Frans G. Bengtsson

Frans Gunnar Bengtsson (født 4. oktober 1894, død 19. desember 1954) var svensk poet og forfatter.

Frans G. Bengtsson
Frans G. Bengtsson.jpg
Født4. oktober 1894[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Tåssjö församlingRediger på Wikidata
Død19. desember 1954[1][2][4][5]Rediger på Wikidata (60 år)
RibbingsforsRediger på Wikidata
Gravlagt Lyrestads church[6]Rediger på Wikidata
Søsken Bengt BengtssonRediger på Wikidata
Utdannet ved Lunds universitetRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Oversetter, lyriker[3], sjakkspiller, essayist, skribent[3], biografRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
MorsmålSvensk
SpråkSvensk[7]
Medlem av Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitets AkademienRediger på Wikidata
Utmerkelser De Nios Stora Pris (1945)Rediger på Wikidata
SjangerFortellende lyrikk
IMDbIMDb

Frans G. Bengtsson ble født i 1894 på godset Rössjöholm i Tossjö utenfor Ängelholm. Hans far, Sven Bengtsson, arbeidet som forvalter på godset. I 1920 tok Bengtsson eksamen i filosofi ved Lunds universitet og i 1923 gav han ut sin første diktsamling.

I 1939 giftet han seg med Gerda Fineman, en sekretær på det forlaget som ga ut bøkene hans.

Bengtsson begynte som poet, men gikk etter hvert mer over til å skrive essayer. Hans store historiske og litterære kunnskaper og utsøkte stilistiske innsikt bidro til å gjøre såvel hans essay som romaner meget leseverdige

Blant hans fremste verk kan nevnes Karl XII:s levnad, og Röde Orm. Spesielt Røde Orm, som den heter i norsk utgave i 1947, leses den dag i dag. Den er senere kommet i nye opplag, både billigbok og bokklubb-bok og også som lydbok. Den er filmatisert i den amerikanske filmen Langskipene. I årene 1998-2003 utga Charlie Christensen, kjent fra serien om Arne And, romanen som tegneserie i fire album, siden samlet i en bok med et nytt forord skrevet av historikeren Peter Englund.[8]

BibliografiRediger

Poesi, essays og romanerRediger

  • Tärningskast (poesi, 1923)
  • Legenden om Babel (poesi, 1925)
  • Litteratörer och militärer (essayer, 1929)
  • Silversköldarna (essayer, 1931)
  • De långhåriga merovingerna (essayer, 1933)
  • Karl XII:s levnad (roman, 2 band, 1935-36)
  • Sällskap för en eremit (essayer, 1939)
  • Röde Orm (roman, 2 bind, 1941-45)
  • För nöjes skull (essayer, 1947)
  • Dikter (1950)
  • Tankar i gröngräset (essayer, 1953)
  • Den lustgård som jag minns (essayer, 1955)
  • Samlade skrifter (10 bind, 1950-55)

PosthumtRediger

  • Folk som sjöng, och andra essäer (1955)
  • Konsten att läsa (1960)
  • Lycklig resa (1960)
  • Inför kvinnan ställd : efterlämnade dikter (1964)
  • Breven till Tristan (1985)
  • Äreräddning för Campeadoren (essayer, 1986)
  • Valfrändskaper (artikler i Svensk Uppslagsbok) (1989)
  • Fyra texter om liv och läsning (1991)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Frans Gunnar Bengtsson, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Frans-Gunnar-Bengtsson, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
  3. ^ a b c The Fine Art Archive, cs.isabart.org, abART person-ID 144914, besøkt 1. april 2021
  4. ^ a b Proleksis Encyclopedia, oppført som Frans Gunnar Bengtsson, Proleksis enciklopedija ID 10926
  5. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Frans Gunnar Bengtsson, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id bengtsson-frans-gunnar, besøkt 9. oktober 2017
  6. ^ gravar.se
  7. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb120524738; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 120524738.
  8. ^ Røde Orm: I Vesterled og østerled Arkivert 18. desember 2008 hos Wayback Machine., seriejournalen

Eksterne lenkerRediger