Åpne hovedmenyen
Cristian Mungiu
Cristian Mungiu Cannes 2012.jpg
Født27. april 1968[1] (51 år)
Iași
Utdannet ved Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București
Beskjeftigelse Manusforfatter, filmregissør, filmprodusent, radioprogramleder, journalist
Nasjonalitet Romania
Utmerkelser
7 oppføringer
Ridder av Stjerneordenen, Gullpalmen (2007), Cannes filmfestivals FIPRESCI-pris (2007), Q3405529 (2007), European Film Award for Best Film (2007), Best Screenplay Award (Cannes Film Festival) (2012), Best regissør (2016)

Cristian Mungiu (født 27. april 1968 i Iași) er en rumensk filmskaper. Han vant Gullpalmen i 2007 med filmen 4 måneder, 3 uker og 2 dager.

Mungiu studerte engelsk litteratur ved Alexandru Ioan Cuza-universitetet i hjembyen, og arbeidet så noen år som lærer og journalist. Han gikk på filmskolen i București, og ble uteksaminert i 1998. Han laget kortfilmer noen år, før han kom med sin første spillefilm i 2002, Vest. Filmen fikk god kritikk, og ble blant annet vist på Filmfestivalen i Cannes samme år.

I 2007 kom Mungiu med sin andre spillefilm, 4 måneder, 3 uker og 2 dager. Med denne ble Mungiu den første rumenske regissøren som ble belønnet med gullpalmen.

FilmografiRediger

SpillefilmRediger

  • 2002 – Vest
  • 2005 – Lost and Found (episoden Turkey Girl)
  • 2007 – 4 måneder, 3 uker og 2 dager
  • 2009 – Gylne tider
  • 2012 – Beyond the Hills
  • 2016 – Den store prøven

KortfilmRediger

  • 2000 – Corul pompierilor
  • 2000 – Nicio întâmplare
  • 2000 – Zapping

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger


Forrige mottaker:
Ken Loach
Regissører som har vunnet Gullpalmen
Neste mottaker:
-
 Denne biografien om en regissør er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.