Franka Potente

tysk skuespiller

Franka Potente (født 22. juli 1974 i Dülmen i Nordrhein-Westfalen) er en tysk skuespillerinne. Hennes italienske etternavn stammer fra hennes sicilianske tippoldefar. Hun opptrådte første gang i Nach Fünf im Urwald (1995), en tysk romantisk komedie, og fikk særlig kritisk anerkjennelse for sin hesblesende framføring i den svært innovative filmen Løp, Lola, løp! (originaltittel Lola rennt, 1998) hvor et heftig skinnende rødt hår ble filmens varemerke. Potente mottok Tysklands høyeste film- og fjernsynsutmerkelse for denne filmen og for fjernsynsfilmen Opernball (1995) av Urs Egger basert på en roman fra samme år av den østerrikske forfatteren Josef Haslinger. Etter et halvt tiår med flere meget roste tyske filmer fikk hun oppmerksomhet fra Hollywood ved framstillingen av rollen som Barbara Buckley i Blow (2001) og den kvinnelige hovedrollen sammen med Matt Damon i Hvem var Jason Bourne (originaltittel The Bourne Identity, 2002). Hun har også hatt en rekke ledende roller i lavbudsjettfilmer som store internasjonale populærfilmer, fra romantiske komedier til thrillere.

Franka Potente
MJK 335110 Franka Potente (NRW-Empfang, Berlinale 2019).jpg
Født22. juli 1974[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (46 år)
Münster[5]Rediger på Wikidata
Ektefelle Derek Richardson (2012–)Rediger på Wikidata
Partner(e) Tom TykwerRediger på Wikidata
Utdannet ved Lee Strasberg Theatre and Film Institute, Otto-Falckenberg-SchuleRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Manusforfatter, skribent, filmskuespiller, filmregissør, sanger, stemmeskuespiller[6]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
Utmerkelser German Film Award, Bayerns fjernsynspris (1998)[7]Rediger på Wikidata
Aktive år1995
IMDbIMDb

FilmografiRediger

År Film Originaltittel Rolle
2006 Che Tamara Bunke
2005 Elementarteilchen Annabelle
2004 Blueprint
2004 Creep Kate
2004 Gåten Jason Bourne The Bourne Supremacy Marie
2003 Anatomie 2
2002 Hvem var Jason Bourne The Bourne Identity Marie Kreutz
2002 Try 17 Try Seventeen
2001 Blow Barbara Buckley
2001 Storytelling Editor
2000 Anatomi Anatomie Paula
2000 Downhill City Peggy
2000 Krigeren og keiserinnen Der Krieger und die Kaiserin Sissi
1998 Bin ich Schön? Linda
1998 Løp Lola løp Lola Rennt! Lola
1997 Coming In Nina
1997 Opernball Gabrielle
1996 Nach Fünf im Urwald

UtmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 123298415, besøkt 21. juli 2015
  2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id potente-franka, besøkt 9. oktober 2017
  3. ^ Munzinger-Archiv, Munzinger IBA 00000022740, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ FemBio, FemBio-ID 22343, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014
  6. ^ Deutsche Synchronkartei, Deutsche Synchronkartei dubbing voice actor ID 1033, besøkt 18. mars 2021
  7. ^ www.stmwi.bayern.de, besøkt 22. juni 2019

Eksterne lenkerRediger