Diahann Carroll

amerikansk skuespiller og sanger

Diahann Carroll (født Carol Diahann Johnson; 17. juli 1935 i The Bronx i New York, død 4. oktober 2019 i Los Angeles[8]) var en amerikansk skuespillerinne fra fjernsyn og teater samt sanger. Hun hadde en lang og fremgangsrik karriere som spenner nesten seks tiår.

Diahann Carroll
Diahann Carroll 1976.JPG
FødtCarol Diahann Johnson
17. juli 1935[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
BronxRediger på Wikidata
Død4. okt. 2019[5][6][7][1]Rediger på Wikidata (84 år)
Los AngelesRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Skuespiller, modell, fjernsynsskuespiller, teaterskuespiller, filmskuespiller, sangerRediger på Wikidata
Utdannet ved New York University, High School of Music & ArtRediger på Wikidata
Ektefelle Vic Damone (19871996), Monte Kay (19561963)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser Black Filmmakers Hall of Fame (1976), Crystal Award (1992), Lucy Award (1998), Tony-prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en musical (1962), stjerne på Hollywood Walk of FameRediger på Wikidata
Aktive år19542019
IMDbIMDb

Etter å ha deltatt i noen av de tidligste filmene med svarte skuespillere fra de store filmproduksjons- og -distribusjonsselskapene slik som Carmen Jones (1954) og Porgy and Bess (1959), spilte hun i Julia (1968), en av de første seriene på amerikansk fjernsyn med en svart kvinnelig stjerne i en ikke-stereotyp rolle. Senere skapte hun rollen som Dominique Deveraux i den populære såpeoperaen Dynastiet.

Carroll mottok flere priser og nominasjoner for sitt arbeid på scenen og i filmen. Hun var gift fire ganger, og fikk en datter i 1960. Hun overlevde brystkreft, og var en forkjemper for denne saken.[9]

ArbeiderRediger

FjernsynRediger

FilmografiRediger

DiskografiRediger

  • Diahann Carroll Sings Harold Arlen Songs (1957)
  • Best Beat Forward (1958)
  • The Persian Room Presents Diahann Carroll (1959)
  • Porgy and Bess (1959) (med André Previn Trio)
  • Diahann Carroll and the André Previn Trio (1960)
  • Fun Life (1961)
  • Modern Jazz QuartetThe Comedy (1962)
  • Showstopper! (1962)
  • The Fabulous Diahann Carroll (1963)
  • A You're Adorable: Love Songs for Children (1967)
  • Nobody Sees Me Cry (1967)
  • Diahann Carroll (1974)
  • A Tribute to Ethel Waters (1978)
  • The Time of My Life (1997)

TeaterRediger

Priser og nominasjonerRediger

Priser
Nominasjoner
  • 1969 Primetime Emmy Award for Outstanding Actress in a Comedy Series – Julia
  • 1963 Primetime Emmy Award for Outstanding Single Performance by an Actress in a Leading Role – Naked City
  • 1970 Golden Globe Award for Best Actress in a Comedy/Musical Television Series – Julia
  • 1975 Golden Globe Award for Best Actress in a Comedy/Musical Motion Picture – Claudine
  • 1975 Oscar for beste kvinnelige hovedrolleClaudine
  • 1989 Primetime Emmy Award for Outstanding Guest Actress in a Comedy Series – Kaos på college
  • 1992 Women in Film Crystal Award[10]
  • 1998 Women in Film Lucy Award[10]
  • 1999 Daytime Emmy Award for Outstanding Performance in a Children's Special/Series – The Sweetest Gift
  • 2000 NAACP Image Award for Outstanding Actress in a Mini-Series/Television Movie – Having a Say: The Delany Sisters' 1st 100 Years
  • 2005 NAACP Image Award for Outstanding Supporting Actress in a Television Drama Series – Soul Food
  • 2008 Primetime Emmy Award for Outstanding Guest Actress in a Drama Series – Grey's Anatomy

ReferanserRediger

  1. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000010112, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ LezWatch.TV, oppført som Diahann Caroll, LezWatch.TV actor ID diahann-caroll[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ FemBio, FemBio-ID 5272, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Internet Broadway Database, oppført som Carol Diahann Johnson, Internet Broadway Database person-id 85789, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «Tony Award Winner and Oscar Nominee Diahann Carroll Dies at 84»[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ «Diahann Carroll, groundbreaking 'Julia' actress, dead at 84»[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ CBS News, «Diahann Carroll, pioneering actress and Oscar nominee, has died at age 84», verkets språk engelsk, utgitt 4. oktober 2019, besøkt 5. oktober 2019[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Pedersen, Ruben (4. oktober 2019). ««Dynastiet»-stjerne er død». Dagbladet.no (norsk). Besøkt 4. oktober 2019. 
  9. ^ Capretto, Lisa (15. juni 2013). «WATCH: The Secret Diahann Carroll Didn't Want Anyone Else To Know». HuffPost (engelsk). Besøkt 5. oktober 2019. 
  10. ^ a b «Past Recipients: Crystal Award». Women In Film. Arkivert fra originalen 30. juni 2011. Besøkt 10. mai 2011.  Arkivert 15. februar 2015 hos Wayback Machine.

Eksterne lenkerRediger