David Suchet

britisk skuespiller
David Suchet
David Suchet.jpg
Suchet i 2006
Født2. mai 1946Rediger på Wikidata (74 år)
LondonRediger på Wikidata
Far Jack SuchetRediger på Wikidata
Søsken John SuchetRediger på Wikidata
Utdannet ved London Academy of Music and Dramatic Art[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse SkuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Utmerkelser Kommandør i den britiske imperieorden (2010)[2]Rediger på Wikidata
Aktive år1967
IMDbIMDb

David Suchet (født 2. mai 1946 i London) er en britisk skuespiller, mest kjent fra rollen som Hercule Poirot i TV-serien Poirot, basert på bøkene til den britiske krimforfatter Agatha Christie.

Suchet filmdebuterte i den forholdsvis ukjente Schiele in Prison fra 1980. Han har i ettertid medvirket i filmer som blant annet Kodenavn: Falken (1985), Desperat Valg (1996) og Det perfekte kupp (2003).

Han TV-debuterte i den britiske serien The Mating Machine i 1971. I 1989 fikk han rollen som Hercule Poirot i TV-serien Poirot. Serien gikk til 2013 og er den rollen han i ettertid huskes best for. I 2007 spilte han hovedrollen som Robert Maxwell i TV-filmen Maxwell, en rolle som i 2008 innbrakte ham den den internasjonale Emmy-prisen i klassen beste mannlige skuespiller. I tillegg har Royal Television Society belønnet ham med prisen for beste mannlige skuespiller, både i 1985 og i 2001; Første gang for TV-filmen A Song for Europe, samt miniseriene Blott on the Landscape og Freud. Andre gang for miniserien The Way We Live Now.[3]

Suchet ble i 2011 forfremmet til kommandør (CBE) av Den britiske imperieordenen for fortjenester av skuespillerkunsten.[4]

Suchet ble gift i 1976 og har to barn. Hans far er av jødisk herkomst og hans mor er av britisk anglikansk.

FilmografiRediger

TV-opptredenerRediger

  • 1989-2013 Poirot, Hercule Poirot
  • 2018 Press, George Emmerson
  • 2018 Urban Myths, Salvador Dali (Episode: "The Dali & The Cooper")
  • 2017 Doctor Who (1 episode)
  • 2011 Great Expectations (miniserie), Jaggers

ReferanserRediger

  1. ^ https://www.lamda.org.uk/graduates/who-trained-at-lamda?page=2
  2. ^ https://www.thegazette.co.uk/London/issue/59647/supplement/8, 31. des. 2010, The London Gazette, 18. mai 2020
  3. ^ Bee, Peter Wynter (2007). People of the Day 2 (engelsk). People of the Day Limited. ISBN 978-0-9548110-1-3. 
  4. ^ London Gazette, nr. 59647, 31. desember 2010, s. N8.

Eksterne lenkerRediger