Diskusjon:Nelson Mandela

Siste kommentar: for 1 år siden av InternetArchiveBot i emnet Endret eksterne lenker
Anbefalt artikkel Nelson Mandela er en anbefalt artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt ansett av brukere på Wikipedia som spesielt velskrevet, lesverdig og til inspirasjon for andre artikler.


Wikipedia Nelson Mandela har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 29, 2008.
Wikipedia Nelson Mandela har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 25, 2010.
Underprosjektets logo
Sør-Afrikas flagg
Artikkelen Nelson Mandela er del av underprosjektet Afrika, som søker å øke antall artikler relatert til Afrika og å utbedre kvaliteten på nye og eksisterende artikler så mye som mulig. Om du ønsker å bidra kan du for eksempel redigere denne artikkelen eller besøke prosjektsiden, hvor du kan slutte deg til prosjektet og se en liste over oppgaver som må gjøres. Denne siden inngår i arbeidet med Sør-Afrika.
Anbefalt artikkel AA Denne artikkelen har blitt vurdert til å være på anbefalt-nivå på kvalitetsskalaen.
Topp Denne artikkelen er av topp prioritet innen sitt emne.

Språk rediger

Noen som vet hvilket språk Mandela snakket? Alexanderkg 27. jan 2007 kl. 21:10 (CET)

Xhosa. Kjetil r 27. jan 2007 kl. 21:31 (CET)

Punkter til anbefalt rediger

Introduksjonen bør utvides, ser for meg ut som introen på enwiki får med seg det vesentligste, tror mye kan taes derfra. mvh - Ulf Larsen 12. nov 2007 kl. 06:39 (CET)

Det er fikset. Noe mer? Mvh --MHaugen 12. nov 2007 kl. 09:50 (CET)

Avsnittet motstandskamp er bra, men jeg syns det er vel mye ANC og ikke så mye Mandela. Vel er han sentral i kampen for flertallsstyre i landet, men det bør vel fokuseres på hans rolle og mer bruke ANC som bakteppe hvor nødvendig, dvs for å forklare de handlinger han gjør og de valg han tar. mvh - Ulf Larsen 12. nov 2007 kl. 14:30 (CET)

Setning som ikke gir mening:

«Mandelas lederskap i forhandlingene, foruten at hans forhold til president de Klerk ble anerkjent da de sammen fikk Nobels fredspris i 1993.»

Avsnittet om privatliv bør vel med fordel utvides noe, både fordi hans 2. kone har vært så sentral og fordi hun tydeligvis mildt sagt har gjort livet vanskelig for han... Hans tredje kone er jo også en interessant person og forholdet bør få et par linjer mer.

Elles synes jeg det gjerne kan nevnes noe om Mandelas medvirkning til å løse problemet med rettergang etter Lockerbie-saken, dette har jo vært en verkebyll internasjonalt og viser vel litt av Mandelas dimensjoner i pragmatisk løsning av vanskelige konflikter. Men bevares, det ser bra ut og må gjerne gå til anbefalt. mvh - Ulf Larsen 12. nov 2007 kl. 15:10 (CET)

Enig, jeg utvidet de midterste seksjonene tidligere, men kan gjerne ta noen avsnitt i kveld om ønskelig, gjerne Lockerbie-biten. Når det gjelder setningen over, som jeg har formulert, vil jeg ikke si at den ikke gir mening, men det kan godt være at den kan bli bedre. Er det «hans forhold til» som du kanskje synes er vagt? --Finn Bjørklid 12. nov 2007 kl. 15:16 (CET)
Lockerbie og AIDS-biten er dekket. Se gjerne på min merking av lenker, den er gjerne radikal i førstningen. --Finn Bjørklid 12. nov 2007 kl. 22:07 (CET)

når det gjelder mandelas posisjon i motstandskampen før han ble fengslet, er det her vanskelig å avgjøre hva han spesielt sto for og hva anc sto for. han var en del av en sentral gruppe innen ANC og disse fokuserte på å komme frem til kollektive løsninger. intil han ble leder av MK (ancs væpna front) hadde han heller ingen fremtredende rolle i utad i denne grupperingen. de gangene han virkelig sto frem for første gang, var som leder og organiserer av MK, og i det at han sammen med Tambo ledet det første advokatfirma drevet av svarte i landet. kan prøve å få winnie mer inn i artikkelen, hun betø ganske mye som offentlig person, både på godt og vondt.--arne 13. nov 2007 kl. 11:44 (CET)

