Gyrðir Elíasson

islandsk skribent og poet
Gyrðir Elíasson
Gyrdir Eliasson, vinnare av Nordiska radets litteraturpris 2011 (1).jpg
Født4. april 1961[1]Rediger på Wikidata (59 år)
ReykjavíkRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lyriker, skribent, oversetterRediger på Wikidata
Nasjonalitet IslandRediger på Wikidata

Gyrðir Elíasson (født 4. april 1961 i Reykjavík) er en islandsk forfatter og oversetter.

Gyrðir påbegynte en lærerutdannelse, men etter debuten med diktsamlingen Svarthvit axlabönd i 1983 har han vært forfatter på heltid. Som oversetter har han blant annet oversatt verk av Richard Brautigan og William Saroyan til islandsk.

Han ble i 2011 tildelt Nordisk Råds litteraturpris for novellesamlingen Blant trærne (Milli trjánna). Han var også nominert i 2002 for Gula húsið. Den danske avisen Politiken beskriver forfatteren som en islandsk Raymond Carver, det vil si forfatter av minimalistisk og konsentrert prosa.[2]

Bibliografi (utvalg)Rediger

  • Svarthvit axlabönd 1983
  • Bréfbátarigningin 1988
  • Svefnhjólið (Søvnhjulet) 1990 (oversatt til norsk av Tone Myklebost i 1993)
  • Kvöld i ljósturninum 1995
  • Trésmíði í eilífðinni : og fleiri sögur 1998
  • Upplitað myrkur 2003
  • Milli trjánna (Blant trærne) 2010

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger


Forrige mottaker:
Sofi Oksanen
Vinner av Nordisk råds litteraturpris
Neste mottaker:
Merethe Lindstrøm