Ernst Udet

Ernst Udet
Bundesarchiv Bild 146-1984-112-13, Ernst Udet.jpg
Ernst Udet som generaloberst i Luftwaffe 1940
Født26. april 1896[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Keiserriket Tyskland Frankfurt am Main
Død17. november 1941[1][6][2][3]Rediger på Wikidata (45 år)
Nazi-Tyskland Berlin
Gravlagt InvalidenfriedhofRediger på Wikidata
Partner(e) Ehmi BesselRediger på Wikidata
Barn Dinah HinzRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Flyger, offiser, skuespiller, flygeress, forfatter, jagerflyver, politikerRediger på Wikidata
Parti Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (1933–)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Det tyske riketRediger på Wikidata
Utmerkelser Pour le Mérite, Jernkorsets ridderkorsRediger på Wikidata
TroskapKeiserriket Tyskland Det tyske keiserriket (til 1918)
Nazi-Tyskland Tyskland
VåpenartLuftwaffe
Tjenestetid1914 - 1918,
1935 - 1941
Deltok iFørste verdenskrig, andre verdenskrig
IMDbIMDb

Ernst Udet (født 26. april 1896 i Frankfurt am Main, død 17. november 1941 i Berlin) var en tysk flykonstruktør, jagerpilot og flyveress, og deltager i første verdenskrig med rang av oberleutnant.

Liv og karriereRediger

 
Udet som tysk militærpilot på en håndkolorert versjon av et portrettfoto fra 1918
 
Fra begravelsen etter Udets selvmord i 1941

Første verdenskrigRediger

Under sin oppvekst var fly hans store interesse. I 1915 tok han flysertifikatet for sivil luftfart, og den 4. september 1915 trådte han inn som pilot ved 206. artilleriavdeling. Den første tjenesten var relativt ufarlig, men det var et annet tilfelle da han ble overført til 68. feltflyavdeling i Habsheim. I desember samme år kjempet han sin første kamp i luften. I november 1917 fikk han tildelt ridderkors av Manfred von Richthofen, og samtidig overført til 1. jagerskvadron. Da første verdenskrig var over hadde Udet lyktes i å skyte ned 62 fiendtlige fly og han ble blant annet belønnet med utmerkelsen Pour le Mérite.

MellomkrigstidenRediger

Hermann Göring var veldig opptatt av å få Udet inn i det nasjonalsosialistiske partiet, men Udet selv var ikke interessert. Først etter et tilbud om å få to amerikanske fly til rådighet for hans produksjonsvirksomhet og eksperimentering, ble han medlem av NSDAP. Medlemskapet ble en realitet i 1933, da han kom tilbake fra USA hvor han hadde kjøpt to fly. I denne perioden er Udet mest kjent for utviklingen av jagerbomberen Junkers Ju 87 (Stuka), som det ble mange av i begynnelsen av andre verdenskrig.

I mellomkrigstiden prøvde Udet seg som en kunstflyver og tok del i en rekke filmer. Han var meget talentfull og dumdristig. Under flyging kunne han for eksempel ta opp et halstørkle fra bakken med den ene vingen, utføre en loop og deretter lande flyet med motoren avslått under hele manøveren. Det bør nevnes at han alltid drakk et stort glass brennevin før sine flyginger. I 1935 ble han oberst i det nye tyske luftvåpenet (Luftwaffe) samtidig som han ble utnevnt til inspektør for jager- og bombefly. I 1936 ble han utnevnt av Hermann Göring til å lede den tekniske avdelingen i Reichsluftfahrtministerium. I april 1937 ble han utnevnt til generalmajor og allerede i november 1938 ble han generalløytnant. Etter kampen mot Frankrike i 1940 ble han forfremmet til generaloberst.

Udet var mannen som fant på taktikken som ledet frem til stupbomberen. Han var en bonde, og til tross for ekteskap var hans forbruk av alkohol stort. Flere filmopptak ble gjort i samarbeid med Leni Riefenstahl, blant annet på Grønland. I perioden beskjeftiget Udet seg med utvikling og bygging av forskjellige flytyper, dette til tross for forbudet i Versaillestraktaten.

Under andre verdenskrigRediger

Ledelsen i luftfartsministeriet var hardhendt mot Udet, og han begynte å misbruke medisinen Pervitin. I oktober 1941 deltok Udet for siste gang på et møte i luftfartsministeriet. Om morgenen den 17. november 1941 begikk han selvmord ved å skyte seg selv.[8] Saken ble holdt skjult for offentligheten, og den offisielle dødsårsaken ble gitt til å være «omkommet i flyulykke». Udet fikk heltebegravelse med deltagelse av Hitler og andre overordnede i det nasjonalsosialistiske styret.

FilmografiRediger

  • (1929) Det hvite helvete
  • (1930) Stürme über dem Mont Blanc
  • (1930) Fremde Vogel über Afrika
  • (1933) S.O.S. Eisberg
  • (1935) Wunder des Fliegens: Der Film eines deutschen Fliegers

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 9. apr. 2014
  2. ^ a b Store norske leksikon, Ernst Udet, Ernst_Udet
  3. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Ernst Udet, udet-ernst
  4. ^ Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Ernst Udet, 00000001242
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 10. des. 2014
  6. ^ Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb14938663c
  7. ^ Gemeinsame Normdatei, 30. des. 2014
  8. ^ 17. November 1941 - Generaloberst Ernst Udet erschießt sich WDR.de, 17. november 2006 (På tysk)

Eksterne lenkerRediger