Daniel Lanois

Daniel Lanois (født 19. september 1951) er en canadisk musiker og musikkprodusent. Han har produsert album for en rekke artister som Bob Dylan, U2, Peter Gabriel, Robbie Robertson og Emmylou Harris, i tillegg til å utgi egen musikk.

Daniel Lanois
DanielLanois 7878.jpg
Lanois med Pedal steelgitar i 2008
Født19. sep. 1951[1][2][3]Rediger på Wikidata (70 år)
HullRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
Nasjonalitet CanadaRediger på Wikidata
Utmerkelser
16 oppføringer
Człowiek ze Złotym Uchem (2009), Governor General’s Performing Arts Award, Jack Richardson Producer of the Year Award (1987), Grammy Award for Album of the Year (1987), Jack Richardson Producer of the Year Award (1989), Grammy Award for Producer of the Year, Non-Classical (1992), Grammy Award for Album of the Year (1997), Grammy Award for årets innspilling (2000), Grammy Award for årets innspilling (2001), Grammy Award for Best Rock Album (2001), Canadian Music Hall of Fame (2002), Jack Richardson Producer of the Year Award (2002), Juno Award for Instrumental Album of the Year (2006), Jack Richardson Producer of the Year Award (2009), Jack Richardson Producer of the Year Award (2011), Canada’s Walk of Fame (2005)Rediger på Wikidata
PeriodeAteisme
Musikalsk karriere
SjangerRock
InstrumentGitar, dobro, piano
Nettsteddaniellanois.com/
IMDbIMDb

Han startet karrieren sin med å produsere album for lokale band hjemme i Hamilton i Canada, mest kjent synth-bandet Martha and the Muffins, der hans søster spilte bass. Han ble oppdaget av Brian Eno og jobbet med Eno på noen av hans prosjekter, før Eno inviterte han med som co-produsent av U2s The Unforgettable Fire i 1984.

U2s Bono anbefalte Lanois til Bob Dylan på slutten av 80-tallet, og Lanois produserte Dylans Oh Mercy i 1989, som blir regnet som et av Dylans beste nye album. De samarbeidet også om Time Out Of Mind i 1997, som Dylan ble belønnet med en Grammy for.

Lanois spiller både gitar, dobro, pedal-steelgitaren og piano, i tillegg til å skrive og synge sine egne sanger.[11]

ProdusentRediger

I 1981 spilte Daniel Lanois på og produserte albumet This Is the Ice Age av Martha and the Muffins.

Lanois jobbet i samarbeid med Brian Eno på noen av Enos egne prosjekter, hvorav det ene var "Prophecy Theme" for David Lynchs filmatisering av Frank Herberts Dune. Eno inviterte ham til å produsere U2s album The Unforgettable Fire. Sammen med Eno produserte han U2s The Joshua Tree, Grammy-prisen 1987 for årets albumvinner, og noen av bandets andre verk, inkludert "Achtung Baby" og "All That You Can't Leave Behind", som begge ble nominert. for samme pris, men de vant ikke. Lanois samarbeidet igjen med U2 og Brian Eno på bandets album fra 2009, No Line on the Horizon. Han var involvert i låtskriverprosessen, i tillegg til miksing og produksjon.

Han samarbeidet med Peter Gabriel på albumet Birdy, i 1985, lydsporet til Alan Parkers film med samme navn, og var også medprodusent på Gabriels album So samme år. Albumet ble utgitt i 1986 og ble Gabriels mest solgte utgivelse, og ble Grammy-nominert til årets album. Lanois produserte senere Gabriels oppfølging, Us, som ble utgitt i 1992.

Bono anbefalte Lanois til Bob Dylan på slutten av 1980-tallet, i 1989 produserte Lanois Dylans Oh Mercy. Åtte år senere jobbet Dylan og Lanois sammen på Time Out of Mind, som vant nok en Grammy-pris for årets album i 1997. I hans selvbiografiske Chronicles, Vol. 1, beskriver Dylan inngående om det vanskelige, men givende arbeidsforholdet han utviklet med Lanois.

Wrecking Ball, hans 1995-samarbeid med Emmylou Harris, vant en 1996 Grammy-pris for beste samtidige folkealbum. I 1998 produserte og spilte han på Willie Nelsons album Teatro. Lanois jobbet med Neil Youngs plate Le Noise i 2010 da han ble innlagt på sykehus etter å ha fått flere skader i en motorsykkelulykke i Silver Lake-området i Los Angeles. Han har kommet seg etter det.

Lanois produksjon er gjenkjennelig og bemerkelsesverdig med "stor" lyd og spesiell atmosfæriske og etterklang. Rolling Stone kalte Lanois for "den viktigste plateprodusenten på åttitallet".

PlateartistRediger

I tillegg til å være produsent, er Daniel Lanois også låtskriver og musiker.

Han har gitt ut flere soloalbum og filmmusikk. En rekke av Lanois sanger har også blitt spilt inn av andre artister, inkludert Dave Matthews, Jerry Garcia, Willie Nelson, Tea Party, Anna Beljin, Isabelle Boulay og Emmylou Harris. Albumene hans har hatt stor suksess, spesielt i Canada. Lanois spiller gitar, pedal-steelgitaren, dobro, piano og trommer.

Hans første album, Acadie, ble utgitt i 1989, albumet Belladonna som er et instrumentalbum ble utgitt i 2005, Belladonna ble nominert til en Grammy.

I 2014 ga Lanois ut et album med tittelen Flesh and Machine, basert på Brian Enos ambient album.

Samarbeidsalbumet Venetian Snares x Daniel Lanois ble gitt ut i 2018. Samme år bidro også Lanois med komposisjonen og produksjonen av lydsporet til videospillet Red Dead Redemption 2.

UtmerkelserRediger

Lanois ble i 2017 utnevnt til medlem av Order of Canada.

Lanois vant en Juno-pris i 1990 som den mest lovende artisten.

Lanois har mottatt syv Grammy-priser for sitt arbeid med forskjellige artister, inkludert Bob Dylan, U2, Emmylou Harris og Neil Young.

I 2005 ble han innlemmet i Canadas Walk of Fame.

I juni 2013 oppnådde han en livstidspris av Governor General's Performing Arts Awards.

DiskografiRediger

Som musikerRediger

  • Acadie, 1989
  • For the Beauty of Wynona, 1993
  • Sweet Angel Mine, 1996
  • Lost in Mississippi, 1996
  • Sling Blade, 1996
  • Shine, 2003
  • Rockets, 2004
  • Belladonna, 2005
  • Here Is What Is, 2007

Som produsentRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 4. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 151971[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Filmportal.de, Filmportal-ID 8b6ecd2643604db19b2e9639634e412d, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.oregonlive.com[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.oregonlive.com[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.allaboutjazz.com[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ www.examiner.com[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ www.cbc.ca[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ www.cbc.ca[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ www.cbc.ca[Hentet fra Wikidata]
  11. ^ Order of Canada Appointments, Canadas generalguvernør, 30. juni 2017. Lest 30. juni 2017.

Eksterne lenkerRediger