Åpne hovedmenyen
Håkan Sandell
Født16. februar 1962 (57 år)
Malmö
Beskjeftigelse Forfatter
Nasjonalitet Sverige
Utmerkelser Sveriges Essäfonds pris (2007)
Periode1981-
DebutCathy (1981)

Håkan Sandell (født 1962 i Malmö) er en svensk poet.

Sandell debuterte som poet i 1981. I Malmö var han i overgangen mellom 80- og 90-tallet et medlem av den nå avviklede Malmöligaen, en litterær gruppering bestående av, foruten Sandell, Clemens Altgård, Per Linde, Kristian Lundberg, Lukas Moodysson og Martti Soutkari. Sandell skulle komme til å arbeide med idéer som regnes under begrepet retrogardisme. Kampskriftet Om retrogardism ble trykket i 1995 i samarbeid med Clemens Altgård, hvor Sandell bidro med essayet «Vid den blåa blixten, vid den gröna lind».

Sandell er engasjert i det nye figurative tradisjonsinspirerte maleriet i Norge. Han er i denne sammenhengen involvert i institusjonen Frie Kunster, som drives av blant annet Christopher Rådlund.

Utvalgt bibliografiRediger

  • 1981Cathy
  • 1982Europé, dikt
  • 1983En poets blod, dikt
  • 1984Efter sjömännen ; Elektrisk måne, dikt
  • 1986Johnny – en film, prosa
  • 1988Flickor, dikt
  • 1990Skampåle, dikt
  • 1991Dikter för analfabeter, dikt
  • 1992Bestiarium, privat trykk
  • 1994Fröer och undergång, dikt
  • 1995Om retrogardism, essay (i samarbeid med Clemens Altgård)
  • 1995Mikkel Rävs skatt
  • 1996Sjungande huvud, dikt
  • 1999Midnattsfresken, dikt
  • 2002Traditionens uppvaknande
  • 2003Oslo-Passionen, dikt
  • 2003Gåvor : valda dikter 1984-2002, dikt
  • 2004Begynnelser : en barndom i tjugotvå dikter, dikt
  • 2006Skisser till ett århundrade, dikt

AntologierRediger

  • 1992Malmöligan : en originalantologi
  • 1997Stridselefanten nerför vägen igen
  • 2000Från ormbädden
  • 2002Metro nord : en skandinavisk diktantologi
  • 2005Urblå natt : den 3:e retrogardistiska diktantologin

Priser og utmerkelserRediger

Eksterne lenkerRediger