Åpne hovedmenyen
Erling Indreeide
Født20. april 1945 (74 år)
Beskjeftigelse Skribent, lyriker
Nasjonalitet Norge

Erling Indreeide (født 20. april 1945 fra Eidsdal i Norddal kommune) er en norsk lyriker, dramatiker og psykolog. Han er utdannet fra psykolog ved universitetet i Oslo.[1]

Indreeide debuterte som forfatter i 1972 med diktsamlingen Trakter. I 2004 ble han tildelt Melsom-prisen for essaysamlingen. Om denne boken uttalte juryen: «Det går lang tid mellom kvar gong norske lesarar får ei så reflektert, velskriven og utfordrande bok å bryne tanken på. Det er tenking lesaren blir presentert, ikkje synsing eller meiningsproduksjon... Dette er skrivekunst som gjer den som går inn i teksta til eit klokare menneske.»

Indreeide speiler i sitt forfatterskap den demografiske omveltningen som skjedde da utkantungdom i stort antall tok høyere utdanning på 1960-tallet og utover. Forfatterskapet har selvbiografiske, vitenskapskritiske og språkfilosofiske innslag. Diktningen reflekterer også over tradisjonstap og modernitetsdyrkelse, i likhet med William Blake som han gjendiktet. Debutboken reflekterte også tidstypisk venstrepopulisme. I formen er Indreeide modernistisk, uten å sky enderim og faste rytmer, ifølge Øystein Rottem også med tydelige likhetstrekk med norrøn poesi.[2]

BibliografiRediger

  • 2014 Infinitivsmerke dikt
  • 2012 Vi er presens dikt
  • 2006 Langrenn – dikt
  • 2003 Utdrag frå Mistru den som ikkje er nostalgisk m. merknader Om det forgjorte – essays
  • 2002 Om det monstrøse – essays
  • 2001 Tann for auge og andre reiser – dikt
  • 1996 Adam og Eva. Ei kjærleikssoge – musikkdrama i fire deler
  • 1995 Dikt i utval
  • 1994 Gud til nytte – dikt
  • 1993 Reiser seg og går – fortelling
  • 1992 Bilde og bein – dikt
  • 1990 Eplekosmos – dikt for barn, illustrert av Fam Ekman
  • 1988 I magen på gamle tre – dikt
  • 1987 Vinkel i vind – dikt
  • 1983 Vegar, vatn og fjell – dikt
  • 1979 Sant nok – dikt
  • 1972 Trakter – dikt

GjendiktningRediger

Priser og utmerkelserRediger

  • 2004 Melsom-prisen for Utdrag frå Mistru den som ikkje er nostalgisk m. merknader Om det forgjorte

ReferanserRediger

  1. ^ Storfjordnytt 5. juni 2014.
  2. ^ Øystein Rottem (1998) «Sentrum og periferi : Erling Indreeide: «Alt som er, er arr av det som har vore»» – i: Norges litteraturhistorie: Vår egen tid : 1980-1998, s. 305-309 – Cappelen, Oslo.

KilderRediger

 Denne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)