Herredømme

nivå i englenes hierarki

Herredømme er ifølge den kristne forfatteren/tekstsamlingen Pseudo-Dionysius Areopagitten fra 500-tallet en del av den andre orden i Englenes hierarki. De er også brukt som et ikonografisk tema i kirkekunst.

Englehierarkiet er fremstilt i kuppelen i Baptisteriet til Domkirken i Firenze. Pseudo-Dionysius Areopagitten utviklet en lære om englene der han plasserer dem i det Himmelske hierarki etter deres funksjon og i hvilken avstand de er fra det guddommelige.
Første orden
Serafene Kjerubene Tronene
Andre orden
Maktene Kreftene Herredømme
Tredje orden
Fyrstedømme Erkeengler Engler

Beskrivelse rediger

Herredømme har en av de mest krevende og farefulle oppgaver blant englene, da de er ansvarlig for grensen mellom Himmelen og Jorden.

De er en slags elitesoldater, de er hele tiden på vakt etter angrep fra demoner, og er hovedlinjen i forsvaret av den Himmelske skare.

De har ansvaret for å beskytte verdenen fra demon-infiltrasjoner. De skal beskytte våre sjeler fra de onde skapningene og være ministre for Gud i hans hevn over det onde i verden.

Det ble også trodd at Herredømme er de som hjelper oss over til himmelen når vi dør. På grunn av deres nærhet til de nedre regioner, er det flere fallende engler blant herredømme enn de andre ordnene i Englehierarkiet.

Litteratur rediger

  • Hellemo, Geir; Guds billedbok, virkelighetsforståelse i religiøse tekster og bilder, Oslo 1999 ISBN 82-530-2034-1
  • Nes, Solrunn; Mysteriets formspråk, Bergen 2000 ISBN 82-419-0266-2 s. 93

Eksterne lenker rediger