Åpne hovedmenyen

Doris Gercke

tysk skribent
Doris Gercke 2007

Doris Gercke (født 7. februar 1937 in Greifswald, Tyskland) er en tysk forfatter.

Etter å ha vært husmor i mange år, tok Gercke først da hun var i begynnelsen av førtiårene Abitur (eksamen artium). Deretter studerte hun rettsvitenskap. I 1988 utga hun sin første kriminalroman, hvor hun introduserte sin detektiv Bella Block. Serien er svært populær i Tyskland, og har vunnet flere priser. Bella Block er også heltinne i en serie hørespill og fra 1993 en rekke TV-serier for ZDF med Hannelore Hoger i hovedrollen. Gercke skriver også under pseudonymet Marie-Jo Morell. Hun bor i Hamburg.

Innhold

Bella Block-romaneneRediger

Gerckes detektiv, den vodkadrikkende, litteraturelskende litteraturviteren Bella Block, er ved begynnelsen av serien femtiårig kriminalkomissarin i Hamburg. Senere blir hun privatdetektiv og runder etterhvert seksti år. Bella Block har siden hun ble introdusert i Weinschröter, du mußt hängen i (1988) utviklet seg til en tysk kultfigur. Romanene om henne er kjente for sin samfunnskritiske innstilling og kompromissløse, underforståtte feminisme. Slik presenteres Bellas første framtreden i en anmeldelse av Gris, gris granne (1997), den norske oversettelsen av seriens første bok:

«Som en kombinert drømmeoppfyllelse for gammelfeminister og en elefant i «fittstimen» klamper hun avgårde til et møte med sine knusende underlegne (markerings-)kåte mannlige kolleger... Det gjøres ikke det ringeste forsøk på å forklare denne femtiårige, runde, gråhårede kvinnens skjebnesvangre tiltrekningskraft, den bare er der, slik en spinkel jentunge som Pippi Langstrømpe ubesværet løfter hesten sin med én hånd.»

Seriens indre kronologi følger ikke utgivelsesår.

BibliografiRediger

  • Weinschröter, du mußt hängen (1988) (Norsk: Gris, gris granne (1997)
  • Nachsaison (1989)
  • Moskau, meine Liebe (1989)
  • Der Krieg, die Pest, der Tod (1990)
  • Die Insel (1991)
  • Kinderkorn (1991)
  • Kein fremder Land (1993)
  • Versteckt (1993) – ungdomsbok
  • Ein Fall mit Liebe (1994)
  • Auf Leben und Tod (1995)
  • Tschingis Khans Tochter (1996)
  • Eisnester (1993) – dikt
  • Der Tod ist in der Stadt (1998)
  • Die Frau vom Meer (2002)
  • Das Gipfeltreffen (2000)
  • Duell auf der Veddel (2001)
  • Die schöne Mörderin (2001)
  • Für eine Handvoll Dollar (2001) – barnebok
  • Bella Ciao (2002
  • Milenas Verlangen (2002) – under pseudonymet Marie-Jo Morell
  • Berlingers Auftrag (2003) – under pseudonyment Marie-Jo Morell
  • Schlaf, Kindchen, schlaf (2004)
  • Georgia (2006)

PriserRediger

KilderRediger

  • Tysk Wikipedia
  • «En grisehistorie», Skyggespill nr. 1-2 2001 (anmeldelse)
  • Elin Nesje Vestli: «Auf die Geschichte projiziert: Doris Gerckes Bella-Block-Romane», Modi operandi: Perspektiver på kriminallitteratur, redigert av Eva Lambertsson Björk, Karen Patrick Knutsen og Elin Nesje Vestli, Høgskolen i Østfold, 2003

Eksterne lenkerRediger