Durs Grünbein

Durs Grünbein
Durs Grünbein (45001770952) (cropped).jpg
Født9. oktober 1962[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (58 år)
Dresden[5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent[6], oversetter, lyriker, universitetslærerRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
Medlem av Sächsische Akademie der Künste, Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, Akademie der Künste BerlinRediger på Wikidata
Utmerkelser
13 oppføringer
Georg Büchner-prisen (1995), stort fortjenstkors med stjerne av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden (2009), Pour le Mérite for vitenskap og kunst (2008), Samuel Bogumil Lindes pris (2009), Berlin litteraturpris (2006), Friedrich Nietzsche Prize (2004), Nicolas-Born-Preis für Lyrik (1993), Peter-Huchel-Preis (1995), Tomas Tranströmerprisen (2012), Friedrich-Hölderlin-Preis (2005), Bremen litteraturpris (stipend) (1992), Zbigniew Herbert International Literary Award, Literaturpreis der Universitätsstadt Marburg und des Landkreises Marburg-Biedenkopf (1992)Rediger på Wikidata

Durs Grünbein (født 9. oktober 1962 i Dresden) er en tysk poet som har bodd i Berlin siden 1985.[7]

Grünbein er hyllet som den mest betydningsfulle og suksessrike poet som har kommet fra det tidligere Øst-Tyskland, og hans arbeid har blitt tildelt mange store tyske litterære priser, blant annet den høyeste, Georg-Büchner-Preis, som han vant i 1995.[8] Dt samme året vant han også Peter Huchel-prisen for poesi.[9]

BibliografiRediger

  • Grauzone morgens (1988)
  • Schädelbasislektion (1991)
  • Falten und Fallen (1994) Gedichte, Suhrkamp Verlag ISBN 3-518-40570-5
  • Den teuren Toten
  • Nach den Satiren
  • Erklärte Nacht (2002)
  • On Snow (Vom Schnee, 2003)
Bøker oversatt til engelsk

ReferanserRediger

  1. ^ Kritisches Lexikon der Gegenwartsliteratur, Kritisches Lexikon der Gegenwartsliteratur ID 16000000189
  2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id grunbein-durs, besøkt 9. oktober 2017
  3. ^ Munzinger-Archiv, Munzinger IBA 00000021605, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ Filmportal.de, Filmportal-ID e14f5a406d07430c83525217d634586d, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 25. juni 2015
  7. ^ «Durs Grünbein - Professor of Poetry - Biography». The European Graduate School. Besøkt 26. mars 2013. 
  8. ^ «Georg-Büchner-Preis». Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung. Besøkt 26. mars 2013. 
  9. ^ «Literatur - Peter Huchel-Preis». SWR. Besøkt 26. mars 2013. 

Eksterne lenkerRediger