Gunnar Hoydal

færøysk arkitekt og forfatter

Gunnar Hoydal (født 12. september 1941 i København, død 15. april 2021 i Tórshavn) var en færøysk multikunstner og arkitekt. Han hadde en stor kunstnerisk produksjon innenfor så ulike sjangre som dikt, noveller, romaner, skuespill, reiseskildringer, kunstbøker og sangtekster.[4][5][6]

Gunnar Hoydal
Født12. sep. 1941[1]Rediger på Wikidata
København[2]Rediger på Wikidata
Død15. apr. 2021[3]Rediger på Wikidata (79 år)
TórshavnRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forfatter, arkitekt, skribent, lyrikerRediger på Wikidata
Far Karsten HoydalRediger på Wikidata
Søsken Annika Hoydal, Kjartan HoydalRediger på Wikidata
Nasjonalitet Danmark, FærøyeneRediger på Wikidata
Medlem av Rithøvundafelag FøroyaRediger på Wikidata
Utmerkelser M.A. Jacobsens Heiðursløn (1982), Mentanarvirðisløn Landsins (2010)Rediger på Wikidata

Liv og virkeRediger

Han vokste opp i Danmark, på Færøyene og i Sør-Amerika, der faren, færøyingen Karsten Hoydal, var landbruks- og fiskerirådgiver og politiker. Moren var dansk. Flere i Hoydal-familien har deltatt i Færøyenes offentlige og kulturelle liv. Tvillingbroren Kjartan Hoydal var marinøkolog og fiskeridirektør. Kjartans sønn Høgni Hoydal er blant Færøyenes fremste politikere. Lillesøsteren Annika Hoydal er musiker og skuespiller.[5]

Han utdannet seg til arkitekt i København. Fra 1972 til 1997 var han byarkitekt i Tórshavn.[5][6]

Han var formann i arkitektenes fagorganisasjon på Færøyene, i forfatterforeningen Rithøvundafelag Føroya, i kunstnerforeningen LISA og i stiftelsen Fjølrit, som forvalter de færøyske kunstnernes rettigheter til egne åndsverk. Han var også medlem av Lagtingets kulturfond.[6]

Han ble tildelt M.A. Jacobsens Heiðursløn for skjønnlitteratur i 1982 og Mentanarvirðisløn Landsins i 2002.[6] Hoydal ble nominert til Nordisk råds litteraturpris fra Færøyene i 1989, 1993 og 2010.

BibliografiRediger

  • 1972Myndasavn, bók um listamannin Ingolf Jacobsen á Kamarinum
  • 1976Den gode vilje, skuespill for dansk fjernsyn med Steinbjørn B. Jacobsen
  • 1982Av longum leiðum, noveller m.m.
  • 1983Mit eget land, sanger med Annika Hoydal
  • 1988Hús úr ljóði, dikt
  • 1989Ingálvur av Reyni, kunstbok m.fl.
  • 1990Dulcinea, sanger med Annika Hoydal
  • 1991Undir suðurstjørnum, roman
  • 1992Långt bortifrån, samling oversatt til svensk
  • 1995Janus Kamban, kunstbok
  • 1997Skeyk, sangspill m.fl.
  • 1999Havið, sanger med Annika Hoydal
  • 1999Dalurin Fagri, roman, senere i egen oversettelse til dansk
  • 2001Land í sjónum
  • 2003Bárður Jákupsson, kunstbok m.fl.
  • 2007Í havsins hjarta, roman
  • 2007Ingi Joensen: støð, støður

ReferanserRediger

  1. ^ Discogs, Discogs artist-ID 3451862, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 14. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.in.fo[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Petersen, Jes Stein (20. april 2021). «Multikunstneren Gunnar Hoydal er død». Politiken (færøysk). Besøkt 15. oktober 2021.  (Abonnement påkrevet)
  5. ^ a b c Hermansson, Nanna (30. april 2021). «Gunnar Hoydal – Nordenvän, författare och arkitekt» (svensk). Samfundet Sverige-Färöarna. Besøkt 15. oktober 2021. 
  6. ^ a b c d «Gunnar Hoydal (1941–)». snar.fo. Besøkt 15. oktober 2021.