Inger Margrethe Gaarder

norsk skribent

Inger Margrethe Gaarder (født 8. juni 1926, død 31. desember 1993) var en norsk forfatter, rektor og pedagog.

Inger Margrethe Gaarder
Født8. juni 1926[1]
Død31. desember 1993 (67 år)
Beskjeftigelse Skribent, barnebokforfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Cappelenprisen (1986), Askeladdprisen (1991)Rediger på Wikidata

Gaarder arbeidet som lærer i Oslo og var øvingslærer ved Sagene lærerskole.[2] Hun skrev lærebøker og flere barne- og ungdomsbøker, blant annet om barn i fremmede kulturer. Den første skjønnlitterære barneboken, Nikolai begynner på skolen, kom i 1977.[2] Gaarder mottok Cappelenprisen i 1986 og IBBY Norges Askeladdprisen i 1991.[3]

Gaarder var medlem av Kringkastingsrådet.[3]

Inger Margrethe Gaarder var gift med rektor Knut Gaarder. Hun var mor til forfatteren Jostein Gaarder og musikeren Helge Gaarder.

Bibliografi (utvalg)Rediger

  • 1970Skoledemokrati i praksis
  • 1970Gud og verden
  • 1977Nikolai begynner på skolen (skjønnlitterær debut)
  • 1978Du er stor gutt nå Nikolai
  • 1979Sagn og eventyr fra Sri Lanka
- Seks indiske eventyr
- Barna i Sri Lanka
- Barna og kokospalmen
  • 1981Gud og verda
Med blomsterkrans i håret
En uke med Savitri
  • 1982Flytte nå igjen?
  • 1983«Allahu akbar» .. Gud er størst
- Jesus – Guds sønn
  • 1984Hvem kan glemme dette – barn i Terezin 1941-45
  • 1986Aldri mer!
  • 1987Fortelleren i landsbyen nærest jungelen
  • 1988Oppbrudd
  • 1992Trollskap og draugemål
Tilbake til Tarzan
  • 1993Den forheksede selen

ReferanserRediger

  1. ^ Autorités BnF, BNF-ID 12432359q, data.bnf.fr, besøkt 30. desember 2019
  2. ^ a b Nekrolog, Aftenposten, morgenutgaven 17. januar 1994, s. 11.
  3. ^ a b «Inger Margrethe Gaarder», Aftenposten, morgennummeret 10. januar 1994, s. 19.



Forrige mottaker:
Kolbein Falkeid
og Arvid Hanssen
Vinner av Cappelenprisen
delt med Fredrik Skagen

Neste mottaker:
Ingvar Ambjørnsen
(1988)