James L. Brooks

James L. Brooks
Jameslbrooks.jpg
Født9. mai 1940[1][2][3]Rediger på Wikidata (80 år)
BrooklynRediger på Wikidata
Utdannet ved New York UniversityRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Manusforfatter, filmprodusent, filmregissør, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Medlem av Writers Guild of America WestRediger på Wikidata
Utmerkelser
10 oppføringer
Writers Guild of America Award, Primetime Emmy Award, Directors Guild of America Award, Oscar for beste regi, Oscar for beste filmatisering, Oscar for beste film, Oscar, 56th Academy Awards, Golden Globe, National Board of Review Award for Best FilmRediger på Wikidata

James L. Brooks (født 9. mai 1940 i North Bergen Township, New Jersey, USA) er en amerikansk produsent, manusforfatter og filmregissør. Han er mest kjent for serier som The Mary Tyler Moore Show, The Simpsons, Rhoda, Taxi og The Tracey Ullman Show.

BiografiRediger

James L. Brooks vokste opp i en jødisk familie i Brooklyn, New York. Hans karriere startet som manusforfatter i CBSnews i perioden 1964 til 1966. Resultatet av perioden i ABS ble seriene Room 222 og The Mary Tyler Moore Show. Sistnevnte ble raskt en suksess[trenger referanse] og karrieren var i gang.

Brooks startet et eget film- og TV-selskap som produserte serier som The Tracey Ullman Show og senere The Simpsons. Selskapet heter Gracie Films. I en av seriene, The Critic, er Nancy Cartwright (stemmen til Bart Simpson) med som en av stemmene. Gracie Films produserer forøvrig The Simpsons. Han vant i 1983 en Oscar for beste regi med filmen Terms of Endearment, (Tid for ømhet).

Utvalgt filmografiRediger

Gracie-filmerRediger

  • As Good as It Gets (film, 1997) (regissør)
  • Jerry Maguire (film, 1996) (produsent)
  • Bottle Rocket (film, 1996) (produsent)
  • Broadcast News (film, 1987( (regissør)

Andre filmerRediger

  • The Simpsons (serie, 1989-) (produsent)
  • The Tracey Ullman Show (serie, 1987) (produsent)
  • Big (film, 1988) (produsent)
  • Mary Tyler Moore (serie, 1970) (produsent)
  • The Andy Griffith Show (serie, 1960) (produsent)

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøksdato 24. april 2014
  2. ^ Munzinger-Archiv, besøksdato 9. oktober 2017, oppført som James L. Brooks, Munzinger IBA 00000017478
  3. ^ Social Networks and Archival Context, besøksdato 9. oktober 2017, oppført som James L. Brooks, SNAC Ark-ID w69w1bnm

Eksterne lenkerRediger