Gillo Pontecorvo

Gillo Pontecorvo (født 19. november 1919 i Pisa, Toscana, Italia, død 12. oktober 2006 i Roma, Italia) var en italiensk filmregissør, mest kjent for den kontroversielle politiske krigsfilmen Kampen om Algerie fra 1965.[8]

Gillo Pontecorvo
Gillo Pontecorvo.jpg
FødtGilberto Pontecorvo
19. nov. 1919[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Pisa[5]Rediger på Wikidata
Død12. okt. 2006[1][2][3][6]Rediger på Wikidata (86 år)
Roma[7]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filmregissør, skuespiller, manusforfatter, komponistRediger på Wikidata
Søsken Guido Pontecorvo, Bruno PontecorvoRediger på Wikidata
Barn Marco PontecorvoRediger på Wikidata
Nasjonalitet Italia (19462006), Kongedømmet Italia (19191946)Rediger på Wikidata
Utmerkelser Storkors av Republikken Italias fortjenstordenRediger på Wikidata

Pontecorvo var sønn av en framstående jødisk forretningsmann og yngre bror av det internasjonalt anerkjente fysikeren Bruno Pontecorvo. Han studerte naturvitenskap i skolen og oppnådde en grad i kjemi ved Universitetet i Pisa. Det var der som han først kom i kontakt med politisk opposition i form av venstreorienterte studenter og forelesere. I 1938 kort etter avgangseksamen og stilt ovenfor voksende antisemitisme flyktet han till Frankrike, der han fant seg arbeid som journalist og korrespondent for de italienske avisene La Repubblica og Paese Sera.

I Paris engasjerte Pontecorvo seg i filmverdenen, inledningsvis med korte dokumentarfilmer, og etterhvert narrative filmer. Han ble assistent for den nederlandske dokumentarfilmskaperen Joris Ivens, og franksmannen Yves Allégret. Pontecorvo regisserte sin første spillefilm, Den store blå vegen, i 1957. Internasjonal oppmerksomhet fikk han med holocaust-dramaet Kapò i 1959.

FilmografiRediger

  • 1957 – Den store blå vegen (La grande strada azzurra)
  • 1960 – Kapò
  • 1966 – Kampen om Algerie (La battaglia di Algeri)
  • 1969 – Brenn Queimada! (Queimada!)
  • 1970 – Ogro

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Gran Enciclopèdia Catalana, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0052061[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Artists of the World Online, AKL Online kunstner-ID a3c8026b-1ed4-4e0b-b7e9-f5b902b659e9[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Filmportal.de, Filmportal-ID 541da44e436640b3a60b91da4bd67178, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 30. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ «Store norske leksikon» (norsk). Besøkt 31. januar 2016. 

Eksterne lenkerRediger