Edwidge Danticat

amerikansk skribent

Edwidge Danticat (født 19. januar 1969 i Port-au-Prince, Haiti) er en haitisk-amerikansk forfatter av romaner og noveller.

Edwidge Danticat
Edwidge Danticat by David Shankbone.jpg
Født19. jan. 1969[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (52 år)
Port-au-Prince, Haiti[5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent[6], romanforfatter[6], barnebokforfatterRediger på Wikidata
Utdannet ved Brown University[5], Barnard College[5], Clara Barton High School[5]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet USA, HaitiRediger på Wikidata
SpråkEngelsk[7]
Medlem av Alpha Kappa AlphaRediger på Wikidata
Utmerkelser
9 oppføringer
The MacArthur Fellows Program (2009)[8], Langston Hughes Medal (2011)[9], The Story Prize (2004)[10], Anisfield-Wolf Book Award (2005)[11], American Book Awards (1999)[12], Prix Carbet de la Caraïbe et du Tout-Monde (1999)[13], National Book Critics Circle Award (2008)[12], Neustadtprisen (2018)[12], Vilcek Prize (2020)[12]Rediger på Wikidata
SjangerNovelle
Debuterte1994
Aktive år1994
IMDbIMDb

Edwidge Danticat leser fra sin bok på Brooklyn Book Festival i september 2012. Til venstre i bildet sees hennes forlegger Johnny Temple. Fotograf: edittrix.

I forfatterskapet hennes er det visse temaer hun ofte vender tilbake til: nasjonal identitet, migrasjon, forholdet mellom mødre og døtre, og flyktningepolitikk.[14]

BibliografiRediger

Romaner, reiseskildringer m.v.Rediger

  • 1994 – Breath, Eyes, Memory (roman)[15]
  • 1996 –Krik? Krak! (fortellinger)
  • 1998 –The Farming of Bones (roman)
  • 2002 – Behind the Mountains (ungdomsroman som ble utgitt i First Person Fiction-serien)
  • 2002 – After the Dance: A Walk Through Carnival in Jacmel, Haiti (reiseskildring)
  • 2004 – The Dew Breaker («novel-in-stories»)
  • 2005 – Anacaona: Golden Flower, Haiti, 1490 (ungdomsroman som ble utgitt i The Royal Diaries-serien)
  • 2007 – Brother, I'm Dying (erindringsbok/samfunnskritisk skrift)
  • The Butterfly's Way (antologiredaktør)
  • 2010 – Create Dangerously: The Immigrant Artist at Work (essaysamling)
  • 2011 – Tent Life: Haiti (bidrag til essaysamling sammen med flere andre forfattere)
  • 2011 – Haiti Noir (antologiredaktør)
  • 2011 – Best American Essays (antologiredaktør)
  • 2013 – Claire of the Sea Light (roman)
  • 2015 – Mama's Nightingale (bildebok)
  • 2015 – Untwine (ungdomsroman)
  • 2017 – The Art of Death (biografi)

NovellesamlingerRediger

Litterære priserRediger

Danticat har mottatt en rekke priser for sin litteratur. Hun har også blitt utnevnt til æresdoktor ved flere universiteter. Tidsskriftet Harper's Bazar utropte henne til "1 of 20 people in their twenties who will make a difference" (norsk: «en av 20 personer i tyveårene som vil utgjøre en forskjell i verden», og The New York Times Magazine skrev at hun var én av de "30 under 30" personene som man burde følge med på videre. Hun ble hyllet som en av de "15 Gutsiest Women of the Year" («15 modigste kvinnene i året som gikk») av Jane magazine.

  • 1994 – Fiction Award The Caribbean Writer
  • 1995 – Woman of Achievement Award, Barnard College
  • Pushcart Short Story Prize for "Between the Pool and the Gardenias"
  • National Book Award nomination for Krik? Krak!
  • 1996 – Granta magazine's Best Young American Novelists
  • Lila-Wallace-Reader's Digest Grant
  • 1999 – American Book Award for The Farming of Bones
  • The International Flaiano Prize for literature
  • The Super Flaiano Prize for The Farming of Bones
  • 2005 – The Story Prize for The Dew Breaker
  • 2005 – Anisfield-Wolf Book Award for "The Dew Breaker"
  • 2007 – Nominert til National Book Award (USA) for Brother, I'm Dying
  • 2007 – The National Book Critics Circle Award for Brother, I'm Dying
  • 2008 – Dayton Literary Peace Prize for Brother, I'm Dying
  • 2009 – MacArthur Fellows Program Genius-stipendet
  • 2011 – Langston Hughes Medal, City College of New York
  • 2011 – OCM Bocas Prize for Caribbean Literature for Create Dangerously
  • 2012 – Smith College Honorary Degree
  • 2013 – Yale University Honorary Degree
  • 2014 – «shortlisted» til prisen Andrew Carnegie Medal for Excellence in Fiction, for Claire of the Sea Light
  • 2017 – Honorary Doctor of Letters (DLitt) degree from the University of the West Indies Open Campus
  • 2017 – Neustadt International Prize for Literature for 2018 (USA)[15]

ReferanserRediger

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Edwidge-Danticat, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 28. april 2014
  3. ^ Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 249290, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6x99p00, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ a b c d www.theguardian.com, besøkt 13. mai 2017
  6. ^ a b www.graywolfpress.org, besøkt 13. mai 2017
  7. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb125106512; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 125106512.
  8. ^ www.macfound.org, besøkt 9. oktober 2016
  9. ^ www.ccny.cuny.edu, besøkt 9. oktober 2016
  10. ^ www.thestoryprize.org, besøkt 9. oktober 2016
  11. ^ www.anisfield-wolf.org, besøkt 9. oktober 2016
  12. ^ a b c d Île en île author ID danticat
  13. ^ tout-monde.com
  14. ^ BookBrowse. «Edwidge Danticat author interview». BookBrowse.com. Besøkt 24. juli 2018. 
  15. ^ a b «Edwidge Danticat is 2018 Winner of Prestigious Neustadt International Prize for Literature - The Neustadt Prize». The Neustadt Prize (engelsk). 9. november 2017. Besøkt 24. juli 2018. 

Eksterne lenkerRediger


 Denne litteraturrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.