Christer Björkman

Christer Björkman
Christer Björkman.melodifestivalen2019.19e112.1870979.jpg
Björkman i 2019.
FødtDan Christer Björkman[1]
25. august 1957Rediger på Wikidata (62 år)
Sverige Borås, Sverige
Ektefelle Martin Kagemark
Beskjeftigelse sanger og produsent for 'Melodifestivalen
Nasjonalitet Sverige svensk

Christer Samuel Björkman (født Dan Christer Björkman, 25. august 1957 i Borås[1]) er en svensk tv-produsent og tidligere sanger. Han representerte Sverige i Eurovision Song Contest 1992 med sangen «I morgon är en annan dag» etter å ha vunnet Melodifestivalen tidligere samme år. Siden 2002 har han vært artistsjef og produsent for Melodifestivalen, og han har vært en fremtredende person innen Eurovision Song Contest. Björkman fratrer sin rolle i 2021.[2]

BakgrunnRediger

Christer Björkman ble født i Borås i Västra Götalands län. Hans mor, Ulla Björkman, var bare 17 år da hun ble gravid, og Christer Björkman traff aldri sin far. Han deltok imidlertid i farens begravelse.[3]

Björkman er utdannet frisør, og fra 1980 til 1987 drev han frisørsalongen Capello Bella i Borås. På 1980-tallet bodde han også noen år i Monaco.[4]

 
Christer Björkman og artisten Anna Bergendahl under Eurovision Song Contest 2010 i Oslo.

KarriereRediger

Björkman startet sin musikalske karriere i 1984 da han fikk flere Svensktoppen-plasseringer med sanger som «Leken blev nästan sann», «Våga och vinn» og «Drömmar».[5][6]

MelodifestivalenRediger

Björkman deltok i Melodifestivalen 1992 med «I morgon är en annan dag», skrevet av Niklas Strömstedt. Han representerte dermed Sverige på hjemmebane i Eurovision Song Contest 1992 i Malmö. I den internasjonale finalen ble Björkman nest sist med bare 9 poeng. Han sang senere inn en fransk versjon av sangen, kalt «Demain il y a un autre jour», mens Strömstedt selv spilte inn sangen med ny tekst og tittelen «Näst sist». Bjørkman deltok også i Melodifestivalen 1993 og 1999, men havnet langt ned på resultatlisten.

Björkman har imidlertid hatt langt større suksess som produsent for Melodifestivalen, og som delegasjonsleder for den svenske troppen som følger med den svenske vinneren til Eurovision Song Contest – tilsvarende Stig Karlsens rolle i norske Melodi Grand Prix. Björkman startet Melodifestival-jobben i 2002 og har siden vært en viktig bidragsyter for å utvikle konkurransen til dagens konsept. I Sverige er Christer Björkman for mange blitt synonymt med Melodifestivalen og Eurovision Song Contest.

Fra 2006 til 2012 var Björkman programleder for SVT-programmet Inför Eurovision Song Contest, tilsvarende NRKs Adresse-programmer som sendes som opptakt til den internasjonale finalen. Han var også produsent for Eurovision Song Contest 2013 i svenske Malmö, og for Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm.

I 2016 var Björkman en av tre ekspertdommere ved Junior Eurovision Song Contest 2016 i Valetta i Malta.

DiskografiRediger

AlbumRediger

  • Våga och vinn (1985)
  • I morgon är en annan dag (1992)
  • Välkommen till livet (1993)
  • Björkman (1999)
  • Souvenirs D'amour (2003)

SinglerRediger

  • «Leken blev nästan sann»/ «Du, jag och en flaska vin» (1984)
  • «Livsutopi» (1984)
  • «Våga och vinn»/ «Visan om en längtan» (1985)
  • «Drömmar» (1986)
  • «I morgon är en annan dag»/ «Demain il y a un autre jour» (1992)
  • «Om du behöver mig»/ «Nu ligger havet stilla» (1992)
  • «Förälskad igen»/ «En gång till» (1992)
  • «Välkommen till livet» (1993)
  • «Om hösten» (1993)
  • «Banne mig»/ «Livet»/ «Jag ger mig inte» (1993)
  • «Välkommen hem» (1999)
  • «Döda mig imorgon» (1999)
  • «Kom låt oss älska nu» (1999)
  • «La Vie (This Is My Life)» (duett med Shirley Clamp) (2002)
  • «Marcia Baila» (2003)
  • «Les Mots» (duett med Shirley Clamp) (2004)
  • «Etthundra» (Promo) (med Borås Allstars) (2004)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Sveriges befolkning 1970, CD-ROM, Version 1.04, Sveriges Släktforskarförbund (2002).
  2. ^ «Four more years: Christer Björkman to leave Melodifestivalen in 2021». wiwibloggs (engelsk). 16. januar 2017. Besøkt 22. mars 2020. 
  3. ^ Clas-G. Niklasson: «Avslöjar allt i nya boken» Expressen 17. september 2004. Besøkt 22. juni 2013.
  4. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 14. januar 2010. Besøkt 25. desember 2009. 
  5. ^ https://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/files/2023/3481.txt
  6. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 31. mai 2015. Besøkt 30. mai 2015. 

Eksterne lenkerRediger


Utmerkelser og prestasjoner
Forgjenger :
Carola med
«Fångad av en stormvind»


Sverige i Eurovision Song Contest
1992
Etterfølger :
Arvingarna med
«Eloise»