Fritiof Nilsson Piraten

svensk forfatter

Fritiof Nilsson Piraten, egentlig Nils Fritiof Adam Nilsson (født 4. desember 1895 i Vollsjö i Färs härad i Skåne, død 31. januar 1972 i Malmö) var en svensk forfatter og advokat.

Fritiof Nilsson Piraten
Født4. des. 1895[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Vollsjö församling[1]
Død31. jan. 1972[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (76 år)
Malmö
Malmö kommune
Beskjeftigelse
Utdannet vedLunds universitet (–1914*)[1]
NasjonalitetSverige
GravlagtRavlunda kirke[5]
UtmerkelserDoblougprisen (1965)
De Nios Stora Pris (1949)
Gustaf Fröding-stipendet (1957)

Nilsson er blant annet kjent for sin debutroman Bombi Bitt och jag (1932). Han mottok De Nios Stora Pris 1949 og Gustaf Fröding-stipendet 1957.

Bibliografi Rediger

  • Bombi Bitt och jag, 1932
  • Bock i örtagård, roman, 1933
  • Småländsk tragedi, 1936
  • Bokhandlaren som slutade bada, roman, 1937 (Filmatisert i 1969)
  • Historier från Färs, novellsamling, 1940
  • Tre terminer, roman, 1943
  • Bombi Bitt och Nick Carter, roman, 1946
  • I Österlen, bilderbok, 1953
  • Vänner emellan, 1955
  • Flickan med bibelspråken, 1959
  • Millionären och andra historier, 1965
  • Historier från Österlen, 1972
  • Medaljerna, 1973
  • Bombi Bitt och hans mor, 1974
  • Levande bilder, 1980

Priser Rediger

Piratensällskapet og Piratenpriset Rediger

Det såkalte Piratensällskapet, som ble innstiftet i 1982 for å fremme kunnskap om forfatteren Fridtjof Nilsson Piraten og hans bøker, deler ut «Piratenpriset» i slutten av juli hvert år, samtidig som Kiviks marknad pågår.[6]

Referanser Rediger

  1. ^ a b c d Svenskt biografiskt lexikon, «N Fritiof A Nilsson», Svensk biografisk leksikon-ID 8945[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, oppført som Nils Fritiof Adam Nilsson, BNF-ID 12323255x[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 8821627, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Nationalencyklopedin, NE.se-ID fritiof-nilsson-piraten, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ kulturgravar.se, «Ravlunda kyrkogård: Fritjof Nilsson Piraten», YouTube-videoidentifikator qPiuwFqU9fo, besøkt 17. november 2019[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Thunberg, Karin (12. juli 2009). «Kiviks marknad en trestegsraket». Svenska Dagbladet (svensk). ISSN 1101-2412. Besøkt 16. juli 2023. «Sommar är marknadsdags , just nu på skånska Österlen. Men först, till och med före sillen och den lunchsnaps som morgondagen tvivelsutan kräver, samlas svensk berättarkonst strax ovanför hamnen i Kivik. Fritiof Nilsson Piraten står där redan, i form av en staty. Nu får han sällskap av Torgny Lindgren, han som tilldelas årets Piratenpris med juryns motivering ”för en berättarkonst där det höga och det låga, det breda och det smala, sitter till bords tillsammans, och skålar med varandra, allt i Piratens anda”.»