Cristian Mungiu

Cristian Mungiu (født 27. april 1968 i Iași) er en rumensk filmskaper. Han vant Gullpalmen i 2007 med filmen 4 måneder, 3 uker og 2 dager.

Cristian Mungiu
Cristian Mungiu Cannes 2012.jpg
Født27. apr. 1968[1][2]Rediger på Wikidata (53 år)
IașiRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Manusforfatter, filmregissør, filmprodusent, radioprogramleder, journalistRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din BucureștiRediger på Wikidata
Nasjonalitet RomaniaRediger på Wikidata
Utmerkelser
8 oppføringer
Ridder av Stjerneordenen, Gullpalmen (2007), Cannes filmfestivals FIPRESCI-pris (2007), Prix de l'Éducation nationale (2007), Best Screenplay Award (Cannes Film Festival) (2012), Beste regissør under festspillene i Cannes (2016), Den europeiske filmprisen for beste film (2007)[3], Den europeiske filmprisen for beste regissør (2007)[3]Rediger på Wikidata

Mungiu studerte engelsk litteratur ved Alexandru Ioan Cuza-universitetet i hjembyen, og arbeidet så noen år som lærer og journalist. Han gikk på filmskolen i București, og ble uteksaminert i 1998. Han laget kortfilmer noen år, før han kom med sin første spillefilm i 2002, Vest. Filmen fikk god kritikk, og ble blant annet vist på Filmfestivalen i Cannes samme år.

I 2007 kom Mungiu med sin andre spillefilm, 4 måneder, 3 uker og 2 dager. Med denne ble Mungiu den første rumenske regissøren som ble belønnet med gullpalmen.

FilmografiRediger

SpillefilmRediger

  • 2002 – Vest
  • 2005 – Lost and Found (episoden Turkey Girl)
  • 2007 – 4 måneder, 3 uker og 2 dager
  • 2009 – Gylne tider
  • 2012 – Beyond the Hills
  • 2016 – Den store prøven

KortfilmRediger

  • 2000 – Corul pompierilor
  • 2000 – Nicio întâmplare
  • 2000 – Zapping

ReferanserRediger

  1. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id mungiu-cristian, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Internet Movie Database, IMDb-nummer nm0612816, besøkt 14. august 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b European Film Academy, «2007», arkiv-URL web.archive.org, besøkt 31. desember 2019[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenkerRediger


Forrige mottaker:
Ken Loach
Regissører som har vunnet Gullpalmen
Neste mottaker:
-
 Denne biografien om en regissør er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.