Dean Stockwell

amerikansk skuespiller

Robert Dean Stockwell (født 5. mars 1936, død 7. november 2021) var en amerikansk Oscar-nominert og Golden Globe-vinnende skuespiller. Stockwell er blant annet kjent for sin rolle i science fiction-serien Battlestar Galactica.

Dean Stockwell
Dean Stockwell (1965).jpg
Dean Stockwell i et publisitetsfoto for filmen Rapture in 1965.
FødtRobert Dean Stockwell
5. mars 1936[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
North HollywoodRediger på Wikidata
Død7. nov. 2021[5][6][7]Rediger på Wikidata (85 år)
Ranchos de TaosRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Skuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, teaterskuespiller, fotograf, filmregissørRediger på Wikidata
Utdannet ved Actors StudioRediger på Wikidata
Ektefelle Millie Perkins (19601962)Rediger på Wikidata
Far Harry StockwellRediger på Wikidata
Mor Elizabeth Margaret VeronicaRediger på Wikidata
Søsken Guy StockwellRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser Stjerne på Hollywood Walk of FameRediger på Wikidata
Aktive år1945
IMDbIMDb

BakgrunnRediger

Tidlig liv og familieRediger

Stockwell ble født i Hollywood i California, som sønn av Elizabeth Margaret Veronica (1910–1993) og skuespiller Harry Stockwell (2002–1984).[8] Han var gift to ganger, med Millie Perkins (1960–1962) og Joy Marchenko (1981–2004), han ble skilt fra begge. Han fikk en sønn (Austin, f. 1983) og en datter (Sophia, f. 1985) med Perkins.[9]

Dean var yngre bror av skuespiller Guy Stockwell (1933–2002).[10]

SkuespillerkarriereRediger

 
Stockwell i en reklamefilm for Gentleman's Agreement

Stockwell begynte sin karriere syv år gammel. Noen av hans mest kjente barneroller inkluderer The Green Years (1946), da han spiller sønnen til Gregory Peck i filmen Gentleman's Agreement (1947). Han hadde også hovedrollen i The Boy With Green Hair i 1948, og i The Secret Garden i 1949. Ulikt mange andre barne-skuespillere, fortsatte han med skuespill etter sine tenår. I 1945 var han med i musikalen Anchors Aweigh sammen med Frank Sinatra og Gene Kelly. I 1950 spilte han i en hovedrolle sammen med Errol Flynn i Kim, filmen basert på romanen av Rudyard Kipling.

I 1959 var Stockwell med i filmen Compulsion, sammen med Bradford Dillman og Orson Welles. I 1962 spilte Stockwell i filmen Long Day's Journey Into Night sammen med Katharine Hepburn, Ralph Richardson og Jason Robards. I 1965 spilte han en rømt fange som fikk følelser for en 15-år gammel jente i filmen Rapture, en rolle som både ga ros og skapte kontrovers.

I 1984 spilte Stockwell i Wim Wenderss kritikerroste film Paris, Texas, og senere samme år i David Lynchs filmversjon av Dune som forrærderen Wellington Yueh. I 1986 hadde Stockwell en bemerkelsverdig rolle i en annen film av Lynch, den kontroversielle trilleren Blue Velvet. I 1988 ble han nominert til en Oscar for beste birolle som mafia-bossen Tony «the Tiger» Russo i komedien Gift med mafiaen.

Battlestar GalacticaRediger

I 2003 ble TV-serien fra 1970-tallet Battlestar Galactica brakt tilbake til live, selv om det i første omgang var i form av en tre timer lang miniserie. Miniserien ble etterhvert en pilot for den nye science fiction-serien Battlestar Galactica, hvor Stockwell hadde en birolle som «Broder Cavil» i sesong to, og som senere blir avslørt som «Cylon nr 1». Battlestar Galactica ble filmet for det meste i Vancouver i Canada, og varte i fire sesonger. Stockwells birolle fortsatte ut serien.

KunstnerkarriereRediger

Stockwell er også kjent som kunstner. Han skapte både digitale fotografier og originale collager i stilen til sin venn Wallace Berman. Han var også venn med musikeren Neil Young og laget albumomslaget til American Stars 'N Bars. Sammen regisserte de også Human Highway, som Stockwell var med å skrive.

