Diana Wynne Jones

engelsk forfatter

Diana Wynne Jones (født 16. august 1934, død 26. mars 2011) var en britisk forfatter fra London som hovedsakelig skrev romaner i sjangeren fantasy og fantastisk litteratur, både for barn og voksne.

Diana Wynne Jones
Født16. aug. 1934[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
London[5], LondonRediger på Wikidata
Død26. mars 2011[1][3][6][7]Rediger på Wikidata (76 år)
Bristol[5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, barnebokforfatter[8], romanforfatter, science fiction-forfatter, lyrikerRediger på Wikidata
Utdannet ved St Anne's College (19531956)[8], Friends School Saffron Walden[8]Rediger på Wikidata
Ektefelle J. A. Burrow (1956–)[8]Rediger på Wikidata
Søsken Ursula JonesRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
SpråkEngelsk[9]
Utmerkelser Sølvgriffelen (1981), Guardian Children's Fiction Prize (1978)[10], Mythopoeic Awards (1996)[11], British Fantasy Award (1999)[12], World Fantasy Award for Life Achievement (2007)[13]Rediger på Wikidata
SjangerFantasy
Debuterte1970
Aktive år1970
IMDbIMDb

Hennes romaner strakte seg fra muntre farseaktige situasjoner til skarpe sosiale observasjoner, og til vittige parodier på litterære former. Fremst blant de sistnevnte var Tough Guide to Fantasyland, dens fiktive ledsagere Dark Lord of Derkholm (1998) og Year of the Griffin (2000), som også var en nådeløs kritikk av den tradisjonell sjangeren sverd- og trolldom. Bøkene om Harry Potter har ofte blitt sammenlignet med bøkene til Diana Wynne Jones. Mange av hennes tidligere barne- og ungdomsbøker har vært ute av trykk de siste årene, men har kommet i nylige opplag grunnet at det unge lesende publikum har fått økt interesse fantastisk litteratur grunnet Harry Potter.[14][15]

BibliografiRediger

ChrestomanciRediger

  • Charmed Life (1977)
  • The Lives of Christopher Chant (1988)
  • The Magicians of Caprona (1980)
  • Witch Week (1982)
  • Mixed Magics (2000)
  • Stealer of Souls (2002)
  • Conrad's Fate (2006)
  • The Pinhoe Egg (høsten 2006)

DerkholmRediger

  • Dark Lord of Derkholm (1998)
  • Year of the Griffin (2000)

DalemarkRediger

  • Cart and Cwidder (1975)
  • Drowned Ammet (1977)
  • The Spellcoats (1979)
  • Crown of Dalemark (1993)

CastleRediger

MagidsRediger

  • Deep Secret (1997)
  • The Merlin Conspiracy (2003)

Ulike utgivelserRediger

  • Changeover (1970)
  • Wilkins' Tooth (1973)
  • Witch's Business (1974)
  • The Ogre Downstairs (1974)
  • The Eight Days of Luke (1975)
  • Dogsbody (1975)
  • Power of Three (1976)
  • Who Got Rid of Angus Flint? (1978)
  • The Four Grannies (1980)
  • The Homeward Bounders (1981)
  • The Time of the Ghost (1981)
  • The Skiver's Guide(1984)
  • Archer's Goon (1984)
  • Fire and Hemlock (1984)
  • A Tale of Time City (1989)
  • Chair Person(1989)
  • Wild Robert (1989)
  • Hidden Turnings (1989)
  • Black Maria (1991)
  • Yes, Dear (1992)
  • A Sudden Wild Magic (1992)
  • Hexwood (1993)
  • Stopping for a Spell (1993)
  • Everard's Ride (1994)
  • The Tough Guide to Fantasyland (1996)
  • Minor Arcana (1996)
  • Puss in Boots (1999)
  • Believing is Seeing (1999)
  • The Game (2007)
  • Enchanted Glass (2010)
  • Earwig and the Witch (2011)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Diana-Wynne-Jones, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ Vegetti Catalog of Fantastic Literature, Vegetti Catalog of Fantastic Literature NILF ID 12806
  3. ^ a b BD Gest', BD Gest' author ID 43093, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ NooSFere, oppført som Diana Wynne JONES, NooSFere author ID -48736, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ a b Encyclopædia Britannica, besøkt 3. oktober 2019
  6. ^ Find a Grave, Find a Grave 67480918, besøkt 9. oktober 2017
  7. ^ Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 593, besøkt 9. oktober 2017
  8. ^ a b c d Oxford Dictionary of National Biography, Oxford Biography Index Number 103631
  9. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12252882p; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 12252882p.
  10. ^ www.theguardian.com, besøkt 16. november 2019
  11. ^ www.mythsoc.org, besøkt 25. september 2020
  12. ^ www.britishfantasysociety.org, besøkt 25. september 2020
  13. ^ www.worldfantasy.org, besøkt 25. september 2020
  14. ^ «Wynne-ing ways», The Guardian, 23. april 2003
  15. ^ Lint, Charles de: «Books To Look For», The Magazine of Fantasy & Science Fiction.

LitteraturRediger

  • Rosenberg, Teya, et al. (2002): Diana Wynne Jones: An Exciting and Exacting Wisdom. Peter Lang. ISBN 0-8204-5687-X.
  • Mendlesohn, Farah (2005): Diana Wynne Jones: Children's Literature and the Fantastic Tradition. Routledge. ISBN 0-415-97023-7.
  • Butler, Charles (2006): Four British Fantasists: Place and Culture in the Children's Fantasies of Penelope Lively, Alan Garner, Diana Wynne Jones, and Susan Cooper. Scarecrow Press. ISBN 0-8108-5242-X.

Eksterne lenkerRediger