Ferry Sikla

tysk skuespiller
Ferry Sikla
Ferry Sikla by Alexander Binder.jpg
Ferry Sikla fotografert av Alexander Binder
Født11. mars 1865[1][2][3]Rediger på Wikidata
HamburgRediger på Wikidata
Død8. februar 1932[1][2][3]Rediger på Wikidata (66 år)
DresdenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Teaterskuespiller, filmskuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata

Ferry Sikla, født Ferry Sykla, (født 11. mars 1865 i Hamburg, død 8. februar 1932 i Dresden) var en tysk skuespiller.

BiografiRediger

Sikla var utdannet gullsmed, og lot seg utdanne til sanger. I 1885 hadde han sin debut på teateret. Kort etter gjorde han karriere ved Residenztheater Berlin. Han hadde mange roller som komediant i boulevardstykker. I 1912 overtok Sikla som leder for teateret.

I 1914 deputerte Sikla i filmen, i Die falsche Zaza. De følgende år opptrådte han i en rekke stumfilmer, gjerne som godt situert onkel, bankier, kommersråd eller annen velhavende borger. Mange ganger spilte han sammen med, eller under regi av, Ernst Lubitsch, for eksempel i 1918 i Der Rodelkavalier, Das Mädel vom Ballett og Der Fall Rosentopf. I Lubitschs komedie Ich möchte kein Mann sein i 1918 opptrådte han som Ossis onkel, spilt av Ossi Oswalda. De to eneste lydfilmene Die Firma heiratet (1930) og Der Liebesarzt (1931) markerte Siklas avskjed med filmen.

Senere var han med i operetteoppsetninger på Rotterbühne i Berlin, en sammenslutning av flere boulevardteatre, og ved siden av opptrådte han også i Theater des Westens.

FilmografiRediger

  • 1921: Der Graf von Cagliostro
  • 1921: Das neue Paradies
  • 1921: Nachtbesuch in der Northern-Bank
  • 1921: Kaschemmenadel
  • 1921: Wie das Mädchen aus der Ackerstraße die Heimat fand
  • 1922: Lebenshunger
  • 1923: Die blonde Geisha
  • 1923: Livets karusell
  • 1923: Die letzte Sensation des Zirkus Farini / Der Tiger des Zirkus Farini
  • 1923: Das Paradies im Schnee
  • 1923: Tragödie der Liebe
  • 1923: Alles für Geld
  • 1925: Komödianten
  • 1926: Die drei Mannequins
  • 1926: Die Kleine vom Varieté
  • 1927: Gefährdete Mädchen / Was weißt Du von der Liebe
  • 1927: Wolga-Wolga
  • 1927: Herkules Maier
  • 1928: Unfug der Liebe
  • 1929: Jennys Bummel durch die Männer
  • 1930: Zapfenstreich am Rhein
  • 1930: Die Firma heiratet
  • 1931: Der Liebesarzt

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, GND-ID 106098671X, besøkt 17. oktober 2015
  2. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 15589091p
  3. ^ a b Filmportal.de, Filmportal-ID 0d3c7b4f1da4496683a04e85667cb088, besøkt 9. oktober 2017

Eksterne lenkerRediger