Priser og nominasjonerRediger

OscarRediger

EmmyRediger

  • 1990 – Nominert – Outstanding Supporting Actor in a Drama Series – Quantum Leap
  • 1991 – Nominert – Outstanding Supporting Actor in a Drama Series – Quantum Leap
  • 1992 – Nominert – Outstanding Supporting Actor in a Drama Series – Quantum Leap
  • 1993 – Nominert – Outstanding Supporting Actor in a Drama Series – Quantum Leap

Golden GlobeRediger

  • 1993 – Nominert – Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Series, Mini-Series or Motion Picture Made for TV – Quantum Leap
  • 1992 – Nominert – Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Series, Mini-Series or Motion Picture Made for TV – Quantum Leap
  • 1991 – Nominert – Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Series, Mini-Series or Motion Picture Made for TV – Quantum Leap
  • 1990 – Nominert – Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Series, Mini-Series or Motion Picture Made for TV – Quantum Leap
  • 1961 – Nominert – Best Motion Picture Actor – Drama – Sons and Lovers
  • 1948Vinner – Special Award – Best Juvenile Actor – Gentleman's Agreement

Filmfestivalen i CannesRediger

FilmografiRediger

FilmRediger

  • 1945Dommens dal (The Valley of Decision) … Paulie
  • 1945To gaster går i land (Anchors Aweigh) … Donald Martin
  • 1945Abbott and Costello in Hollywood … Dean
  • 1946The Green Years … Robert Shannon
  • 1946Home, Sweet Homicide … Archie Carstairs
  • 1947The Mighty McGurk … Nipper
  • 1947The Arnelo Affair … Ricky Parkson
  • 1947The Romance of Rosy Ridge … Andrew MacBean
  • 1947A Really Important Person … Billy Reilly
  • 1947Song of the Thin Man … Nick Charles, Jr.
  • 1947Mellom gentlemenn (Gentleman's Agreement) … Tommy Green
  • 1948Dypt vann (Deep Waters) … Donny Mitchell
  • 1948The Boy with Green Hair … Peter Fry
  • 1949Down to the Sea in Ships … Jed Hoy
  • 1949Den hemmelige hagen (The Secret Garden) … Colin Craven
  • 1950Stjerner i min krone (Stars in My Crown) … John Kenyon
  • 1950The Happy Years … John Humperdink Stover
  • 1950Kim … Kim
  • 1951Villhesten fra prærien (Cattle Drive) … Chester Graham, Jr.
  • 1957Gun for a Coward … Hade Keough
  • 1957The Careless Years … Jerry Vernon
  • 1959Compulsion … Judd Steiner
  • 1960Sønner og elskere (Sons and Lovers) … Paul Morel
  • 1962Lang dags ferd mot natt (Long Day's Journey into Night) … Edmund Tyrone
  • 1965Rapture … Joseph
  • 1968Psych-Out … Dave
  • 1970The Dunwich Horror … Wilbur Whateley
  • 1971The Last Movie … Billy the Kid
  • 1972The Loners … Stein
  • 1973Varulv i Det hvite hus (The Werewolf of Washington) … Jack Whittier
  • 1974The Pacific Connection … Miguel
  • 1975Win, Place or Steal … Billy
  • 1975Eadweard Muybridge, Zoopraxographer … Forteller
  • 1976Citizen Soldier … Dannes
  • 1976One Away … Pete Bass
  • 1976Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood … Paul Lavell
  • 1977Tracks … Mark
  • 1979She Came to the Valley … Pat Westall
  • 1979Alsino and the Condor (Alsino y el cóndor) … Frank
  • 1982Ett sekund før null (Wrong Is Right) … Hacker
  • 1982Human Highway … Otto Quartz
  • 1984Paris, Texas … Walter «Walt» Henderson
  • 1984Dune … Doctor Wellington Yueh
  • 1985To Kill a Stranger … John Carver
  • 1985Papa Was a Preacher … John
  • 1985Legenden om Billie Jean (The Legend of Billie Jean) … Muldaur
  • 1985Brennpunkt L.A. (To Live and Die in L.A.) … Bob Grimes
  • 1986Blue Velvet … Ben
  • 1987The Time Guardian … Boss
  • 1987Banzai Runner … Billy Baxter
  • 1987Gardens of Stone … Capt. Homer Thomas
  • 1987Beverly Hills purk II … Charles «Chip» Cain
  • 1988Palais Royale … Michael Dattalico
  • 1988The Long Haul … Mario
  • 1988The Blue Iguana … Detective Carl Strick
  • 1988Tucker – En mann og hans drøm (Tucker: The Man and His Dream) … Howard Hughes
  • 1988Gift med mafiaen … Anthony «Tony the Tiger» Russo
  • 1989Buying Time … Detective Novak
  • 1990Limit Up … Peter Oak
  • 1990Sandino … Captain Hatfield
  • 1990Catchfire … John Luponi
  • 1992Friends and Enemies … Freddie
  • 1992The Player … Andy Civella
  • 1994Chasers … Salesman Stig
  • 1995Naked Souls … Duncan
  • 1996Mr. Wrong … Jack Tramonte
  • 1996Last Resort … Grey Wolf
  • 1996Unabomber: The True Story … Ben Jeffries
  • 1997McHale's Navy … Capt. Wallace B. Binghamton
  • 1997Midnight Blue … Katz-Feeney
  • 1997Living in Peril … William
  • 1997Air Force One … Defense Secretary Walter Dean
  • 1997The Shadow Men … Stan Mills
  • 1997Regnmakeren (The Rainmaker) … Judge Harvey Hale
  • 1998Sinbad: The Battle of the Dark Knights … Bophisto
  • 1999Restraining Order … Charlie Mason
  • 1999Water Damage … Det. Frank Skoufaris
  • 1999The Venice Project … Sen. Campbell
  • 1999Rites of Passage … Del Farraday
  • 2000The Flunky … Micky
  • 2000They Nest … Sheriff Hobbs
  • 2000Batman Beyond: Return of the Joker … Tim Drake
  • 2001In Pursuit … Charles Welz
  • 2001Italian Ties … Jimmy
  • 2001CQ … Dr. Ballard
  • 2001The Quickie … Michael
  • 2001Buffalo Soldiers … General Lancaster
  • 2002Inferno … Mayor Bill Klinger
  • 2004The Manchurian Candidate … Mark Whiting
  • 2007The Deal … Agent Tremayne
  • 2008Al's Beef … The Sheriff
  • 2008The Cool School … Seg selv
  • 2013C.O.G. … Hobbs
  • 2013Max Rose … Ben Tracey
  • 2014Persecuted … Dave Wilson
  • 2014Deep in the Darkness … Phil Deighton
  • 2014Rusty Steel … Hunts
  • 2015Entertainment … Frank