Om det er noe som fremdeles bør være med i denne artikkelen, er det Mandelas direkte relasjoner til Norge og den norske antiapartheid-virksomheten. Han besøkte jo landet flere ganger, også som presidet, og til og med i ens ærend å takke fo innsatsen i kampen mot apartheid. Dette er imidlertid noe jeg ikke vet så mye om, tror det står noe om saken i Linné Eriksens bok eller en av Tomm Kristianssens bøker.--arne 13. nov 2007 kl. 18:52 (CET)

Flagget rediger

Flagget i infoboks ved fødsel stemmer vel ikke helt. Det er det nåværende sør-afrikanske flagget, innført rundt 1994. Tidligere hadde Sør-Afrika et annet flagg. Det er vel standard her at land som forandrer flagget at flaget på det aktuelle tidspunktet - i dette tilfellet 1918 - er i bruk? Kronny (diskusjon) 30. jun 2013 kl. 21:10 (CEST)

Hei, det er bare å føye til årstall etter flaggmalen for å få flagget som var i bruk det året, for eksempel Profoss (diskusjon) 30. jun 2013 kl. 21:12 (CEST)

oppsiktsvekkende kategori? rediger

Vil det være vandalisme å legge til Kategori:Personer dømt for lovbrudd her? Uavhengig av hva vi måtte mene om lovene, satt han fengslet for brudd på dem. Kronny (diskusjon) 9. des. 2013 kl. 10:16 (CET)Svar

Slik jeg ser det brukes kategorien til personer som har blitt kjent for et lovbrudd. Jeg mener dermed det blir feil å legge inn denne kategorien. Lillingen (diskusjon) 9. des. 2013 kl. 10:47 (CET)Svar
En mer interessant opplysning om Mandela enn at han var «lovbryter» er at han satt Robben Island. Som dere sikkert har sett bruker enwp kategorien «Fanger på Robben Island», en kategori som på elegant vis formidler at biografien omhandler en lovbryter i anførselstegn. --Kaitil (diskusjon) 9. des. 2013 kl. 12:10 (CET)Svar

Førende? rediger

I teksten står det; «Før han ble president hadde han i en årrekke vært en av de førende antiapartheidaktivister i landet, og hadde sittet fengslet i 27 år, mye av tiden på Robben Island.»

Burde det ikke heller ha stått, «ledende» eller «toneangivende». Jeg opplever ihvertfall ordet «førende» som negativt ladet i en slik sammenheng.

Enig. Ser ut som en dårlig oversettelse. «Ledende» eller «toneangivende» er bedre norsk, det er heller ikke oppgitt kilde for uttrykket så da er det bare å endre. --Mvh Erik d.y. 3. okt. 2015 kl. 20:33 (CEST)Svar

Endret eksterne lenker rediger

Jeg har nettopp endret 7 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nelson Mandela. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. jul. 2017 kl. 18:14 (CEST)Svar

Endret eksterne lenker rediger

Jeg har nettopp endret 8 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nelson Mandela. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. aug. 2017 kl. 09:16 (CEST)Svar

Endret eksterne lenker rediger

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nelson Mandela. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. okt. 2017 kl. 01:27 (CEST)Svar

Endret eksterne lenker rediger

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nelson Mandela. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 8. apr. 2019 kl. 21:28 (CEST)Svar

Avvikende opplysninger om sønnens dødsår rediger

Det står i avsnittet "Fengsel" ("Robben Island") at dødsåret var 1971, i avsnittet "Familie og privatliv" ("Første ekteskap") at det var 1969. Kronny (diskusjon) 17. jul. 2020 kl. 23:03 (CEST)Svar

Endret eksterne lenker rediger

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nelson Mandela. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 21. jan. 2021 kl. 18:04 (CET)Svar

Endret eksterne lenker rediger

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nelson Mandela. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. mar. 2023 kl. 21:51 (CET)Svar

Tilbake til siden «Nelson Mandela».