Åpne hovedmenyen
Henrik Malberg
Jeppe på berget.jpg
FødtHenrik Martin Marinus Malberg
4. desember 1873
Aarhus
Død28. september 1958 (84 år)
København
Søsken Peter Malberg
Beskjeftigelse Skuespiller, teaterskuespiller
Nasjonalitet Danmark
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Henrik Martin Marinus Malberg (født 4. desember 1873 i Århus, død 28. september 1958) var en dansk skuespiller.

Han ble født i Skolegade 7 som sønn av Peter Broch Malberg og Catrine Marie Scheibye. Hans bror er skuespiller Peter Malberg. Den 11. mai 1906 ble han gift med Anna Augusta Hansenmeyer. Datteren er skuespiller Ellen Malberg.

Han begynte som maskinarbeider i fødebyen og debuterte som skuespiller på det gamle Aarhus Teater i 1896. Deretter dro han på turné noen år. I 1902-5 var han fast ansatt ved Århus Teater. I 190510 var han en av de førende skuespillerne ved Dagmarteatret. I 191012 var han direktør for et teaterselskap, som turnerte rundt om i Danmark, og ble så ble han igjen ansatt ved Dagmarteatret i 191214 og ved Alexandrateatret i 191417. I perioden 191750 var han ansatt ved Det kongelige Teater. Han arbeidet som frilanser i sine siste år.

Henrik Malberg var en typisk teaterskuespiller og mottok i den egenskap en mengde hedersbevisninger. Han debuterte som filmskuespiller i 1910 i stumfilmen Dorian Grays portræt, men medvirket for øvrig i langt færre filmer enn sin yngre bror. Han var medforfatter til skuespillene Bolettes Brudefærd (med Orla Bock) og Gamle Postgaard (med Axel Frische).

FilmografiRediger

Year Original tittel Norsk tittel Rolle Kommentarer
1955 Ordet Ordet Morten Borgen regissert av Carl Th. Dreyer (rolle ikke kreditert)
1942 Med forenede kræfter Propaganda film
1938 Bolettes brudefærd tømrer Kristiansen basert på Malbergs skuespill
1938 Kongen bød Jeppe
1937 Den kloge mand skomaker Morten Gamst
1936 Sol over Danmark pastor Nicolaj Jacobsen
1933 Kobberbryllup handelsgartner Johansen
1932 Paustians Uhr borgermester
1931 Præsten i Vejlby presten Søren Quist første danske lydfilm
1930 Hr. Tell og søn Hr. Tell og sønn Bivognen Fy & Bi Film
1929 Højt paa en Kvist Højt på en kvist Bivognen Fy & Bi Film
1925 Grønkøbings glade gavtyve To Trangvik-Talenter Bivognen Fy & Bi Film
1924 Der Mann um Mitternacht Knut Hammerdal
1921 Det Største i Verden Thomas Ward regissert av Holger-Madsen
1920 Gudernes yndling Pommel, Arabellas far
1919 Krigsmillionæren Palle Jensen regissert av Emanuel Gregers
1916 Udenfor loven entreprenør Brown
1913 3 indvendige jomfruer
1913 Lejla hestehandler Wulff Heyner
1913 Lille Klaus og store Klaus Store Claus og lille Claus Lille Claus
1910 Dorian Grays portræt

Eksterne lenkerRediger