) (intervjusamling)
  • Mord i minne (1976)
  • Brottsliga sidor (1979)
  • Spänning och spioner (2001)

Andre bøkerRediger

  • Ruinstäder och sagofolk (1968)
  • Modern amerikansk prosa (1968)
  • Flygande tigrar och ökenråttor (1970)
  • Möten med utländska författare (1970)
  • Djungeltempel, ökenstäder... (1970)
  • 1900-talets värld i diktens spegel (1971) (sammen med Josef Rydén)
  • Riddar Blåskägg och Mannen med Järnmasken (1973)
  • Inkaguld och revolvermän (1974)
  • Sindbad Sjöfararen och Robin Hood (1983)
  • I fantasins världar (1985)
  • Den heliga Graal och Zorro (1990)
  • Skräckens ansikte (1992)
  • På fantasins vingar (1994)

Krimantologier redigert av BrobergRediger

  • Tretton kring mordet (1966)
  • Spionage (1966)
  • Mord i slutna rum (1967)
  • Brott och skratt (1969)
  • De stora detektiverna (1971)
  • Flera stora detektiver (1972)
  • Upp i rök (1973)
  • Ett koppel blodhundar (1974)
  • Hårdkokta herrar (1975)
  • I sista sekunden (1976)
  • Århundradets brott (1978)
  • I ett nötskal (1980)
  • Pusselbitar (1982)
  • Svarta rosor (1983)
  • Ingenting är omöjligt (1985)
  • Åklagarens vittne och andra noveller (1985)
  • En fråga om motiv (1986)
  • Kvinnans list (1997)
  • Det är från polisen... (1999)

Andre antologier redigert av BrobergRediger

  • En ros åt Emily och andra noveller (1990)
  • Mister Evening (1992)
  • Tolv prisvärda (1992)
  • Tolv prisvärda poeter (1995)

PriserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ K. Arne Blom (8. april 2012). «Stor kännare av kriminallitteratur. Minnesord.». Sydsvenskan. Besøkt 10. april 2012. 

Eksterne lenkerRediger

Jan Broberg Index