Guðbergur Bergsson

islandsk forfatter

Guðbergur Bergsson (født 16. oktober 1932 i Grindavík, død 4. september 2023) var en islandsk forfatter.

Guðbergur Bergsson
Født16. okt. 1932[1][2][3]Rediger på Wikidata
Grindavík[4]
Død4. sep. 2023[5]Rediger på Wikidata (90 år)
Mosfellsbær
BeskjeftigelseLingvist, oversetter, skribent
Utdannet vedUniversitetet i Barcelona
Háskóli Íslands
Partner(e)Jaime Salinas
NasjonalitetIsland
SpråkIslandsk,[6] spansk, katalansk
UtmerkelserSvenska Akademiens nordiske pris (2004)
Ridder av Den islandske falkeorden
Æresdoktor ved Islands Universitet (2013)
Icelandic Literary Prize
Notable verkThe Swan
IMDbIMDb

Guðbergur utdannet seg ved Islands universitet for å få lærereksamen, og dro deretter til Universitetet i Barcelona for å utdanne seg innen litteratur. Hans tid i Spania gjorde ham til en av de ledende oversetterne av spansk litteratur på Island.[trenger referanse]

Hans første bok kom ut i 1961. Han skrev om lag 20 bøker, blant annet poesi og barnelitteratur. I 2004 fikk han Svenska Akademiens nordiska pris, og hans verk har blitt oversatt til mange ulike språk.

Bibliografi

rediger
  • Músin sem læðist, 1961
  • Tómas Jónsson, metsölubók, 1966
  • Ástir samlyndra hjóna, 1967
  • Anna, 1968
  • Það sefur í djúpinu, 1973
  • Hermann og Dídí, 1974
  • Það rís úr djúpinu, 1976
  • Saga af manni sem fékk flugu í höfuðið, 1979
  • Sagan af Ara Fróðasyni og Hugborgu konu hans, 1980
  • Hjartað býr enn í helli sínum, 1982
  • Leitin að landinu fagra, 1985
  • Froskmaðurinn, 1985
  • Svanurinn, 1991
  • Sú kvalda ást sem hugarfylgsnin geyma, 1993
  • Ævinlega, 1994
  • Lömuðu kennslukonurnar, 2004

Priser og utmerkelser

rediger

Referanser

rediger
  1. ^ Babelio, oppført som Gudbergur Bergsson, Babelio forfatter-ID 136008[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator xx0000727, besøkt 23. november 2019[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id bergsson-gudbergur, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 17. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ DV (avis), «Margir minnast Guðbergs – „Einn fárra sem sagði satt“», utgitt 6. september 2023[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ CONOR.SI, CONOR.SI-ID 65382755, Wikidata Q16744133