Åpne hovedmenyen

Grete Salomonsen Hynnekleiv

norsk regissør og barnebokforfatter
(Omdirigert fra Grete Salomonsen)
Grete Salomonsen Hynnekleiv
Født22. mars 1951 (68 år)
Ektefelle Odd Hynnekleiv
Beskjeftigelse Forfatter, filmregissør, skribent
Nasjonalitet Norge
Språk Norsk
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Grete Salomonsen Hynnekleiv (født 22. mars 1951) er en norsk filmskaper og barnebokforfatter, bosatt i Kristiansand. Hun har arbeidet som filmregissør og manusforfatter og er blant annet kjent som regissør for filmen Kamilla og tyven. Hun klipper også filmer, komponerer sanger og musikk og har sunget på LP plater, CD-er, i TV og i radio. Hynnekleiv ble født i Japan av misjonærforeldre (Det Norske Misjonsselskap), og ble sendt til internatskole langt unna hjemmet. I ettertid har hun arbeidet for å få oppreisning og erstatning for opplevde overgrep og omsorgsvikt ved denne internatskolen.[1][2][3]

Senere ble hun sendt til Norge for å få norsk utdannelse. I Norge ble hun tidlig en «singer songwriter», spilte inn plater og reiste på turne med gitaren sin.

Etter videregående skole valgte hun å utdanne seg i film, fikk stipend av KKL og dro til London. Etter endte filmstudier fikk hun jobb i NRK/TV hvor hennes første oppdrag var å skrive dramatiske sekvenser til en TV-serie: Barnet.[1][2][3] Siden ble det flere film-manuskripter og filmer hun regisserte. Mest kjent er hun for filmene Kamilla og tyven[4] og for Yohan – Barnevandrer[5]. Hennes familiefilmer og fortellinger tar opp tema om barn som må klare seg alene. Hun har også produsert, regissert og klippet dokumentarfilmer med samme tema - men da også om voksne som havner i ukjent farvann og må klare seg selv.[6]

Innhold

UtmerkelserRediger

  • 1971 fikk hun sølvplate for LP platen Sanger for de små
  • 1989 fikk hun Silius-prisen sammen med sin mann Odd Hynnekleiv[7]
  • 1988 fikk filmen Kamilla og tyven Gullstrimmelen
  • 2010 fikk filmen Yohan – Barnevandrer Gullhesten «Best film» ved Stockholm internasjonale filmfestival junior.[8]
  • 2010 fikk hun Kristiansand kommunes kulturpris sammen med sin mann, Odd Hynnekleiv.[9]
  • 2010 ble Yohan – Barnevandrer nominert til Amandas publikumspris
  • 2014 fikk hun Fylkeskulturprisen av Vest-Agder fylkeskommune.[7]
  • 1. april 2017 ble Kamilla og tyven-filmen kåret til Norges sjette beste film av TV2s seere.[10]

FilmografiRediger

Regi:

Utsatte menn (2015)

Samhandlingsfilmen (2015)

Stemmer fra Eritrea (2014)

Stemmer fra Liberia (2013)

Velg barnevern (2013)

Yohan – barnevandrer (2010)

Nankai (2004)

Barn søker foreldre (1994)

Kamilla og tyven II (1989)

Kamilla og tyven (1988)

B-gjengen (1986)

Road Scholar (1986; musikkvideo)

Møtestedet (1985)

Farlig forbryter på frifot (1983)

Fremmede på dørstokken (1982)

Pipp (1981)

Mot høst i Hong Kong (1980)

Snehvit (1978)

Som filmprodusent:

Stemmer fra Burma (2014)

Stemmer fra Eritrea (2014)

Stemmer fra gata (2013)

Stemmer fra Liberia (2013)

Stemmer fra Somalia (2013)

Stemmer fra Vietnam (2013)

BibliografiRediger

  • Yohan barnevandrer, barnebok, Cappelen Damm (2010)

DiskografiRediger

KilderRediger

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger


 Denne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)