TVRediger

  • 1956Matinee Theatre (4 episoder)
  • 19571961Wagon Train … Will Santee / Rodney Lawrence / Juan Ortega / Jimmy Drew (4 episoder)
  • 1958Cimarron City … Bud Tatum (Episoden «Kid on a Calico Horse»)
  • 1959Buick-Electra Playhouse … Nick Adams (Episoden «The Killers»)
  • 1959Johnny Staccato … Dave (Episoden «Nature of the Night»)
  • 1960Checkmate … Roddy Stevenson (Episoden «Cyanide Touch»)
  • 1960The DuPont Show with June Allyson … Johnny Perry (Episoden «The Dance Man»)
  • 1961The Twilight Zone … Lt. Katell (Episoden «A Quality of Mercy»)
  • 1961Alfred Hitchcock presenterer (Alfred Hitchcock Presents) … Billy Weaver (Episoden «The Landlady»)
  • 1962Alfred Hitchcock Hour … David (Episoden «Annabel»)
  • 1963Combat! … Rob Lawson (Episoden «High Named Today»)
  • 1964Kraft Suspense Theatre … Martin Rosetti (Episoden «Their Own Executioners»)
  • 1965Dr. Kildare … Dr. Rudy Deveraux (6 episoder)
  • 1969Bonanza … Matthew Rush (Episoden «The Medal»)
  • 1971Mannix … Chris Townsend (Episoden «A Step in Time»)
  • 1971Paper Man … Avery Jensen (TV-film)
  • 1971The Failing of Raymond … Raymond (TV-film)
  • 1972Adventures of Nick Carter … Freddy Duncan (Pilotepisode)
  • 1972Columbo … Eric Wagner (Episoden «The Most Crucial Game»)
  • 1973Mission: Impossible … Gunnar Malestrom (Episoden «The Pendulum»)
  • 1973Night Gallery … Charlie Evans (Episoden «Whisper»)
  • 1973The Streets of San Francisco … Paul Thomas (Episoden «Legion of the Lost»)
  • 1973Orson Welles Great Mysteries … Jerry (Episoden «Unseen Alibi»)
  • 1975Police Story … Ott / Detective Giacino / Detective Callan / Bennett (4 episoder)
  • 1975Cop on the Beat … Det. Callan (TV-film)
  • 1975Columbo … Lloyd Harrington (Episoden «Troubled Waters»)
  • 1975Cannon … Mr.Longmen Jr (Episoden «The Hero»)
  • 1975Ellery Queen … Cliff Waddell (Episoden «The Adventure of the Blunt Instrument»)
  • 1975Three for the Road … Ethan Crawford (Episoden «The Trail of Bigfoot»)
  • 1976McCloud … Pete Lancaster (Episoden «'Twas the Fight before Christmas»)
  • 1977A Killing Affair … Kenneth Switzer (TV-film)
  • 1977Quinn Martin's Tales of the Unexpected … Richard Ayres (Episoden «No Way Out»)
  • 1978Greatest Heroes of the Bible … Hissar (Episoden «Daniel in the Lion's Den»)
  • 1981Born to Be Sold … Marty Helick (TV-film)
  • 1982Par i hjerter (Hart to Hart) … James Francis (Episoden «Harts' Desire»)
  • 1983The A-Team … Officer Collins (Episoden «A Small and Deadly War»)
  • 1985Miami Vice … Jack Gretsky (Episoden «Bushido»)
  • 1986Hunter … Brother Harold Hobarts (Episoden «Bad Company»)
  • 1987The Gambler, Part III: The Legend Continues … James McLaughlin (TV-film)
  • 1988Jessica Fletcher (Murder, She Wrote) … Eliot Easterbrook (Episoden «Deadpan»)
  • 19891993Quantum Leap … Admiral Al Calavicci (97 episoder)
  • 1989The Twilight Zone … Martin Decker (Episoden «Room 2426»)
  • 19901992Captain Planet and the Planeteers … Duke Nukem (Stemme, 9 episoder)
