Anodisering

(Omdirigert fra «Eloksering»)

Anodisering er en overflatebehandling som forbedrer et metalls beskyttelse mot korrosjon, og er hovedsakelig brukt på aluminium og magnesium. Prosessen foregår ved at metallet oksideres i en syreelektrolytt slik at man oppnår en hard og tykkere oksid som tåler slitasje bedre og gir beskyttelse mot korrosjon. Anodisering av aluminium kalles også eloksering (eloksal, elektrisk oksidert aluminium).[1]

Anodiserte karabinkroker.
Anodisert Apple Ipod Mini

Aluminium rediger

Aluminium anodiseres i en syre (vanligvis svovelsyre eller kromsyre). Delen blir deretter skylt i vann. Overflaten er nå svært humpete (nesten porøs), og hvis man ønsker kan delen farges ved å dyppe den i en pigmentløsning. Overflaten forsegles så ved å dyppe delen i avionisert vann. Til slutt tørkes delen under varme, for eksempel i en ovn.

Rent aluminium har et oksidlag på omtrent 10 nm (0,01 mikroner) som øker til mellom 5 og 25 mikroner etter anodisering. Ved anodisering av aluminium skjer følgende reaksjon:

2 Al + 3 H2O → Al2O3 + 3 H2

Anodisert aluminium brukes blant annet som materiale for bygningsfasader, vindusrammer, butikkinnredning, seilbåtmaster og foringsrør.

Referanser rediger