Åpne hovedmenyen
Charlotte Armstrong
Født2. mai 1905
Vulcan
Død7. juli 1969 (64 år)
Glendale
Utdannet ved University of Wisconsin, Barnard College, University of Michigan
Beskjeftigelse Romanforfatter, skribent, manusforfatter, dramatiker
Nasjonalitet USA
Utmerkelse Edgar-prisene

Charlotte Armstrong Lewi (født 2. mai 1905 i Vulcan, Michigan i USA, død 18. juli 1969 i Glendale, California) var en amerikansk forfatter. Under forfatternavnene Charlotte Armstrong og Jo Valentine skrev hun over 28 romaner.

Armstrong Lewi studerte ved University of Wisconsin, hvor hun tok Bachelor of Arts i 1925. Mens hun arbeidet i The New York Times annonseavdeling, i et regnskapsfirma, og som motereporter for en kjøpeguide, fikk hun utgitt noen dikt og to skuespill som ble satt opp i New York. I 1942 debuterte hun som krimforfatter med romanen Lay on, Mac Duff!, den første i en serie på tre med professor Mac Dougal Duff som etterforsker. Etter de tre første romanene forlot hun seriekonseptet. Hennes spesialitet ble kriminalromaner som tok utgangspunkt i vanlige menneskers normale engstelser i dagliglivet, bekreftet og forsterket dem.

Flere av hennes romaner ble filmet, og i 1957 mottok hun Edgar-prisen for årets beste krimroman, A Dram of Poison.

Innhold

BibliografiRediger

  • The Happiest Days – skuespill (1939)
  • Ring Around Elizabeth – skuespill (1941)
  • Lay On, Mac Duff! (1942)
  • The Case of the Weird Sisters (1943)
  • The Innocent Flower (1945) (også utgitt som Death Filled the Glass)
  • The Unsuspected (1946)
  • The Chocolate Cobweb (1948)
  • Mischief (1951)
  • The Black-Eyed Stranger (1952)
  • Catch-as-Catch-Can (1953) (også utgitt som Walk Out on Death)
  • The Trouble in Thor (1953) (som Jo Valentine, også utgitt som And Sometimes Death)
  • The Better to Eat You (1954) (også utgitt som Murder's Nest)
  • The Dream Walker (1955) (også utgitt som Alibi for Murder)
  • A Dram of Poison (1956)
  • The Albatross – novellesamling (1957)
  • The Seventeen Widows of San Souci (1959)
  • Something Blue (1959)
  • The Girl with a Secret/Incident at a Corner – to kortromaner i ett bind (1960)
  • The Girl with a Secret – storskriftutgave (1960)
  • Then Came Two Women (1962)
  • The One-Faced Girl (1963)
  • The Mark of the Hand (1963)
  • Who's Been Sitting in My Chair? (1963)
  • A Little Less Than Kind (1964)
  • The Witch's House (1964)
  • The Turret Room (1965)
  • Dream of Fair Woman (1966)
  • I See You – novellesamling (1966)
  • Gift Shop (1967)
  • The Balloon Man (1968)
  • Lemon in the Basket (1968)
  • Seven Seats to the Moon (1969)
  • The Protege (1970)

Oversettelser til norskRediger

Norsk tittel Utgitt Originaltittel Utgitt
Den ingen mistenker 1947 The Unsuspected 1946
Hvem drepte? 1960 The Albatross 1957
Døden på vidvanke 1961 A Dram of Poison 1956
Ondskap 1961 Mischief 1951
Pike med hemmelighet 1961 The Girl with a Secret 1960
Farlig møte 1961 Incident at a Corner 1960
Men livet går videre 1966 The seventeen widows of Sans Souci 1959
Tårnværelset 1968 The Turret Room 1965
Gift 333 på vidvanke
(nyoversettelse)
1979 A Dram of Poison 1956
Klovnen som myrdet 1983 The Better to Eat You 1954
Var det mord?
(nyoversettelse)
1986 The Unsuspected 1946

Manuskript for fjernsynRediger

  • Incident at a Corner, episode of Startime, regi Alfred Hitchcock (1959)
  • The Summer Hero episode i The Chevy Mystery Show, (1960)
  • Tre episoder av Alfred Hitchcock Presents: Sybilla, The Five-Forty-Eight og Across the Threshold (1960)

FilmatiseringerRediger

De følgende filmene er laget over Armstron Lewis bøker:

  • Merci pour le Chocolat (2000) (etter romanen The Chocolate Cobweb)
  • The Sitter (1991) (etter romanen Mischief)
  • La Rupture (1970) (etter romanen The Balloon Man)
  • Talk About A Stranger (1952) (etter novellen The Enemy)
  • Farlig kvinne (1952) (etter romanen Mischief)
  • The Three Weird Sisters (1948) (etter romanen The Case of the Weird Sisters)
  • The Unsuspected (1947) (etter romanen av samme navn)

ReferanserRediger


Eksterne lenkerRediger