Åpne hovedmenyen

Gyrðir Elíasson

islandsk skribent og poet
Gyrðir Elíasson
Gyrdir Eliasson, vinnare av Nordiska radets litteraturpris 2011 (1).jpg
Født4. april 1961 (58 år)
Reykjavík
Beskjeftigelse Lyriker, skribent, oversetter
Nasjonalitet Island

Gyrðir Elíasson (født 4. april 1961 i Reykjavík) er en islandsk forfatter og oversetter.

Gyrðir påbegynte en lærerutdannelse, men etter debuten med diktsamlingen Svarthvit axlabönd i 1983 har han vært forfatter på heltid. Som oversetter har han blant annet oversatt verk av Richard Brautigan og William Saroyan til islandsk.

Han ble i 2011 tildelt Nordisk Råds litteraturpris for novellesamlingen Blant trærne (Milli trjánna). Han var også nominert i 2002 for Gula húsið. Den danske avisen Politiken beskriver forfatteren som en islandsk Raymond Carver, det vil si forfatter av minimalistisk og konsentrert prosa.[1]

Bibliografi (utvalg)Rediger

  • Svarthvit axlabönd 1983
  • Bréfbátarigningin 1988
  • Svefnhjólið (Søvnhjulet) 1990 (oversatt til norsk av Tone Myklebost i 1993)
  • Kvöld i ljósturninum 1995
  • Trésmíði í eilífðinni : og fleiri sögur 1998
  • Upplitað myrkur 2003
  • Milli trjánna (Blant trærne) 2010

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger