Daniel Pennac

fransk forfatter
Daniel Pennac
(Daniel Pennachioni)
Daniel Pennac (2017).jpg
Født1. desember 1944[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (75 år)
CasablancaRediger på Wikidata
Utdannet ved Université Nice-Sophia-AntipolisRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forfatter
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
MorsmålFransk
SpråkFransk
Utmerkelser Prix Renaudot, Amerigo Vespucci Youth Award (1992), Inter Book PrizeRediger på Wikidata
SjangerRomaner, essay
Debuterte1982
Aktive år1982

Daniel Pennac (døpt Daniel Pennachioni (født 1. desember 1944 i Casablanca) er en fransk forfatter. Han mottok Prix Renaudot, en av Frankrikes mest prestisjetunge litteraturpriser, i 2007 for sitt essay Chagrin d'école. Under presidentvalget i 2002 var han i skyggekabinettet til humoristen Dieudonné.

Etter litteraturstudier i Nice ble Pennac lærer. Han begynte å skrive barnebøker, og deretter krimbokserien «La Saga Malaussène» som forteller om den faste «syndebukken» Benjamin Malaussène, og hans familie i Belleville i Paris. I et stykke for avisen Le Monde i 1997 hevdet Pennac at Malaussènes yngste bror Petis var sønn av Jerome Charyns New York-detektiven Isaac Sidel.[5]

Hans skrivestil kan være humoristisk og fantasirik som med Malaussène, men han kan også skrive pedagogisk essay som Comme un roman. Hans Comic Débauche, skrevet sammen med tegneserieskaperen Jacques Tardi, behandler emner som arbeidsledighet.

Bibliografi (utvalg)Rediger

La Saga Malaussène
  • Au bonheur des ogres (1985)
  • La Fée Carabine (1987)
  • La Petite Marchande de prose (1989)
  • Monsieur Malaussène (1995)
  • Des chrétiens et des maures (1996)
  • Monsieur Malaussène au théâtre (1996)
  • Aux fruits de la passion (1999)
Barne- og ungdomslitteratur
  • Cabot-Caboche (1982)
  • L'Œil du loup (1984)
  • Kamo : L'Agence Babel
  • L'Évasion de Kamo
  • Kamo et moi
  • Kamo, l'idée du siècle
  • Le Roman d'Ernest et Célestine (2012).
Andre romaner
  • Les Enfants de Yalta (1978)
  • Père Noël (1979)
  • Messieurs les enfants (1997)
  • Le Dictateur et le Hamac (2003)
  • Merci (2004)
  • Chagrin d'école (2007), selvbiografisk
  • Journal d'un corps (2012)
Essayer
  • Le Service militaire au service de qui? (1973)[6]
  • Comme un roman (1992)
  • Gardiens et Passeurs (2000)
Teater
  • Le 6e Continent («collection blanche»).
Tegneserier
  • La Débauche (2000) (sammen med Tardi).
  • Lucky Luke contre Pinkerton (2010) (sammen med manus fra Tonino Benacquista og tegninger av Achdé).

FilmateriseringerRediger

  • 1987: La fée carabine

UtmerkelserRediger

  • 2007: Prix Renaudot for Chagrin d'école
  • 1988: Prix Mystère de la critique for La Fée carabine
  • 1990: Prix du Livre Inter for La Petite Marchande de prose
  • 2005: Prix Ulysse
  • 2008: Grand prix Metropolis

LitteraturRediger

  • Lozzi, Nicolas (2008): Les Nombreuses Vies de Malaussène (essay), Les moutons électriques, coll. Bibliothèque rouge.

ReferanserRediger

  1. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Daniel Pennac, pennac-daniel
  2. ^ BD Gest', 9. okt. 2017, Daniel Pennac, 251
  3. ^ Discogs, 9. okt. 2017, Daniel Pennac, 1526121
  4. ^ Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Daniel Pennac, w6k36wks
  5. ^ Cool French Comics: Malaussène
  6. ^ Essayet Le Service militaire au service de qui? ble utgitt under forfatterens egentlige navn Daniel Pennachioni

Eksterne lenkerRediger