Åpne hovedmenyen
Diana Wynne Jones
Født16. august 1934
London
Død26. mars 2011 (76 år)
Bristol
Søsken Ursula Jones
Utdannet ved St Anne's College
Beskjeftigelse Forfatter
Nasjonalitet Storbritannia
SpråkEngelsk
Utmerkelse Sølvgriffelen (1981), Guardian Children's Fiction Prize (1978)
SjangerFantastisk litteratur, barnebøker

Diana Wynne Jones (16. august 1934 - 26. mars 2011) var en engelsk forfatter fra London som hovedsakelig skrev romaner i sjangeren fantasy og fantastisk litteratur, både for barn og voksne.

Hennes romaner strakte seg fra muntre farseaktige situasjoner til skarpe sosiale observasjoner, og til vittige parodier på litterære former. Fremst blant de sistnevnte var Tough Guide to Fantasyland, dens fiktive ledsagere Dark Lord of Derkholm (1998) og Year of the Griffin (2000), som også var en nådeløs kritikk av den tradisjonell sjangeren sverd- og trolldom. Bøkene om Harry Potter har ofte blitt sammenlignet med bøkene til Diana Wynne Jones. Mange av hennes tidligere barne- og ungdomsbøker har vært ute av trykk de siste årene, men har kommet i nylige opplag grunnet at det unge lesende publikum har fått økt interesse fantastisk litteratur grunnet Harry Potter.[1][2]

Innhold

BibliografiRediger

ChrestomanciRediger

  • Charmed Life (1977)
  • The Lives of Christopher Chant (1988)
  • The Magicians of Caprona (1980)
  • Witch Week (1982)
  • Mixed Magics (2000)
  • Stealer of Souls (2002)
  • Conrad's Fate (2006)
  • The Pinhoe Egg (høsten 2006)

DerkholmRediger

  • Dark Lord of Derkholm (1998)
  • Year of the Griffin (2000)

DalemarkRediger

  • Cart and Cwidder (1975)
  • Drowned Ammet (1977)
  • The Spellcoats (1979)
  • Crown of Dalemark (1993)

CastleRediger

MagidsRediger

  • Deep Secret (1997)
  • The Merlin Conspiracy (2003)

Ulike utgivelserRediger

  • Changeover (1970)
  • Wilkins' Tooth (1973)
  • Witch's Business (1974)
  • The Ogre Downstairs (1974)
  • The Eight Days of Luke (1975)
  • Dogsbody (1975)
  • Power of Three (1976)
  • Who Got Rid of Angus Flint? (1978)
  • The Four Grannies (1980)
  • The Homeward Bounders (1981)
  • The Time of the Ghost (1981)
  • The Skiver's Guide(1984)
  • Archer's Goon (1984)
  • Fire and Hemlock (1984)
  • A Tale of Time City (1989)
  • Chair Person(1989)
  • Wild Robert (1989)
  • Hidden Turnings (1989)
  • Black Maria (1991)
  • Yes, Dear (1992)
  • A Sudden Wild Magic (1992)
  • Hexwood (1993)
  • Stopping for a Spell (1993)
  • Everard's Ride (1994)
  • The Tough Guide to Fantasyland (1996)
  • Minor Arcana (1996)
  • Puss in Boots (1999)
  • Believing is Seeing (1999)
  • The Game (2007)
  • Enchanted Glass (2010)
  • Earwig and the Witch (2011)

LitteraturRediger

  • Rosenberg, Teya, et al. (2002): Diana Wynne Jones: An Exciting and Exacting Wisdom. Peter Lang. ISBN 0-8204-5687-X.
  • Mendlesohn, Farah (2005): Diana Wynne Jones: Children's Literature and the Fantastic Tradition. Routledge. ISBN 0-415-97023-7.
  • Butler, Charles (2006): Four British Fantasists: Place and Culture in the Children's Fantasies of Penelope Lively, Alan Garner, Diana Wynne Jones, and Susan Cooper. Scarecrow Press. ISBN 0-8108-5242-X.

ReferanserRediger

  1. ^ «Wynne-ing ways», The Guardian, 23. april 2003
  2. ^ Lint, Charles de: «Books To Look For», The Magazine of Fantasy & Science Fiction.

Eksterne lenkerRediger