  • 1991Son of the Morning Star … General Philip Sheridan (TV-film)
  • 1993Bonanza: The Return … Augustus Brandenburg (TV-film)
  • 1994Vanishing Son II … Mickey Jo (TV-film)
  • 1994Justice in a Small Town … Commissioner Sam Caldwell (TV-film)
  • 1994The Innocent … Capt. Jason Flaboe (TV-film)
  • 1994Madonna: Innocence Lost … Tony Ciccone (TV-film)
  • 1994In the Line of Duty: The Price of Vengeance … Jack Lowe (TV-film)
  • 1994Chicago Hope … Robert St. Clair (Episoden «Songs from the Cuckoo Birds»)
  • 1994Supermann (Lois & Clark: The New Adventures of Superman) … Preston Carpenter (Episoden «The Rival»)
  • 1995The Langoliers … Bob Jenkins (Miniserie, 2 episoder)
  • 1995The Man from Snowy River … Professor Julius Waugh (2 episoder)
  • 1995Nowhere Man … Gus Shepherd (Episoden «You Really Got a Hold on Me»)
  • 1996Unabomber: The True Story … Ben Jeffries (TV-film)
  • 19971998The Tony Danza Show … Frank DiMeo (14 episoder)
  • 1998It's True … Mr. Murphy (Pilotepisode)
  • 1998Phenomenon: The Lost Archives (Episoden «Monopoly Men»)
  • 1999What Katy Did … Tramp (TV-film)
  • 1999The Drew Carey Show … Hal (Episoden «Y2K, You're Okay»)
  • 20022004JAG … Senator Edward Sheffield (11 episoder)
  • 2002First Monday … Senator Edward Sheffield (3 episoder)
  • 2002Star Trek: Enterprise … Colonel Grat (Episoden «Detained»)
  • 2002Stargate SG-1 … Doctor Kieran (Episoden «Shadow Play»)
  • 20062009Battlestar Galactica … John Cavil / Number One Cylon (14 episoder)
  • 2009The Dunwich Horror … Dr. Henry Armitage (TV-film)
  • 2008Crash … Frankie Navajo (Episoden «Los Muertos»)
  • 2009Battlestar Galactica: The Plan … John Cavil / Number One Cylon (TV-film)
  • 2014Enlisted … Dan (Episoden «Vets»)
  • 2014NCIS: New Orleans … Tom Hamilton (Episoden «Chasing Ghosts»)

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Filmportal.de, Filmportal-ID 160cdd22245e497ca85d7ee6b91be7dd, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Internet Broadway Database, Internet Broadway Database person-id 95801, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6vh6jtd, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Deadline Hollywood, «Dean Stockwell Dies: 'Quantum Leap' Star Was 85», forfatternavn Nellie Andreeva, verkets språk engelsk, utgitt 8. november 2021[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ «'Quantum Leap' Star Dean Stockwell Dead at 85», verkets språk engelsk[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ «وفاة الممثل الأمريكي دين ستوكويل بطل مسلسل Quantum Leap»[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ «Dean Stockwell Biography (1936-)». filmreference.com (engelsk). Besøkt 9. november 2021. 
  9. ^ Samantha Agate (9. november 2021). «Dean Stockwell’s Legacy: Meet the Late Actor’s 2 Children Austin and Sophia». Closer Weekly (engelsk). Besøkt 9. november 2021. 
  10. ^ Myrna Oliver (13. februar 2002). «Guy Stockwell, 68; TV and Film Actor Taught the Craft». Los Angeles Times (engelsk). Besøkt 9. november 2021. 

Eksterne lenkerRediger