Brugata 11 (Oslo)

bygård i Oslo

Brugata 11 er en bygård i Oslo sentrum. Den er bygget i nyrenessansestil, og stod ferdig i begynnelsen av 1900-tallet. Bygningen er tegnet av arkitektene Ove Ekman og Einar Smith.

Brugata 11 fotografert i 2016.

Den nåværende bygningen erstattet en eldre bygning, hvor Peder Schøyen (1836–1913) etablerte en vinforretning i 1866.

I Christiania Adressebog står det i 1880 følgende oppføring på adressen:

P. Schøyen, Kolonial-, Vin & Brennevinsforretning. Brogaden 11.

I 1899 leverte kjøpmann Peder A. Schøyen inn en byggemelding for å reise et nytt bygg i Brugata 11. Arkitekter var Ove Ekman og Einar Smith. Den nye bygningen fikk fasade i pusset tegl, og var tre etasjer høy.

Særlig første etasje har blitt kraftig endret siden bygningen stod ferdig tidlig på 1900-tallet, men per 2021 er annen og tredje etasje omtrent slik som da bygningen var ny.

Bygningen hadde i 1910 tre etasjer, og omtales i folketellingen som et «Vaaningshus med Butikker». En sidebygning som ble brukt som lager. Dengang bodde det 11 personer der: i første etasje femti år gamle Emma Kristine Grepperud, født i Høland, ugift og ansatt i bakerfilial.

I andre etasje bodde Emilie Christenson. Hun var «Opsynsdame ved Landfængslet for kvinder», som på dette tidspunktet holdt til i tukthuset i Storgata, og forsørget sin tyve år yngre søster. I den andre leiligheten på samme etasje bodde kjøpmann Peder Schøyen med sin kompanjong Iver M. Iversen og to tjenestefolk - en husholderske og en gårdsgutt. Schøyen eide fortsatt bygningen.

I tredje etasje var det også to leiligheter: i den ene bodde ekteparet Eriksen, og i den andre enken Hanna Olsen, med sin datter Sigrid Olefine Emilie Olsen. Også disse kvinnene arbeidet ved Landsfengselet.